HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasto z truskawkami”

  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • piątek, 27 czerwca 2014
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY

      Truskawkowiec bardzo truskawkowy
      TRUSKAWKOWIEC
      Spód :
      • 220 g ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych)
      • 80 g masła
      Masa truskawkowa :
      • 750 g truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych , reszta do dekoracji)
      • 1 1/4 - 1 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. soku z cytryny ( sok z 2-3 cytryn )
      • 1 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej ( nie miałam niepryskanych cytryn, zamiast 
        skórki dałam 2 łyżki Limoncello, można dodać 2 łyżki skórki kandyzowanej)
      • 2 jajka
      • 2/3 szkl. mąki
      Górna warstwa :
      • 1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
      lub
      Górna warstwa - wariacje na temat:
      • 1 galaretka "owoce leśne" na 1/2 l. wody
      • 400 g borówek amerykańskich lub jagód
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do 
      masła i wymieszać. Foremkę kwadratową 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 
      ciasteczka z masłem, powierzchnię wyrównać, dociskając , aby warstwa była równa . Piec  
      20 min.w temp. 180 st (termoobieg)
      Masa truskawkowa:
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Zmiksować w blenderze 500 g - 600 g truskawek, 
      aby uzyskać 3 1/2 szklanki musu truskawkowego, resztę odłożyć do dekoracji . 
      Cytryny wyszorować i sparzyć (aby uzyskać więcej soku, można je włożyć na 30 sek. do 
      mikrofalówki (pełna moc)) . Jeśli cytryny nie były pryskane, zetrzeć skórkę (1 1/2 łyżki). 
      Wycisnąć cytryny - ma być 1/2 szkl. soku . Do musu truskawkowego dodać cukier, 
      zmiksować , dodać mąkę, jajka , sok cytrynowy, skórkę cytrynową lub Limoncello i 
      wszystko dokładnie zmiksować . Wylać masę truskawkową na podpieczony spód, piec 
      30 min w temp. 180 st. z termoobiegiem.
      Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
      Ciasto wystudzić. Pozostale truskawki przekroić na pół, ułożyć na zimnym cieście i zalać 
      tężejącą galaretka. Wstawic do lodówki na kilka godzin. 
      Wersja 2.
      Borówki lub jagody umyć na sicie i osuszyć. Na wystudzone ciasto truskawkowe wyłożyć 
      borówki i zalać tężejącą galaretką .
      TRUSKAWKOWIEC Z BORÓWKAMI
      Truskawkowiec jest pyszny bez dodatków lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi albo 
      gęstym jogurtem kokosowo-migdałowym.
      Ten wspaniały przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za inspirację . 
      Dodanie galaretki z truskawkami jest moim pomysłem, truskawkowiec jest jeszcze bardziej 
      truskawkowy. Smacznego ! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 18:58

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com