HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kalafior”

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • KALAFIOROWE PLACUSZKI

      Kalafiorowe placuszki (5-6szt)

      KALAFIOROWE PLACUSZKI

      • 350 g kalafiora
      • 2 jajka 
      • 1/4 łyżeczki soli
      Dodatki do wyboru :
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
      • ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
      • koperek, pietruszka, kolendra 
      • starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
      • bardzo drobno posiekane suszone pomidory
      Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić 
      na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym 
      naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na 
      ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha. 
      Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać. 
      To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc 
      ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka 
      posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy. 
      Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową, 
      formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach. 
      Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 17:46
  • piątek, 16 października 2015
    • KALAFIOROWO - PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      • 1 mały kalafior ( ok. 700 g)
      Do pieczenia kalafiora:
      • 1/2 łyżeczki  granulowanej cebuli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
      Do zapiekanki:
      • 1 duża czerwona papryka
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g mąki
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • spora szczypta płatków chili
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 100 g parmezanu
      • 100 g cheddara
      • 10 jajek
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
      • 2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
      • 8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
      • olej do smażenia
      Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
      Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.  Podzielić 
      kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
      Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem 
      do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na 
      pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) . 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka). 
      Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
      Przygotowanie zapiekanki :
      Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę  cebuli pokroić w kostkę. Paprykę 
      umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać  paprykę i lekko ją 
      przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) 
      Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę, 
      starty ser, rozmaryn i bazylię.
      Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać  i dodać do mąki. 
      Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do 
      góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie 
      zrumieniona. 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2015 17:54
  • sobota, 13 czerwca 2015
    • KALAFIOROWA ZAPIEKANKA

      Kalafiorowa zapiekanka 

      KALAFIOROWA ZAPIEKANKA

      • 700 g kalafiora ( 1 duży kalafior)
      • 1 duża czerwona cebula
      • 1/2 łyżeczki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
      • 4-5 czubatych łyżek posiekanej bazylii
      • 180 g mąki pszennej
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 220 g parmezanu
      • 10 jajek
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta płatkow chili
      • 1 łyżka stopionego masła
      • 2 łyżki ziaren sezamu , czarnuszki lub lnu
      • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia cebuli
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Kalafiora podzielić na różyczki , 
      gotować 15 min i odcedzić na sicie.
      Z cebuli odkroić 3 półcentymetrowe plastry, resztę drobno posiekać i zeszklić na patelni z 
      drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę przestudzić.
      Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka).
      Do dużej miski przesiać mąke, proszek do pieczenia i kurkumę. Dodać parmezan i wymieszać.
      W drugiej misce wymieszać starannie jajka, uduszoną cebulę z rozmarynem, bazylię, 
      1 1/2 łyżeczki soli i pieprz i chili. Jajka dodać do mąki z serem, masę starannie wymieszać 
      łyżką. Dodać przestudzonego kalalfiora i delikatnie wymieszać , żeby nadmiernie nie 
      rozdrobnić kalafiora.
      Kwadratową foremkę (20 x 20 cm) lub tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do 
      pieczenia, posmarować roztopionym masłem i wysypć sezamem. Masę kalafiorową nałożyć 
      do formy, wyrównać i na wierzchu położyć krążki cebuli.
      Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem . Piec zapiekankę 45-50 min.
      Po upieczeniu odstawić potrawę na 20 min. Podawać na ciepło lub na zimno.
      KALAFIOROWA ZAPIEKANKA
      Przepis na Yotam Ottolenghi's Cauliflower Cake znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KALAFIOROWA ZAPIEKANKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 czerwca 2015 11:54
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • STROMBOLI Z KALAFIORA

      Stromboli z kalafiora (porcja dla 2 osób)

      STROMBOLI
      Ciasto kalafiorowe :
      • 1 mały kalafior (same różyczki)
      • 1 jajko
      • 50 g mozarelli
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      Farsz :
      • 3 łyżki dobrego keczupu lub bardzo gęstego sosu pomidorowego
      • 1/2 szklanki startego sera (mozarella, cheddar)
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • Kilka plasterków wędliny( szynka szwardzwaldzka,parmeńska,wędzona)
      Dodatkowo do posypania :
      • 2-3 łyżki startego parmezanu
      • 1 łyżeczka oregano
      Różyczki kalafiora zmiksować blenderem na dość drobną "kaszkę" - powinny być 
      3 szklanki suchej masy kalafiorowej. Kalafior mikrofalowac w przykrytym naczyniu 8 min. 
      (pełna moc).
      Masę kalafiorową wyłożyć na ściereczkę, trochę przestudzić i bardzo staranie odcisnąć 
      nadmiar wody - masa ma być bardzo sucha. Do zimnej masy dodać roztrzepane jajko, 
      drobno startą lub posiekaną mozarellę, sól, pieprz i oregano. 
      Wyrobić gładkie kalafiorowe "ciasto".
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę kalafiorową rozłożyć równą warstwą ,
      formując prostokąt grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec kalafiorowe 
      ciasto 8 min. (ma być dość miękkie, a brzegi lekko zrumienione).
      Wędlinę i suszone pomidory pokroić na paseczki .
      Wyjąć kalafiorowe ciasto z piekarnika i gorące posmarować sosem pomidorowym, 
      zostawiając 5 cm brzeg z 1 strony. Na sosie pomidorowym położyć równą warstwę wędliny, 
      suszonych pomidorów i sera. 
      Zwinąć ciasto w rulon tak, aby nieposmarowany brzeg znalazł się na dole.
      Zrobić kilka nacięć na górze , stromboli posypać parmezanem i oregano. 
      Piec stromboli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 12 min. w temp. 220st.
      Podawać na ciepło .
      Kalafiorowego "ciasta" można użyć do zapiekanek , placków , "pizzy".
      Przepis pochodzi z tego bloga

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „STROMBOLI Z KALAFIORA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 13:41
  • sobota, 19 stycznia 2013
    • PIECZONY KALAFIOR

      Pieczony kalafior

      PIECZONY KALAFIOR
      • 1 kalafior 
      • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
      • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
      • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 łyżki oliwy + ok. 1 łyżka do skropienia blachy
      Kalafior umyć i podzielić na różyczki. 2 łyżki oliwy wymieszać z przyprawami, polać 
      różyczki kalafiora i starannie wymieszać lub posmarować przyprawami różyczki kalafiora 
      za pomocą silikonowego pędzelka . 
      Dużą blachę wyłożyć  papierem do pieczenia, skropić lekko oliwą  bez przypraw. Kalafior 
      ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piec 20-25 min w temp. 170 st z termoobiegiem lub w 180 st. bez termoobiegu aż kalafior 
      będzie miękki i lekko przypieczony. Podawać na gorąco
      .

      PIECZONY KALAFIOR - przyprawa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 stycznia 2013 13:49

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com