HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „udziec indyczy”

  • sobota, 09 grudnia 2017
    • UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Udziec indyczy pieczony w piekarniku parowym lub zwykłym

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      • 1000 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego lub 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka Vegety
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 2 łyżki majeranku
      • 1/4 startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
      Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać wszystkie przyprawy z sosem  sojowym i olejem, 
      posmarować starannie mięso i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem, formując roladę. 
      Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin , 
      najlepiej na całą noc. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć naczynie z lodówki, aby mięso miało temperaturę 
      pokojową.
      Udziec piekłam w piekarniku z funkcją pary (25/75 ). Wlać wodę do pojemnika,
       wstawić naczynie  z udźcem ( nie przykrywać naczynia)  do piekarnika, ustawić
       temperaturę na 200 st. 
       Po 20 min . zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec mięso 70 min.
      Pieczenie w piekarniku bez funkcji pary - na dnie piekarnika umieścić 1 litrowe naczynie 
      żaroodporne z gorącą wodą , temperatura (termoobieg) i czas pieczenia jak w piekarniku 
      parowym. 

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 grudnia 2017 12:38
  • wtorek, 06 grudnia 2011
    • UDZIEC INDYCZY

      Udziec indyczy z rękawa

      UDZIEC INDYCZY
      • 1000 -1200 g udźca indyczego bez kości (najlepiej ze skórą)
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego
      • 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2-3 ząbki świeżego roztartego z solą
      • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
        lub ulubiona przyprawa do drobiu
      Mięso oczyścić z włókien. natrzeć przyprawami i sosem sojowym. Odstawić pod 
      przykryciem do lodówki  na 1 godz lub dłużej . Udziec uformowac w  zgrabną roladę , 
      związując białym sznurkiem . Zawinąć ciasno w folię do pieczenia (rękaw rozciąć , rozłożyć
       i owinąć mięsoi dodatkowo obwiązać sznurkiem jak baleronik. Można mięso zawinąć 
      szczelnie jak cukierek w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) . 
      Piec na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 40 min, zmniejszyć temperaturę do 
      100 st ( to nie jest błąd, ma być 100 st) i piec dalsze 20-30 nim ( łączny czas pieczenia - 
      1 godz na 1 kg. mięsa) . Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min. bez rozwijania. Rozwinąć , 
      kroić na plastry i jeść na gorąco ma obiad albo zostawić w folii do wystygnięcia i jeść na 
      zimno .
      Można jeść w fazie P diety Dukana, oczywiście bez skórki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2011 12:13

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com