HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kruche ciasto z kremem”

  • niedziela, 06 listopada 2011
    • KRUCHE CIASTO Z KREMEM

      Kruche ciasto przekładane kremem

      KRUCHE Z KREMEM


      Ciasto:

      • 300 g (=2 1/2 szkl.) mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g  masła
      • 100 g (= 1/2 szkl. ) cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 4 żółtka
      • 2 łyżki śmietany
      • duży słoik 500 g kwaśnego dżemu ( czarna porzeczka, aronia) 
      • 100 g rodzynek 
      • 2 łyżki skórki pomarańczowej (można nie dodawać) 
      Do 1 placka dodatkowo :
      • 4 białka
      • 150 g (= 3/4 szkl.) cukru pudru
      • 100 g wiórek kokosowych
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
      • 100 - 150 g orzechów włoskich
      Krem :
      • budyń waniliowy lub śmietankowy z 1/2 l mleka
      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny 
      • 2 łyżki spirytusu
      Z mąki z proszkiem, żółtek, masła , cukru i śmietany szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2
      części , zawinąć w przezroczystą folie i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Dżem 
      wymieszać ze sparzonymi wrzątkiem i osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową 
      (opcjonalnie) . 2 jednakowe prostokątne foremki (23x35 cm) wyłożyć papierem do 
      pieczenia. Rozwałkować ciasto na 2 blaszki , posmarować dżemem. Z braku 2 blaszek 
      najpierw przygotować ciasto z bezą, wyjąc z foremki i upiec ciasto z samym dżemem , 
      które będzie pierwszą warstwą gotowego ciasta.
      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę jak na bezy, dodając  mąkę 
      ziemniaczaną. Wiórki kokosowe delikatnie wymieszać z białkami. 1 placek posypać 
      orzechami i równą warstwą nałożyć pianę z białek . Właściwie orzechy powinny być na 
      białkach, ale się palą, więc są pod. Upiec oba placki jednocześnie, jeśli piekarnik jest z 
      termoobiegiem ok. 30 min w temp 180 st  lub osobno -  trochę dłużej piec placek z 
      białkami.
      Przygotować krem budyniowy: ugotować budyń z 1/2 l. mleka i wystudzić. Utrzeć masło z 
      cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszając dokładnie , 
      najlepiej mikserem. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, zmiksować.
      Kruche placki wystudzić, na placek z samym dżemem nałożyć krem, na krem drugi placek 
      z bezą. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na dobę lub dłużej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z KREMEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 listopada 2011 16:44

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com