HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „cieciorka”

  • piątek, 09 marca 2012
    • CIECIORKA DO CHRUPANIA

      Cieciorka do chrupania
      CIECIORKA
      • 2 puszki ciecierzycy ( po 400 g = po 240 g odsączonej)
      • 2 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/4 łyżeczki piri piri lub chili
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ( nie kminku ) 
      • 1/4 łyżeczki harissy w proszku ( bardziej pikantne) lub słodkiej papryki (łagodniejsze)
      Ciecierzycę odsączyć na sicie, wypłukać dokładnie pod zimna wodą . Osuszyć na papierowym 
      ręczniku i usunąć łuski. W miseczce wymieszać ciecierzycę z olejem i posypać przyprawami, 
      żeby ciecierzyca była nimi równomiernie przykryta. To mogą być inne, ulubione przyprawy np. 
      do shoarmy (przepis tutaj) . Przyprawy ma być ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 puszkę cieciorki.
      Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Pojedynczą warstwą rozsypać 
      ciecierzycę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (termoobieg) . Piec , potrząsając od czasu do czasu 
      blachą, żeby ciecierzyca równomiernie się zrumieniła. Po 30 min. sprawdzić, czy już jest 
      gotowa - powinna być chrupiąca. Jeśli nie jest, piec jeszcze parę minut , łącznie ok. 40 min. 
      Wystudzić na blasze, przesypać do miseczki  i chrupać .
      CIECIORKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 23:08

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com