HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „dziuwecz”

  • środa, 02 listopada 2011
    • GJUWECZ ( DZIUWECZ) X 2

      Gjuwecz klasyczny

      gjuwecz

      • 1 kg cebuli
      • 2-3  ząbki czosnku
      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 10 papryk
      • 1/2 kg pomidorów
      • 1/2 szkl. ryżu
      • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć 
      skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, 
      pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub 
      bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego 
      do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i 
      dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby 
      odparować potrawę 

      Gjuwecz mięsno - warzywny

      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 1/2 kg cebuli
      • 1/2 kg fasolki szparagowej
      • 1/2 kg ziemniaków
      • 1/2 kg pomidorów
      • 4 duże czerwone papryki
      • 1/2 szkl. bulionu
      • sól, pieprz do smaku
      • posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
      • olej do smażenia
      • kwaśna śmietana do podania
      Cebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na 
      pół, paprykę w  słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę 
      podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać 
      mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę  i wymieszać . Przełożyć do 
      żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st .
      do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 16:57

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com