HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pieczeń wieprzowa”

  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

      Schab pieczony w rękawie

      SCHAB Z RĘKAWA

      • 1000-1300 g schabu 
      • 3 ząbki czosnku do naszpikowania mięsa
      • 3 liście laurowe
      Marynata:
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 7 ziarenek jałowca
      • 3 ząbki czosnku 
      • 3 łyżki oleju 
      • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      Schab umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść, 3 ząbki czosnku przepuścić przez 
      praskę i rozetrzeć na gładką pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki 
      marynaty, 3 ząbki czosnku pokroić na słupki i naszpikowac mięso. Natrzeć mięso marynatą i 
      włożyć do szczelnego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin . 
      Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju . Zawiązać 1 koniec rękawa do 
      pieczenia i włożyć mięso do rękawa . Wlać 2 łyżki wody i włożyć liście laurowe. Zamknąć 
      rękaw do pieczenia, na górze rękawa zrobić małe, 1 cm nacięcie. Rękaw z mięsem umieścić 
      na blaszce lub na kratce , włożyć do ZIMNEGO piekarnika. 
      Włączyć piekarnik i rozgrzać go do do 180 st . Piec mięso przez 60 min. od momentu , 
      kiedy termometr pokaże 180 st.  Po godzinie ostrożnie rozciąć rękaw od góry i rozwinąć 
      rękaw tak, żeby nie wypłynął sok z pieczenia i podpiec mięso przez 10 min. 
      Wyjąć mięso z piekarnika i odstawic na 10 min. , jeśli ma być podane na gorąco lub 
      zostawić do wystudzenia - bądzie pyszna wędlinka na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 19:52
  • niedziela, 15 stycznia 2012
    • PIECZEŃ WIEPRZOWA

      Pieczeń wieprzowa
      PIECZEŃ
      • 1 kg. mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka lub łopatka)
      • 500 g. pieczarek
      • 1 duża cebula
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju (np. ryżowego)
      • 3 liście laurowe
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      • 1 łyżka naszej przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej
      • 1/2 szkl. bulionu (może być np. grzybowy z kostki)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
      • olej do smażenia
      Mięso umyć, posypać przyprawą (PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T.) , dokładnie 
      posmarować sosem sojowym, a nastepnie  olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu 
      na kilka godzin lub na całą noc. 
      PIECZEŃ
      Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
      PIECZEŃ
      Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto. Cebulę pokroić w dużą 
      kostkę i udusić nie rumieniąc. Mięso , pieczarki i cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego 
      naczynia , dodać liście laurowe, bulion , posypać grubo mielonym  lub utłuczonym w moździerzu 
      pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 
      1 godz. Jeśli mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram mięsa.
      Po upieczeniu sos można zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka mąki na 1/s szkl. 
      zimnej wody). Mąkę wymieszać z wodą , dodać do mięsa, wymieszać chwilę gotować do 
      zgęstnienia sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 stycznia 2012 18:27

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com