HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „gulasz”

  • sobota, 14 maja 2016
    • ZUPA GULASZOWA

      Zupa gulaszowa

      ZUPA GULASZOWA

      • 2 papryki czerwone lub czerwona i żółta
      • 200-250 g dobrej , wędzonej kiełbasy
      • 1 puszka (400 g) krojonch pomidorów
      • 750 ml. bulionu 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (opcjonalnie)
      • 3 liście laurowe
      • 2-3 ziemniaki
      • sól, pieprz, do smaku
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub ostrej papryki 
      • 2 łyżki oleju
      Paprykę umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na półplasterki. 
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paprykę i kiełbasę , dodać i zeszklić cebulę. 
      Pod koniec smażenia dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Zagotować bulion, dodać 
      pomidory z puszki, paprykę z kiełbasą i cebulą, paprykę w proszku i pozostałe składniki, 
      oprócz ziemniaków . Garnek przykryć i gotować zupę na wolnym ogniu ok.30 min. 
      W tym czasie ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować  do miękkości w osolonej 
      wodzie. 
      Dodać ziemniaki do zupy, chwilę razem gotować. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA GULASZOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 maja 2016 19:25
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • GULASZ WOŁOWY

      Gulasz wołowy

      GULAZ WOŁOWY

      • 1 kg wołowiny gulaszowej
      • 3 cebule
      • 500 ml. bulionu warzywnego,drobiowego, wołowego lub grzybowego, może być z kostki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 3 liście laurowe
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
      • świeżo mielony pieprz
      • sól do smaku
      Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obraną marchew i pietruszkę pokroić 
      na 2 cm kawałki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Mięso posypać pieprzem. 
      W żeliwym garnku lub na dużej patelni obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Mięso wyjąć , 
      zminiejszyć temperaturę i  na tym samym oleju udusić cebulę. Do miękkiej cebuli dodać 
      marchew i piertuszkę, chwilę razem przysmażać. Dodać mięso, liście laurowe i połowę 
      bulionu. Naczynie przykryć, dusić mięso na wolnym ogniu 60-70 min., dodając reszę bulionu, 
      gdyby sos był zbyt gęsty i ewentualnie sól do smaku. 
      Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami i np. pikantną marchewką (przepis jest tutaj
      lub kiszonymi ogórkami z tego przepisu.

       GULASZ WOŁOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 17:05

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com