HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „Truskawkowiec”

  • sobota, 23 czerwca 2012
    • TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY

      Truskawkowiec bardzo truskawkowy
      TRUSKAWKOWIEC
      Spód :
      • 220 g ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych)
      • 80 g masła
      Masa truskawkowa :
      • 750 g truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych , reszta do dekoracji)
      • 1 1/4 - 1 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. soku z cytryny ( sok z 2-3 cytryn )
      • 1 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej ( nie miałam niepryskanych cytryn, zamiast 
        skórki dałam 2 łyżki Limoncello, można dodać 2 łyżki skórki kandyzowanej)
      • 2 jajka
      • 2/3 szkl. mąki
      Górna warstwa :
      • 1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
      lub
      Górna warstwa - wariacje na temat:
      • 1 galaretka "owoce leśne" na 1/2 l. wody
      • 400 g borówek amerykańskich lub jagód
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do 
      masła i wymieszać. Foremkę kwadratową 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 
      ciasteczka z masłem, powierzchnię wyrównać, dociskając , aby warstwa była równa . Piec  
      20 min.w temp. 180 st (termoobieg)
      Masa truskawkowa:
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Zmiksować w blenderze 500 g - 600 g truskawek, 
      aby uzyskać 3 1/2 szklanki musu truskawkowego, resztę odłożyć do dekoracji . 
      Cytryny wyszorować i sparzyć (aby uzyskać więcej soku, można je włożyć na 30 sek. do 
      mikrofalówki (pełna moc)) . Jeśli cytryny nie były pryskane, zetrzeć skórkę (1 1/2 łyżki). 
      Wycisnąć cytryny - ma być 1/2 szkl. soku . Do musu truskawkowego dodać cukier, 
      zmiksować , dodać mąkę, jajka , sok cytrynowy, skórkę cytrynową lub Limoncello i 
      wszystko dokładnie zmiksować . Wylać masę truskawkową na podpieczony spód, piec 
      30 min w temp. 180 st. z termoobiegiem.
      Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
      Ciasto wystudzić. Pozostale truskawki przekroić na pół, ułożyć na zimnym cieście i zalać 
      tężejącą galaretka. Wstawic do lodówki na kilka godzin. 
      Wersja 2.
      Borówki lub jagody umyć na sicie i osuszyć. Na wystudzone ciasto truskawkowe wyłożyć 
      borówki i zalać tężejącą galaretką .
      TRUSKAWKOWIEC Z BORÓWKAMI
      Truskawkowiec jest pyszny bez dodatków lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi albo 
      gęstym jogurtem kokosowo-migdałowym.
      Ten wspaniały przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za inspirację . 
      Dodanie galaretki z truskawkami jest moim pomysłem, truskawkowiec jest jeszcze bardziej 
      truskawkowy. Smacznego ! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 18:58

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com