HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „borówki”

  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • środa, 18 lipca 2012

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com