Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „kalafior”
Kalafiorowe placuszki (5-6szt)
350 g kalafiora
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
Dodatki do wyboru :
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
koperek, pietruszka, kolendra
starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
bardzo drobno posiekane suszone pomidory
Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić
na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym
naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na
ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha.
Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać.
To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc
ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka
posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową,
formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu.
Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach.
Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .
Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka
Do pieczenia kalafiora:
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
Do zapiekanki:
1 duża czerwona papryka
2 czerwone cebule
200 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego pieprzu
spora szczypta płatków chili
1 łyżeczka kurkumy
100 g parmezanu
100 g cheddara
10 jajek
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
olej do smażenia
Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Podzielić
kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na
pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) .
Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka).
Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
Przygotowanie zapiekanki :
Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę cebuli pokroić w kostkę. Paprykę
umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać paprykę i lekko ją
przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka)
Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę,
starty ser, rozmaryn i bazylię.
Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać i dodać do mąki.
Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do
góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie
zrumieniona.
Kalafiorowa zapiekanka
700 g kalafiora ( 1 duży kalafior)
1 duża czerwona cebula
1/2 łyżeczki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
4-5 czubatych łyżek posiekanej bazylii
180 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
220 g parmezanu
10 jajek
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta płatkow chili
1 łyżka stopionego masła
2 łyżki ziaren sezamu , czarnuszki lub lnu
2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia cebuli
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Kalafiora podzielić na różyczki ,
gotować 15 min i odcedzić na sicie.
Z cebuli odkroić 3 półcentymetrowe plastry, resztę drobno posiekać i zeszklić na patelni z
drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę przestudzić.
Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka).
Do dużej miski przesiać mąke, proszek do pieczenia i kurkumę. Dodać parmezan i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać starannie jajka, uduszoną cebulę z rozmarynem, bazylię,
1 1/2 łyżeczki soli i pieprz i chili. Jajka dodać do mąki z serem, masę starannie wymieszać
łyżką. Dodać przestudzonego kalalfiora i delikatnie wymieszać , żeby nadmiernie nie
rozdrobnić kalafiora.
Kwadratową foremkę (20 x 20 cm) lub tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, posmarować roztopionym masłem i wysypć sezamem. Masę kalafiorową nałożyć
do formy, wyrównać i na wierzchu położyć krążki cebuli.
Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem . Piec zapiekankę 45-50 min.
Po upieczeniu odstawić potrawę na 20 min. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis na Yotam Ottolenghi's Cauliflower Cake znalazłam tu
Stromboli z kalafiora (porcja dla 2 osób)

Ciasto kalafiorowe :
1 mały kalafior (same różyczki)
1 jajko
50 g mozarelli
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Farsz :
3 łyżki dobrego keczupu lub bardzo gęstego sosu pomidorowego
1/2 szklanki startego sera (mozarella, cheddar)
4-5 suszonych pomidorów
Kilka plasterków wędliny( szynka szwardzwaldzka,parmeńska,wędzona)
Dodatkowo do posypania :
2-3 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka oregano
Różyczki kalafiora zmiksować blenderem na dość drobną "kaszkę" - powinny być
3 szklanki suchej masy kalafiorowej. Kalafior mikrofalowac w przykrytym naczyniu 8 min.
(pełna moc).
Masę kalafiorową wyłożyć na ściereczkę, trochę przestudzić i bardzo staranie odcisnąć
nadmiar wody - masa ma być bardzo sucha. Do zimnej masy dodać roztrzepane jajko,
drobno startą lub posiekaną mozarellę, sól, pieprz i oregano.
Wyrobić gładkie kalafiorowe "ciasto".
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę kalafiorową rozłożyć równą warstwą ,
formując prostokąt grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec kalafiorowe
ciasto 8 min. (ma być dość miękkie, a brzegi lekko zrumienione).
Wędlinę i suszone pomidory pokroić na paseczki .
Wyjąć kalafiorowe ciasto z piekarnika i gorące posmarować sosem pomidorowym,
zostawiając 5 cm brzeg z 1 strony. Na sosie pomidorowym położyć równą warstwę wędliny,
suszonych pomidorów i sera.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby nieposmarowany brzeg znalazł się na dole.
Zrobić kilka nacięć na górze , stromboli posypać parmezanem i oregano.
Piec stromboli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 12 min. w temp. 220st.
Podawać na ciepło .
Kalafiorowego "ciasta" można użyć do zapiekanek , placków , "pizzy".
Przepis pochodzi z tego bloga
Pieczony kalafior

1 kalafior
1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy + ok. 1 łyżka do skropienia blachy
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. 2 łyżki oliwy wymieszać z przyprawami, polać
różyczki kalafiora i starannie wymieszać lub posmarować przyprawami różyczki kalafiora
za pomocą silikonowego pędzelka .
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić lekko oliwą bez przypraw. Kalafior
ułożyć w 1 warstwie na blaszce.
Piec 20-25 min w temp. 170 st z termoobiegiem lub w 180 st. bez termoobiegu aż kalafior
będzie miękki i lekko przypieczony. Podawać na gorąco .
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |