HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „roladki”

  • sobota, 04 stycznia 2014
    • ZRAZY (ROLADKI) WOŁOWE ZAWIJANE

      Zrazy (roladki) wołowe zawijane

      ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

      • 4 plastry wołowiny (po 150-200g)
      • 1 ogórek kiszony
      • 2 cebule
      • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 
      • 150 g chudego wędzonego boczku
      • 200 g pieczarek
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka mąki do oprószenia roladek
      • sól, pieprz do smaku
      • olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
      Pół cebuli posiekac drobno, resztę w większą kostkę. Z boczku wyciąć 4 paski (słupki) 
      długości gotowych zrazów, resztę boczku pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać , przekroić 
      na pół, jeśli są duże. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części
      Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek 
      mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,  
      odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub 
      obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na 
      rumiano na gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek 
      pokrojony w kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą 
      dusić się roladki dodać mięso, pieczarki , boczek i cebulę, dodac 1/4 szkl. gorącej wody lub 
      bulionu i liście laurowe. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i 
      dusić zrazy ok. 90 min., w tym czasie 2-3 razy zamieszać sos i odwrócić zrazy . 
      Kiedy mieso jest już miękkie, wyjąć zrazy, do sosu dodac ok. 1/4 szkl. wody z 1 łyżeczką mąki 
      ziemniaczanej i zagotować sos, mieszając.  Usunąc nici i/lub szpadki, włożyć zrazy do sosu i 
      jeszcze chwilę razem dusić.
      Gorące zrazy podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 21:13
  • sobota, 16 lutego 2013
    • ROLADKI Z MIELONEGO KURCZAKA

      Roladki z mielonego kurczaka

      ROLADKA DROBIOWA
      • 1 podwójna pierś kurczaka (600-700g)
      • 1 jajko
      •  1 mała cebula lub 2 szalotki
      • 3/4 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek świeżego czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • kilka plasterków chili lub szczypta chili w płatkach
      • tabasco (3-4 krople), opcjonalnie
      Do gotowania roladek (opcjonalnie, do wersji 2)
      • 1 łyżeczka soli 
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      Pierś kurczaka i drobno posiekaną cebulę zmielić blenderem lub w maszynce z drobnym 
      sitkiem , dodać jajko, sól i pieprz, starannie wymieszać  . Mięso podzielic na pół. Do jednej
      części dodać czosnek granulowany lub przeciśnięty przez praskę. Do drugiej części dodać
      paprykę , dobno posiekane chili i tabasco.
      Przygotować 2 * kawałki przezroczystej folii spożywczej ok.25X30 cm. np. z rozciętego 
      rękawa do pieczenia, folię skropić wodą.
      Połowę jasnego mięsa zwilżonymi wodą dłońmi rozłożyc równą , cienką warstwą na folii, na 
      nim położyć tej samej wielkości warstwę z papryką i zwinąć roladę. Związać mocno obydwa
      końce folii. W ten sam sposób przygotować drugą roladę.

      ROLADKA DROBIOWA
      ROLADKA DROBIOWA
      Gotowanie :
      Wersja 1. W dużym garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć rolady i gotować 30 min. na 
      wolnym ogniu .
      Wystudzić rolady i zdjąć folię, pokroić na plastry.
      Wersja 2. Przygotować 2 duże garnki. W jednym zagotować wodę z przyprawami. W drugim 
      garnku zagotować wodę, włożyć  do wrzątku rolady i gotować 5 min. Kiedy roladki się
      obgotują ( zmienią kolor na jasny),  wyjąć je , zdjąć folię i włożyć roladki do garnka z wodą z
      przyprawami. Gotować  30 min. Wyjąć roladki , wystudzić i kroić na plastry.
      Można je też jeść na ciepło albo zalać galaretką , zrobiona z wywaru , w którym się gotowały.

      * Mięso można podzielić na wiecej porcji np. na 4 , czas gotowania jest wtedy krótszy
      (20 min.)
      Potrawa jest zgodna z dietą Dukana (P) .
      Pomysł na roladki i pięknie ilustrowaną instukcję zawijania znalazłam tutaj. Dziękuję za
      inspirację.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 15:28

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com