HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „Briami”

  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • BRIAMI Z HALLOUMI

      Briami z Halloumi

      BRIAMI Z HALLOUMI

      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 1 papryka czerwona lub żółta
      • 1/2 ostrej papryczki pepperoni 
      • 1 duża cebula
      • 2 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1 duży pomidor
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      • sól, pieprz , oregano do smaku
      • 200 g sera Halloumi 
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać 
      osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę, pomidora i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki .Koperek drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Cebulę można zeszklić na patelni, 
      ale nie jest to konieczne. 
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków , następnie 
      cukinię, paprykę, pepperoni, cebulę, pomidory i bakłażany . 
      BRIAMI Z HALLOUMI
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i oregano , 
      posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać 
      koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać wody, warzywa (cukinia,pomidor) puszczą dość 
      soku. 
      Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć ser Halloumi, pokrojony na plastry 
      grubości  1 - 1.5 cm. Piec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo 
      lub ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę.  
      Podawać ze świeżą bagietką.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 00:25
  • wtorek, 11 października 2011
    • BRIAMI

      Briami
      BRIAMI
      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 2 kolorowe papryki
      • 1 duża cebula
      • 4 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1/4 - 1/2 szkl. wody
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. 
      Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne.
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków . 
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i 
      oregano , posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy 
      nie dodawać koperku, bo się spali .
      Zalać wodą . Piec w odkrytym naczyniu ok. 1 godz. w temp 190st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 22:40

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com