HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pieczarki”

  • niedziela, 17 marca 2019
    • BOEUF STROGONOW

      Boeuf Strogonow

      BOEUF STROGANOW

      • 600 g  wołowiny 
      • 300 g pieczarek
      • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego albo warzywnego
      • 2 liście laurowe
      • 4 kiszone ogórki
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 2 łyżki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka soli
      • olej do smażenia ( ryżowy lub rzepakowy)
      • 4 łyżki gęstej śmietany
      Mięso pokroić na paski ok 1/2 cmx7 cm . Cebulę obrać i pokroić w kostkę , pieczarki  obrać , 
      pokroić na plasterki , ogórki pokroić w drobną kostkę . 
      Na patelni,  na rozgrzanym oleju smażyć mięso oprószone pieprzem , aż lekko się 
      przyrumieni. Mięso przełożyć do garnka , najlepiej żeliwnego  i na tej samej patelni 
      podsmażyć pieczarki, odłożyć je do innego naczynia , a następnie na patelni zeszklić 
      cebulę . Dodać ją do mięsa i chwilę razem przesmażyć. Do gorącego bulionu dodać 
      musztardę, liście laurowe,  przecier pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną, 
      wymieszać i wlać do garnka z mięsem. Naczynie przykryć i dusić potrawę , aż mięso będzie 
      miękkie - czas zależy od rodzaju mięsa ( od 5- 10 min polędwicy do 60 min dla innego 
      rodzaju wołowiny) . Kiedy mięso będzie miękkie , dodać pieczarki i ogórki, zagotować. 
      Śmietanę  wymieszać z 1-2 łyżkami sosu i dodać do potrawy, wymieszać. 
      Podawać z ziemniakami , ryżem, pieczywem lub makaronem. 
      BOEUF STROGANOW

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BOEUF STROGONOW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2019 17:14
  • czwartek, 11 października 2018
    • WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA

      Warzywny * sernik czyli  quiche bez ciasta

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Baza :
      • 200 -250 g twarogu
      • 4 jajka
      • 2 czubate łyżki startego sera, najlepiej cheddara
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ulubione zioła i przyprawy do np.
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1 czubata łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      Dodatki :
      • 1/2 bakłażana
      • 1/2 cukinii
      • 1 papryka 
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • por ( tylko biała część) lub cebula
      • 1-2 ząbki czosnku
      • olej do smażenia np. ryżowy
      • * wędlina np. szynka pokrojona w kostkę ( wtedy nie będzie już warzywny ;-)) 
      Do serniczka użyć można dowolnych warzyw , najlepiej pieczonych , np escalivady z tego 
      przepisu ,dodać pieczonego kalafiora , usmażone pieczarki , oczywiście można 
      przygotować warzywa specjalnie do tej potrawy, a nawet dodać wędlinę, pokrojoną 
      w kostkę
      Warzywa umyć, bakłażana  pokroić na ćwierćplasterki, posolić i odłożyć na 30 min. na 
      durszlak. Suszone pomidory pokroić na paseczki . Cukinię pokroić na ćwierćplasterki, 
      paprykę w kostkę , cebulę niezbyt drobno posiekać .Por pokroić na plastry  starannie 
      wypłukać i osuszyć . Bakłażana opłukać z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
      Na sporej patelni na oleju usmażyć na złoto cukinię i bakłażana, podsmażyć paprykę. 
      Warzywa przełożyć do miseczki i na tej samej patelni na małym ogniu udusić cebulkę lub  
      por, dodając pod koniec duszenia czosnek,  przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory, 
      cebulę lub pora  ( i ewentualnie wędlinę) dodać do warzyw i zostawić do przestygnięcia.
      Twaróg zmiksowac z jajkami i przyprawami na gładką masę , dodać ser ( masa będzie dość 
      rzadka) 
      Foremkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć warzywa , zalać je masą 
      twarogowo-jajeczną, lekko wymieszać. 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. Piec quiche 
      40 min, aż wierzch ładnie się przyrumieni. 
      Quiche lekko przestudzić , pokroić na porcje i podawać na gorąco. 
      Dobry jest też na zimno . 
      Na zdjęciu jest quiche z połowy składników, upieczony w żaroodpornym naczyniu o śr. 17cm. 

