HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kulebiak”

  • niedziela, 16 października 2011
    • KULEBIAK

      Kulebiak z kapustą i grzybami
      Ciasto:Kulebiak
      • 500 g mąki
      • 50 g drożdży
      • 1 szkl.mleka
      • 1/4 szkl. wody
      • 2 zółtka
      • 1 jajko 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 60 g rozpuszczonego masła
      Farsz
      • 500-600 g kiszonej kapusty
      • 1 kg pieczarek
      • 2 cebule
      • 1 żółtko 
      • 1 jajko
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz,majeranek, cząber do smaku
      • 1 kostka grzybowa 
      Przygotowanie :
      Ciasto - z automatu do pieczenie chleba
      Mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki, dodawać stopniowo 
      mleko, rozcierając na gładko . Odstawić w ciepłe miejsce na chwilę, aż drożdże zaczną 
      rosnąć.
      Do pojemnika wlać drożdże,dodać mąkę i włączyć  (program "Dough" do przygotowania 
      ciasta bez pieczenia ), aby wymieszać drożdże z mąką. Po chwili dodać masło, 
      roztrzepane zółtka i połowę roztrzepanego jajka. Pozostałą połowę jajka zostawić do 
      posmarowania kulebiaka przed pieczeniem. Kontynuować program "Dough"  sprawdzając, 
      czy ciasto  nie jest zbyt twarde i ewentualnie dodać wodę .
      Program "Dough" trwa 90 min.  
      Oczywiście ciasto drożdżowe można przygotować tradycyjnie, ale po co się męczyć ?
      Farsz z kapusty i grzybów
      Kapustę odsączyć z nadmiaru soku ( sok zostawić , aby ew. pózniej dodać do farszu) i 
      przepłukać jeśli jest za kwaśna. Włożyć do naczynia żaroodpornego z drobiną wody, 
      dodając kostkę grzybową, liście laurowe, pieprz, majeranek i cząber. Przykryć i dusić 
      45-60 min w temp. 180 st. Pod koniec odkryć naczynie, aby odparować nadmiar płynu.
      Pieczarki pokroić na plasterki , usmażyć na złoto na oleju. Cebulę drobno pokroić, 
      zeszklić na oleju . Ugotowaną i przestudzona kapustę zmielić z grzybami w maszynce z 
      ( sitko z dużymi otworami), dodać cebulę , jajko i żółtko i dokładnie wymieszać. 
      Wyjąć wyrośnięte ciasto z pojemnika, podzielić na pół. Na stolnicy połozyć ściereczkę do 
      naczyń, oprószyć mąką. 1 porcje ciasta położyć na ściereczce, nadając kształt prostokąta. 
      Na środku położyć wałeczek z połowy farszu i delikatnie podnosząc ściereczkę, zwinąć 
      ciasto. Keksówkę wyłozyć papierem do pieczenia i włozyć przygotowany kulebiak tak, aby 
      połączenie ciasta znalazło sie na spodzie .
      Tak samo postąpić z drugą porcja ciasta i farszu.
      Foremki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30  min.
      Posmarować połową roztrzepanego jajka, . Piec 40 min w temp. 170 st. termoobieg

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 17:06

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com