HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „gofry”

  • sobota, 10 sierpnia 2013
    • WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE

      Wytrawne gofry dukanowe (4 szt. )

      WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE

      • 100g twarogu chudego 0% ( suchego , nie homogenizowanego)
      • 1 jajko
      • 3 łyżki otrębów owsianych
      • 2 szczypty soli
      • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • szczypta granulowanego czosnku ( opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 2 - 3 łyżki mleka 0% 
      Twaróg zmielić, dodać jajko, zmiksować ( np. blenderem) , dodać resztę składników i tyle 
      mleka, żeby masa miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić na 10 min.
      Rozgrzać gofrownicę, i piec gofry jak tradycyjne : nałożyć łyżką masę , przymknąć pokrywę 
      ( nie zatrzaskiwać) i piec gofry ok. 8-10 min.  Lekko przestudzić na kratce.

      WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE
      Po upieczeniu gofry są lekko chrupiące, na zimno są miękkie. Mają ogromną zaletę - są sycące 
      i mają  dużą powierzchnię  . Są odpowiednie dla wszystkich faz diety, zależnie od tego, z czym
      będą .
      Przepis znalazłam tu, na bardzo inspirującym dukanowym blogu. W wersji oryginalnej były na 
      słodko .
      UWAGA : Gofrownica  Clatronic, na 2 gofry 10x10 cm. Na każdą część nakładam po 1 łyżce 
      masy, nie więcej,  bo bardzo rosną  !!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 sierpnia 2013 14:01
  • środa, 28 września 2011
    • GOFRY

      Gofry Danusi

      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 3 jajka
      • 1/2 kostki kasi (albo 10dkg miękkiego masła)
      • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 szkl. mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 200 ml kwaśnej śmietany
      Cukier, jajka i masło zmiksować na gładka masę, dodawać stopniowo resztę składników.
      Ciasto ma być dość gęste. Piec w nagrzanej gofrownicy ok. 8 min.
      Gofry maślane
      • 2 szkl. mąki 
      • 2 szkl. mleka
      • 2 jajka 
      • 1 łyżka cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą 
      i na koniec delikatnie połączyć z białkami. Piec w nagrzanej gofrownicy.
      Gofry z maślanką
      • 2 1/4 szkl. mąki
      • 1 łyżeczka sody
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 szkl. masła
      • 1/4 brązowego cukru
      • 3 jajka
      • 2 szkl. maślanki
      Wymieszać mąkę z solą, proszkiem i sodą. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać 
      mąkę do masy na zmianę z maślanką . Ubić białka, delikatnie wymieszać. 
      Piec w nagrzanej gofrownicy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 17:54

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com