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2018 18:55
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • niedziela, 10 lipca 2016
    • PIECZARKI FASZEROWANE

      Pieczarki faszerowane

      PIECZARKI FARSZEROWANE

      • 8 dużych pieczarek (ok. 700g)
      • 1 duża cebula
      • 100 g dobrego żółtego sera (cheddar, gouda)
      • 3-4 łyżki oleju np. ryżowego lub aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • 50 g masła
      • 2 łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz do smaku
      • kilka gałązek zielonej pietruszki
      Pieczarki umyć , zdjąć skórkę i delikatnie oderwać nóżki, nie uszkadzając kapeluszy. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać, 
      ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). Naczynie żaroodporne lekko posmarować 
      olejem lub oliwą. Kaplusze pieczarek również lekko posmarować olejem lub oliwą, ułożyć je 
      w naczyniu i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy kapelusze się pieką, podsmażyć na oleju posiekane nóżki pieczarek, dodać 
      cebulę i podsmażyć ją na złoto. Pieczarki z cebulą przełożyć do  miseczki, przestudzić . 
      Odłożyć czubatą łyżkę sera , a resztę  dodać do pieczarek z cebulą, doprawić do smaku 
      pieprzem i ew. solą. Kapelusze pieczarek napełnić farszem pieczarkowym, posypać resztą 
      sera i bułką tartą - po ok. 1/3 łyżeczki bułki na pieczarkę. Na wierzchu położyć odrobinę 
      masła (kawałeczek wielkości orzecha laskowego) .
      Naczynie z pieczarkami wstawic do piekarnika na 20 min. 
      Podawać na gorąco, posypane drobno posiekaną pietruszką .
      PIECZARKI FARSZEROWANE
      PIECZARKI FARSZEROWANE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lipca 2016 12:15
  • piątek, 10 lutego 2012
    • PASZTET Z PIECZAREK

      Pasztet z pieczarek
      PASZTET Z PIECZAREK
      • 500 g pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 2 małe czerstwe bułki bez maku i innych ziarenek
      • 3 jajka
      • 2-3 suszone papryczki chili (opcjonalnie)
      • 1 kostka grzybowa (opcjonalnie)
      • sól, pieprz do smaku
      Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę udusić na złoto 
      na oleju. Kostkę grzybową rozpuścić w ok. 3/4 szkl. wody i namoczyć bułki ( można bułki 
      namoczyć w samej wodzie), odcisnąć nadmiar płynu.
      Grzyby , cebulę i bułki przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitem. Doprawić 
      solą i pieprzem, można też dodać bardzo drobno posiekane suszone papryczki chili. Białka 
      oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masą pieczarkową. Białka ubić na sztywno ze 
      szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą. Naczynie żaroodporne posmarować lekko 
      olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia foremkę keksową (20 cm.). Masę pieczarkową 
      przełożyć do foremki. 
      PASZTET Z PIECZAREK
      Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg). Zostawić w foremce do 
      wystudzenia. Podawać z pieczywem . 
      PASZTET PIECZARKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z PIECZAREK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2012 21:20
  • sobota, 04 lutego 2012
    • ŁOSOŚ Z PIECZARKAMI

      Łosoś  z pieczarkami

      ŁOSOŚ Z PIECZARKKAMI

      • 1 kg łososia (płat ze skórą ) 
      • 500 g pieczarek
      • 2 cebule
      • sól lub Delikat uniwersalny
      • pieprz cytrynowy lub biały do smaku
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
      Filety łososia oczyścić z łusek, usunąć ości i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny,
       posypać solą i pieprzem cytrynowym . Ułożyć pojedyńczą  warstwą w naczyniu żaroodpornym. 
      Na każdym kawałku ryby można położyć grudkę masła ( ale to nie jest konieczne ). Wstawić 
      do lodówki na czas przygotowania pieczarek.
      Pieczarki oczyścić, małe przekroić na pół, większe na grube plastry. Usmażyć na  złoto na oleju,
      zdjąć z patelni. Cebule pokroić w półplasterki i lekko udusić ,następnie dodać pieczarki, 
      przyprawić solą i pieprzem ( może być czarny) i chwilę razem smażyć
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. (termoobieg) wstawić naczynie z rybą na 15- 20 min. w 
      zależności od grubości filetów. Po tym czasie położyć równą warstwą pieczarki z cebulą. 
      Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 min . 
      Podawać z pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ Z PIECZARKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2012 01:24
  • niedziela, 13 listopada 2011
    • PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

      Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)
      PASZTECIKI Z PIECZARKAM

      Ciasto:

      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko 
      • 5 dkg drożdży 
      • 1/2 szkl.mleka 
      • 1 łyżeczka cukru 
      • 1/2 łyżeczki soli 
      Farsz do pasztecików: 
      • 1 kg pieczarek 
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku 

      Farsz:

      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 

      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 

      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 

      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 

      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki. 

      Ciasto: 

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do 
      mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli 
      trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować.
      Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i  pokroić na prostokąty. Na środku położyć 
      farsz . 
      PASZTECIKI_INSTRUKCJA SKLADANIA
      Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do 
      pieczenia.  Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu 
      paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. 

      PASZTECIKI

      Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.
      PASZTECIKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTECIKI Z PIECZARKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2011 19:11

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com