Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „pesto”
Pierś kurczaka caprese Hasselback
Na każdą porcję :
1 pojedyńcza pierś kurczaka
2-3 łyżki bazyliowego pesto
1 - 2 pomidory
mozzarella
Do smaku :w równych ilościach sól, pieprz, granulowana cebula i czosnek
1/2 papryki (opcjonalnie)
Pierś kurczaka umyć, osuszyć. Mięso naciąć w poprzek do 3/4 grubości na plastry 2 cm
szerokości, uważając żeby nie przekroić mięsa do końca. Pomidory i mozzarellę pokroić na
tyle plasterków, ile jest nacięć
Pierś kurczaka posypać solą, pieprzem ,granulowaną cebulą i czosnkiem. Każde nacięcie
posmarować pesto, włożyć po plasterku pomidora i mozzarelli . Paprykę pokroić w dużą
kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Włożyć pierś kurczaka, dookoła
ułożyć paprykę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min.
Hasselback to nazwa restauracji w Sztokholmie i sposób przygotowywania potraw .
Pierwowzorem były ziemniaki Hasselback - przepis jest tu , w ten sam sposób można
przyrządzić np. cukinię i oczywiście pierś kurczaka.
Drożdżowy wieniec z pesto (kringel)
2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szkl. letniej wody
1 łyżka oleju lub oliwy (to może być aromatyczna oliwa z tego przepisu)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
4 czubate łyżki pesto genovese
2 łyżki parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypania
Wersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać wodę i olej,
wsypać mąkę , sól, cukier i drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta
( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika.
Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże , zamieszać i
odstawić na parę minut. Kiedy drożdże zaczną "pracować", dodać mąkę, olej, sól i cukier.
Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia
w cieple na ok. 60 min.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Stolnicę oprószyć mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować
jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować równą
warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto
na ok. 2cm. z jednego krótszego końca.

Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony i ostrożnie przenieść na blachę.
Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze. Uformować wieniec ,
zlepiając końce ciasta. 

Ciasto lekko przykryć przezroczystą folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 30 min. , a następnie posypać serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej.
Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do
220 st. bez termoobiegu .
Podawać na ciepło

Zielone kluseczki z pesto
200 g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szkl. mąki
2 czubate łyżeczki pesto genovese
1 jajko
szczypta soli
Do podania :
Wszystkie składniki kluseczek zmiksować ( np. blenderem ) na gładką masę. Ciasto włożyć
do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. .
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Za pomocą 2 łyżek, zamoczonych we
wrzątku formować kluseczki - wrzeciona (ok 3/4 łyżki ciasta na kluseczkę), wrzucać do
wody i gotowac 4 min. od wypłynięcia.
Kluseczki odcedzić . Podawać z pesto i startym serem jako samodzielne danie lub jako
dodatek do mięsa .
Wstążki z pesto (4 porcje)

500 g makaronu ( wstążki)
150 g chudego boczku w plastrach
2 cebule
200 g pesto ze słoiczka (np. Sacla)
5-6 suszonych pmidorów
starty parmezan do posypania
Pokroić boczek na mniejsze paski , podsmażyc na dużej patelni. Cebulę drobno pokroić i
udusić na złoto na oliwie, dodać do boczku i pokrojonych na paski suszonych pomidorów,
wymieszać i razem podsmażyć na małym ogniu .
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Makaron odcedzić , dodać do boczku z cebulą i pomidorami na patelni . Dodać pesto,
wymieszać starannie i chwilę razem podsmażyć .
Można psypać parmezanem i podawać od razu albo zapiec kilka minut w naczyniu
żaroodpornym lub w 4 mniejszych naczyniach w piekarniku nagrzanym do 180 st, posypać
parmezanem przed podaniem.
Piersi kurczaka zapiekane w pesto

na porcję :
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 czubata łyżeczka bazyliowego pesto
1 pomidor
2-3 plasterki mozzarelli ( lub mozzarelli light)
1/2 papryki
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć , posypać solą (lub Delikatem uniwersalnym) i pieprzem. Natrzeć
dokładnie pesto. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki lub paski . W
naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi , dookoła paprykę. Piec w piekarniku w 180 st przez
20 -25 min .
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry, można usunąć sok i pestki .
Mozarellę pokroić na plastry . Na upieczonych piersiach położyć po kilka plastrów
pomidora lekko posolonego i posypanego pieprzem , a na to mozarellę . Zapiekac jeszcze
ok 15 min, aż mozarella się stopi. Jeśli to jest mozarella light, nie będzie sie topić, a
przypiekać na złoto .

Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.
To jest zmodyfikowany przepis ze strony www.mniammniam.pl ( w oryginale nie ma papryki)
Ten przepis został już wcześniej opublikowany na blogu , teraz jest ze zdjęciami.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |