HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kruche ciasto z bakaliami”

  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • poniedziałek, 07 listopada 2011
    • KRUCHE CIASTO BARDZO BAKALIOWE

      Kruche ciasto bardzo bakaliowe 
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 200 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      Warstwa bakaliowa :
      • 80 g masła
      • 100g cukru
      • 1 szkl. dobrej, gęstej słodkiej śmietany
      • 100 g orzechów włoskich
      • 100 g migdałów
      • 500 g mieszanych ulubionych bakalii 
        (figi, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawiny, suszone śliwki)   
      Dodatkowo  :
      • 1 żółtko do posmarowania ciasta
      • orzechy, migdały do dekoracji
      Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w przezroczystą folię i włożyć 
      do lodówki na 30 min.
      Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać bakalie , migdały i orzechy - mają 
      być duże kawałki , wielkości połowy migdała. 
      Na dużej patelni stopić masło, dodać orzechy i migdały i smażyć przez chwilę do lekkiego 
      zrumienienia. Wsypać cukier i karmelizować , mieszając. Wlać śmietanę ,wymieszać i 
      zagotować ( powstanie bakaliowy karmel). Zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe 
      bakalie, wymieszać i wystudzić masę.
      Tortownicę o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i 
      posypać tartą  bułką . 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić tortownicę, formując wysoki 
      brzeg. 
      Nałożyć zimne nadzienie. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć masę, zlepiając 
      dokładnie brzegi ciasta. Nakłuć  w kilku miejscach widelcem. Udekorować migdałami i 
      orzechami, posmarować żółtkiem, roztrzepanym z łyżeczką wody . 
      Piec 40 min. w temp. 200 st. 
      Ciasto można jeść na drugi dzień. ale można je upiec wcześniej, nawet na 10 dni przed 
      podaniem  .
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO BARDZO BAKALIOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2011 20:38

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com