HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „sos pomidorowy”

  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 08 marca 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
      • 1 jajko 
      • 1 mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
      • sól do smaku

      Sos:

      • 1 puszka pomidorów krojonych  (400 g)
      • 1 szklanka soku pomidorowego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • 2 liście laurowe
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 czerwona papryka  
      • kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
      • sól do smaku

      Sos :
      Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i 
      zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem 
      smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu 
      30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone. 
      Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
      W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
      Pulpeciki:
      Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
      nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę 
      wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce 
      mięsa na 1 pulpecik).
      Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie 
      15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min. 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 marca 2015 13:00
  • środa, 03 grudnia 2014
    • CZACHOCHBILI (GRUZIŃSKI KURCZAK )

      Czachochbili (gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym)

      CZACHOCHBILI

      • 4 górne części udek kurczaka bez skóry
      • 2 duże cebule
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
      • 1 liść laurowy
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 łyżka przyprawy chmeli-suneli *
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych ziół (kolendra+pietruszka+koperek+bazylia)
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 łyżki oleju do smażenia
      Cebulę pokroić na półplasterki . Pomidory wymieszać z przyprawą chmeli-suneli i chili . 
      Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na dużej 
      patelni na oleju zrumienić kawałki kurczaka. Mięso zdjąć z patelni i udusić na niej cebulę 
      na złoto. Na patelnię włożyć kawałki kurczaka, dodać pomidory z przyprawami i liść laurowy. 
      Przykryć patelnię i dusić potrawę 35 min. na wolnym ogniu aż kurczak bedzie miękki. 
      Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do potrawy , wymieszać .Czachochbili posypać 
      posiekanymi ziołami . Odstawić na 5 minut przed podaniem . 
      Jeść z białym ryżem lub bagietką.
      * Chmeli suneli jest aromatyczną, , niezbyt ostrą mieszanką drobno zmielonych przypraw.  
      Użyłam gotowej ,w której skład wchodzi: kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, 
      imbir, sól ,gorczyca. 
      Przyprawę można skomponować samodzielnie, mieszając np. bazylię, liście laurowe, 
      kolendrę, koper, cząber, kozieradkę , majeranek, czosnek i odrobinę ostrej papryki.
      Przepis znalazłam tu i trochę zmodyfikowałam

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 17:53
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU

      Sos pomidorowo-drobiowy do makaronu
      SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU 
      • 500 g udźca indyczego bez skóry i kości lub piersi indyczej
      • 400 g ( 1 puszka ) krojonych pomidorów bez skórki 
      • 2 duże cebule
      • 2 łyżeczki oregano
      • 2 liście laurowe
      • 10 suszonych pomidorów
      • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 papryczka peperoni lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach
      • kilkanaście oliwek czarnych lub zielonych
      • sól, pieprz do smaku
      • oliwa lub olej ryżowy do smażenia
      • Parmezan lub Pecorino Romano do posypania
      • kilka listków bazylii lub oregano
      Mięso umyć i zmielić maszynką do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Cebulę posiekać niezbyt 
      drobno, suszone pomidory pokroić w paski.
      Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku przysmażyć mięso na oleju do lekkiego zbrązowienia, 
      mieszając mięso od czasu do czasu , aby rozbić większe grudki ,dodać sól i pieprz.  Mięso
      odłożyć do miseczki i na tej samej patelni  podsmażyć cebulę, aż będzie szklista i lekko się
      zezłoci. Czosnek przecisnąć  przez praskę , dodać do cebuli, chwilkę razem smażyć, a
      następnie dodać mięso, pomidory z puszki, przecier, pokrojone suszone  pomidory , drobno
      pokrojoną papryczkę ( można odłożyć kilka plasterków do dekoracji) lub chili, oregano i liście
      laurowe.
      Naczynie przykryć i dusić sos na wolnym ogniu 30-40 min.
      Oliwki czarne (najlepiej z tego przepisu) lub zielone (np. z tego przepisu ) pokroić na plasterki 
      (odłożyć kilka do dekoracji) lub przekroić na pół, dodać do sosu, wymieszać i dusic jeszcze
      5 min. Usunąć liście laurowe. Bazylię pokroić w paski, dodać do sosu i odstawić z ognia.
      Ulubiony makaron np. bucatini albo wstążki ugotować al dente,  dodać sos , posypać świeżo 
      startym serem  , plasterkami chili i oliwek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:37

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com