HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „paszteciki z pieczarkami”

  • niedziela, 13 listopada 2011
    • PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

      Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)
      PASZTECIKI Z PIECZARKAM

      Ciasto:

      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko 
      • 5 dkg drożdży 
      • 1/2 szkl.mleka 
      • 1 łyżeczka cukru 
      • 1/2 łyżeczki soli 
      Farsz do pasztecików: 
      • 1 kg pieczarek 
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku 

      Farsz:

      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 

      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 

      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 

      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 

      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki. 

      Ciasto: 

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do 
      mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli 
      trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować.
      Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i  pokroić na prostokąty. Na środku położyć 
      farsz . 
      PASZTECIKI_INSTRUKCJA SKLADANIA
      Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do 
      pieczenia.  Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu 
      paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. 

      PASZTECIKI

      Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.
      PASZTECIKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTECIKI Z PIECZARKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2011 19:11

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com