HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pesto”

  • piątek, 14 lutego 2014
    • DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO

      Drożdżowy wieniec z pesto (kringel)

      WIENIEC Z PESTO

      • 2 1/2 szkl. mąki 
      • 2 łyżeczki suchych drożdży 
      • 1 szkl. letniej wody
      • 1 łyżka oleju lub oliwy (to może być aromatyczna oliwa z tego przepisu) 
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 płaska łyżeczka cukru
      • 4 czubate łyżki pesto genovese
      • 2 łyżki parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypania
      Wersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać wodę i olej, 
      wsypać mąkę , sól, cukier i drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta 
      ( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika.
      Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże , zamieszać i 
      odstawić na parę minut. Kiedy drożdże zaczną "pracować", dodać mąkę, olej, sól i cukier. 
      Wyrobić gładkie ciasto, miskę  przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia 
      w cieple na ok. 60 min. 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
      Stolnicę oprószyć mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować 
      jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm.  Całą powierzchnię ciasta posmarować równą 
      warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto 
      na ok. 2cm. z jednego krótszego końca. 
      WIENIEC Z PESTO

      WIENIEC Z PESTO

      Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony  i ostrożnie przenieść na blachę. 
      Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze.  Uformować wieniec , 
      zlepiając końce ciasta. WIENIEC Z PESTO
      WIENIEC Z PESTO
      Ciasto lekko przykryć przezroczystą  folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym 
      miejscu na 30 min. , a następnie posypać serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej.
      Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do 
      220 st. bez termoobiegu . 
      Podawać na ciepło 
      WIENIEC Z PESTO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lutego 2014 19:51
  • sobota, 05 października 2013
  • czwartek, 14 marca 2013
    • WSTĄŻKI Z PESTO

      Wstążki z pesto (4 porcje)
      WSTĄŻKI Z PESTO
      • 500 g makaronu ( wstążki)
      • 150 g chudego boczku w plastrach
      • 2 cebule 
      • 200 g  pesto ze słoiczka (np. Sacla)
      • 5-6 suszonych pmidorów
      • starty parmezan do posypania
      Pokroić boczek na mniejsze paski , podsmażyc na dużej patelni. Cebulę drobno pokroić i 
      udusić na złoto na oliwie, dodać do boczku i pokrojonych na paski suszonych  pomidorów,
      wymieszać i razem podsmażyć na małym ogniu .
      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
      Makaron odcedzić , dodać do boczku z cebulą i pomidorami na patelni . Dodać pesto, 
      wymieszać starannie i chwilę razem podsmażyć .
      Można psypać parmezanem i podawać od razu albo zapiec kilka minut w naczyniu
      żaroodpornym lub w 4 mniejszych naczyniach w piekarniku nagrzanym do 180 st, posypać
      parmezanem przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WSTĄŻKI Z PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 21:12
  • sobota, 04 lutego 2012
    • PIERSI KURCZAKA W PESTO

      Piersi kurczaka zapiekane w pesto
      PIERS KURCZAKA Z PESTO
      na porcję :
      • 1 pojedyncza pierś kurczaka 
      • 1 czubata łyżeczka bazyliowego pesto
      • 1 pomidor
      • 2-3 plasterki mozarelli ( lub mozarelli light)
      • 1/2 papryki
      • sól, pieprz
      Mięso umyć, osuszyć , posypać solą (lub Delikatem uniwersalnym) i pieprzem. Natrzeć 
      dokładnie pesto. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki lub paski . W 
      naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi , dookoła paprykę. Piec  w piekarniku w 180 st przez 
      20 -25 min .PIERSI KURCZAKA W PESTO

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry, można usunąć sok i pestki . 
      Mozarellę pokroić na plastry . Na upieczonych piersiach położyć po  kilka plastrów 
      pomidora lekko posolonego i posypanego pieprzem , a na to mozarellę . Zapiekac jeszcze 
      ok 15 min, aż mozarella się stopi. Jeśli to jest  mozarella light, nie będzie sie topić, a 
      przypiekać na złoto .
      PIERSI KURCZAKA W PESTO
      Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy. 
      To jest zmodyfikowany przepis ze strony www.mniammniam.pl ( w oryginale nie ma papryki)
      Ten przepis został już wcześniej opublikowany na blogu , teraz jest ze zdjęciami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERSI KURCZAKA W PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2012 20:52

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com