HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „polędwiczka wieprzowa”

  • sobota, 18 listopada 2017
    • POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      Polędwiczki owinięte boczkiem

      POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
      • 6-8 cienkich plasterków boczku lub bekonu 
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Polędwiczkę umyć, osuszyć , wyciąć białe błonki i odciąć cienką część lub zawinąć ją tak, 
      żeby polędwiczka była jednakowej grubości . Przyprawy wymieszać i starannie natrzeć 
      nimi mięso. Plasterki boczku ułożyć obok siebie, aby tworzyły prostokąt długości 
      polędwiczki, położyć na nich mięso i owinąć je boczkiem . 
      Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkch stron zaczynając od tej , 
      na której są końce boczku . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st . Wstawić  patelnię z obsmażoną polędwiczką  do piekarnika 
      ( jeśli patelnia ma metalową lub odczepianą rączkę) lub przełożyć polędwiczkę do naczynia 
      żaroodpornego. Piec mięso 30 min. bez przykrycia , wyjąć naczynie z piekarnika i przykryć 
      pokrywka lub folią aluminiową na ok. 10 min. 
      Podawać na gorąco lub na zimno , pokrojoną na plastry. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 listopada 2017 14:04
  • czwartek, 29 marca 2012
    • POLĘDWICZKI PO NELSOŃSKU

      Polędwiczki po nelsońsku
      POLĘDWICZKI PO NELSOŃSKU
      • 6 -7 średnich  ziemniaków
      • 1 polędwiczka wieprzowa
      • 300 g pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 1/4 szkl. bulionu
      • listki 2-3 gałązek rozmarynu (opcjonalnie)
      • sól i pieprz do smaku lub przyprawa do mięsa (przepis tutaj)
      • olej np. ryżowy
      Ziemniaki wyszorować , ugotować osolonej wodzie w mundurkach i wystudzić.
      Polędwiczkę pokroić na plastry, lekko rozpłaszczyć , posypać przyprawą lub solą i pieprzem. 
      Pieczarki i ziemniaki  obrać i pokroić na plastry . Cebulę pokroić w półplasterki. Usmażyć 
      pieczarki na złoto, obsmażyć  na rumiano plastry polędwicy (2-3min. z każdej strony) i 
      zeszklić cebulę. Wymieszać i przyprawić świeżo mielonym pieprzem . Na dno naczynia 
      żaroodpornego z pokrywką wlać odrobinę (ok.1/2 łyżki) oleju. Położyć połowę ziemniaków tak,
       aby całe dno naczynia było przykryte, posypać pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. 
      Wyłożyć mięso pieczarkami i cebulą, na to resztę ziemniaków , posypać odrobiną pieprzu. 
      Skropić lekko olejem , wlać bulion i przykryć naczynie. Piec 40 min.w piekarniku nagrzanym do 
      180 st. z termoobiegiem lub w 190 bez termoobiegu . Odkryć naczynie i piec jeszcze ok. 20 
      min, najlepiej z funkcją turbo grill lub grill aż ziemniaki ładnie się zrumienią.  
      POLĘDWICZKI PO NELSOŃSKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „POLĘDWICZKI PO NELSOŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 marca 2012 19:18
  • piątek, 04 listopada 2011
    • POLĘDWICZKI W BOCZKU

      Polędwiczki wieprzowe w boczku
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Na 1 porcję :
      1 polędwiczka wieprzowa 
      4-5 cienkich plasterków wędzonego boczku ( paczkowany, krojony Morliny)
      sól, mielony pieprz
      Wersja podstawowa :
      • tymianek,
      • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
      Wariacje na temat :
      • majeranek, śliwki suszone
      • rozmaryn, suszone pomidory
      Plastry boczku ułożyć obok siebie , aby utworzyły prostokąt długości polędwiczki . Mięso 
      przyprawić solą , pieprzem , ziołami i w wersji podstawowej natrzeć czosnkiem .  Można w 
      polędwiczce cienkim nożem zrobić  nacięcie wzdłuż i włożyć 2-3 suszone śliwki lub 
      suszone pomidory. Cienką część polędwiczki zawinąć, aby mięso miało jednakową grubość.
      Owinąć boczkiem, spiąć małymi metalowymi szpikulcami lub obwiązać białą , bawełnianą 
      nitką. 
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na oleju na patelni do zrumienienia boczku. 
      Zawinąć w folię aluminiową ( strona błyszcząca do wewnątrz), położyć na blaszce lub 
      na ruszcie i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez  30 min. 
      Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed rozwinięciem folii. 
      Można podawać na gorąco lub na zimno, pokrojoną na plastry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2011 18:04

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com