Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „cevap”
Cevap czyli bałkańskie inspiracje
1 kg karkówki lub szynki
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku , majeranku lub rozmarynu
Mięso i cebulę bardzo drobno posiekać. Dodać czosnek roztarty z odrobiną soli, sól,
pieprz i tymianek . Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w krążki i wymieszać z mięsem.
Na dużym kawałku folii aluminiowej ( błyszcząca strona do wewnątrz) położyć mięso ,
folię ciasno zawinąć i położyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Piec w temp. 180 st. przez 40 min. Rozwinąć folię i piec jeszcze przez 10 min, najlepiej
pod grillem .
Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym i świeżym pieczywem
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |