Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „roladki”
Zrazy (roladki) wołowe zawijane
4 plastry wołowiny (po 150-200g)
1 ogórek kiszony
2 cebule
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
150 g chudego wędzonego boczku
200 g pieczarek
2 liście laurowe
1 łyżka mąki do oprószenia roladek
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Pół cebuli posiekac drobno, resztę w większą kostkę. Z boczku wyciąć 4 paski (słupki)
długości gotowych zrazów, resztę boczku pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać , przekroić
na pół, jeśli są duże. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części
Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek
mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,
odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub
obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na
rumiano na gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek
pokrojony w kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą
dusić się roladki dodać mięso, pieczarki , boczek i cebulę, dodac 1/4 szkl. gorącej wody lub
bulionu i liście laurowe. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i
dusić zrazy ok. 90 min., w tym czasie 2-3 razy zamieszać sos i odwrócić zrazy .
Kiedy mieso jest już miękkie, wyjąć zrazy, do sosu dodac ok. 1/4 szkl. wody z 1 łyżeczką mąki
ziemniaczanej i zagotować sos, mieszając. Usunąc nici i/lub szpadki, włożyć zrazy do sosu i
jeszcze chwilę razem dusić.
Gorące zrazy podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
Roladki z mielonego kurczaka

1 podwójna pierś kurczaka (600-700g)
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek świeżego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
kilka plasterków chili lub szczypta chili w płatkach
tabasco (3-4 krople), opcjonalnie
Do gotowania roladek (opcjonalnie, do wersji 2)
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
Pierś kurczaka i drobno posiekaną cebulę zmielić blenderem lub w maszynce z drobnym
sitkiem , dodać jajko, sól i pieprz, starannie wymieszać . Mięso podzielic na pół. Do jednej
części dodać czosnek granulowany lub przeciśnięty przez praskę. Do drugiej części dodać
paprykę , dobno posiekane chili i tabasco.
Przygotować 2 * kawałki przezroczystej folii spożywczej ok.25X30 cm. np. z rozciętego
rękawa do pieczenia, folię skropić wodą.
Połowę jasnego mięsa zwilżonymi wodą dłońmi rozłożyc równą , cienką warstwą na folii, na
nim położyć tej samej wielkości warstwę z papryką i zwinąć roladę. Związać mocno obydwa
końce folii. W ten sam sposób przygotować drugą roladę.


Gotowanie :
Wersja 1. W dużym garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć rolady i gotować 30 min. na
wolnym ogniu . Wystudzić rolady i zdjąć folię, pokroić na plastry.
Wersja 2. Przygotować 2 duże garnki. W jednym zagotować wodę z przyprawami. W drugim
garnku zagotować wodę, włożyć do wrzątku rolady i gotować 5 min. Kiedy roladki się
obgotują ( zmienią kolor na jasny), wyjąć je , zdjąć folię i włożyć roladki do garnka z wodą z
przyprawami. Gotować 30 min. Wyjąć roladki , wystudzić i kroić na plastry.
Można je też jeść na ciepło albo zalać galaretką , zrobiona z wywaru , w którym się gotowały.
* Mięso można podzielić na wiecej porcji np. na 4 , czas gotowania jest wtedy krótszy
(20 min.)
Potrawa jest zgodna z dietą Dukana (P) .
Pomysł na roladki i pięknie ilustrowaną instukcję zawijania znalazłam tutaj. Dziękuję za
inspirację.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |