Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „Briami”
Briami z Halloumi
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona lub żółta
1/2 ostrej papryczki pepperoni
1 duża cebula
2 średnie ziemniaki
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz, oregano
1 duży pomidor
1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
sól, pieprz , oregano do smaku
200 g sera Halloumi
Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać
i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę, pomidora i ziemniaki pokroić na plastry,
paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki .Koperek drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Cebulę można zeszklić na patelni,
ale nie jest to konieczne.
Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków , następnie
cukinię, paprykę, pepperoni, cebulę, pomidory i bakłażany .

Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i oregano ,
posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać
koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać wody, warzywa (cukinia,pomidor) puszczą dość
soku.
Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min.
Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć ser Halloumi, pokrojony na plastry
grubości 1 - 1.5 cm. Piec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo
lub ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę.
Podawać ze świeżą bagietką.
Briami

1 bakłażan
1 cukinia
2 kolorowe papryki
1 duża cebula
4 średnie ziemniaki
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz, oregano
1/4 - 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok.
Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę i ziemniaki pokroić na plastry,
paprykę w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne.
Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków .
Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i
oregano , posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy
nie dodawać koperku, bo się spali .
Zalać wodą . Piec w odkrytym naczyniu ok. 1 godz. w temp 190st.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |