HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „labraks”

  • niedziela, 10 listopada 2013
    • WILK W OGRÓDKU

      Wilk (lub inna biała ryba ) w pesto
      WILK Z PESTO
      Na 1 porcję:
      • 200-300 g białej ryby - filet ( wilk czyli okoń morski , labraks, dorsz )
      • sól do smaku
      • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub 
      • 1/4 łyżeczki białego pieprzu, grubo mielonego lub utłuczononego w moździerzu
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżeczki zielonego pesto (pesto genovese)
      • 1/3 pęczka koperku
      Rybę opłukać, osuszyć, oczyścić z łusek, jeśli jest z skórą, usunąć ości. Z obu stron skropić 
      sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem cytrynowym .
      Na kawałku folii alumniowej , takiej wielkości, żeby można było zawinąc w nią rybę (folię 
      położyć matową stroną na zewnątrz ) , ułożyć dolne części  galązek koperku, żeby ryba w
      czasie pieczenia nabrała aromatu i nie przykleiła się do folii.
      Rybę posmarować pesto , najpierw stronę, która będzie na dole , położyć na folii z koperkiem 
      i posmarować z wierzchu resztą pesto. Na kawałku ryby położyć kilka gałązek koperku.

      WILK W PESTO
      Zawinąć szczelnie folię i wstawić rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 st  na 20- 25 min.
      Po tym czasie rozwinąć folię i dopiec rybę przez parę minut pod grillem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „WILK W OGRÓDKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 listopada 2013 12:57
  • piątek, 16 grudnia 2011
    • PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA

      Pstrąg lub labraks (okoń morski) z piekarnika 
      (czyli Riba na żaru - wspomnienie z Czarnogóry)
      PSTRĄG
      Ryba :
      • 1 pstrąg lub labraks
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1/2 pęczka koperku
      • 1 duży ząbek czosnku
      • sól lub Delikat Uniwersalny
      • pieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony
      • 1 łyżeczka masła
      • odrobina oliwy 
      Zielony sos :
      • 2 łyżki zielonej pietruszki
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek dobrej oliwy
      • szczypta soli
      Rybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i 
      osuszyć papierowym ręcznikiem.  Czosnek przecisnąć przez praskę . Rybę skropić sokiem 
      z cytryny, posypać Delikatem lub solą i pieprzem , natrzeć rybę czosnkiem wewnątrz i na 
      zewnątrz. Naciąć skórę ryby ( górna strona)  3-4 razy na parę centymetrów i w nacięcia 
      wetrzeć trochę czosnku i  wcisnąć kawałeczki masła . Do brzuszka ryby włożyć koperek . 
      Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz)  skropić odrobiną oliwy, położyć parę 
      łodyżek koperku, ułożyć rybę i szczelnie zawinąć .
      PSTRĄG
       Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej 
      korzystając z funkcji grill, przez 10 min. Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem.
      Zielony sos :  Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej 
      emulsji .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 grudnia 2011 20:37

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com