HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „wieprzowina”

  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • piątek, 14 listopada 2014
    • BOCZEK PIECZONY (ROLADA)

      Boczek pieczony (rolada)

      ROLADA Z BOCZKU

      • 1300-1400 g boczku (płat)
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej  papryki 
      • 2-3 łyżeczki soli
      • 2-3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
      • 2-3 łyzki oleju do obsmażenia mięsa
      Mięso umyć, osuszyć. Jedną stronę płata boczku obsypać połową soli i pieprzu . Czosnek 
      przepuścić przez praskę i  nożem rozetrzeć na pastę z odrobiną soli. Posmarować  
      czosnkiem drugą stronę płata  boczku , posypać równomiernie majerankiem , wędzoną 
      papryką oraz resztą soli i pieprzu . Mięso zwinąć ciasno w roladę tak, żeby strona z samą 
      solą i pieprzem znalazła się na zewnątrz. Roladę obwiązać  białym, bawełnianym sznurkiem ,
       zawinąć w przezroczystą albo aluminiową folię lub umieścić w szczelnym pojemniku i 
      wstawić do lodówki na 24 godz.
      Po tym czasie roladę obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Umieścić roladę w 
      naczyniu żaroodpornym, wlać pół szklanki gorącej wody i wstawić przykryte naczynie do 
      piekarnika rozgrzanego do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. 
      Boczek piec ok. 90 min. W połowie czasu pieczenia wlać do naczynia jeszcze pół szklanki 
      gorącej wody. 
      Roladę wystudzic pod przykryciem w naczyniu, w którym się piekła. Usunąć sznurek, kroić 
      na plastry. 
      Roladę można jeść na zimno lub na gorąco.
      ROLADA Z BOCZKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BOCZEK PIECZONY (ROLADA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 20:02
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

      Schab pieczony w rękawie

      SCHAB Z RĘKAWA

      • 1000-1300 g schabu 
      • 3 ząbki czosnku do naszpikowania mięsa
      • 3 liście laurowe
      Marynata:
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 7 ziarenek jałowca
      • 3 ząbki czosnku 
      • 3 łyżki oleju 
      • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      Schab umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść, 3 ząbki czosnku przepuścić przez 
      praskę i rozetrzeć na gładką pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki 
      marynaty, 3 ząbki czosnku pokroić na słupki i naszpikowac mięso. Natrzeć mięso marynatą i 
      włożyć do szczelnego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin . 
      Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju . Zawiązać 1 koniec rękawa do 
      pieczenia i włożyć mięso do rękawa . Wlać 2 łyżki wody i włożyć liście laurowe. Zamknąć 
      rękaw do pieczenia, na górze rękawa zrobić małe, 1 cm nacięcie. Rękaw z mięsem umieścić 
      na blaszce lub na kratce , włożyć do ZIMNEGO piekarnika. 
      Włączyć piekarnik i rozgrzać go do do 180 st . Piec mięso przez 60 min. od momentu , 
      kiedy termometr pokaże 180 st.  Po godzinie ostrożnie rozciąć rękaw od góry i rozwinąć 
      rękaw tak, żeby nie wypłynął sok z pieczenia i podpiec mięso przez 10 min. 
      Wyjąć mięso z piekarnika i odstawic na 10 min. , jeśli ma być podane na gorąco lub 
      zostawić do wystudzenia - bądzie pyszna wędlinka na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 19:52
  • piątek, 16 marca 2012
    • MIĘSKO 5 MINUTOWE ( ALE 2 DNIOWE )

      Mięsko 5 minutowe, ale 2 dniowe
      MIĘSKO 5 MINUTOWE
      • 1000 g mięsa w 1 zgrabnym kawałku (szynka, karkówka, pierś lub udziec indyczy)
      • 1 l. wody
      • 4 łyżki soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 czubata łyżka majonezu Winiary
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
      • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
      • 6 ziaren jałowca lekko roztłuczonych
      • 6 ziaren ziela angielskiego
      • 3 liście laurowe
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie)
      • 1 łyżka oleju + 1 łyżka majeranku do posmarowania i obsypania mięsa przed włożeniem

                  do piekarnika

      Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i majonez, wymieszać .  Majonez będzie w 
      grudkach. Zagotować i odstawić  do wystygnięcia. Mięso umyć i osuszyć, włożyć do zimnego 
      wywaru, doprowadzic do wrzenia i gotować 5 min. bez przykrycia. Jeśli mięso wystaje ponad 
      powierzchnię wywaru, odwrócić je w połowie czasu gotowania . Garnek przykryć pokrywką i 
      odstawić do wystygnięcia. Garnek z mięskiem w zalewie wstawić na noc do lodówki. 
      Następnego dnia znowu doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min., przykryć i zostawić w 
      wywarze do wystygnięcia. Zimne mięso wyjąć , posypać lekko majerankiem i wstawić do 
      gorącego piekarnika . Piekarnik wyłączyć i zostawic w nim mięso do wystudzenia i osuszenia.
      Przepis znalazłam tutaj , troszkę go zmodyfikowałam . Dziękują za inspirację
      MIĘSKO 5 MINUTOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „MIĘSKO 5 MINUTOWE ( ALE 2 DNIOWE )”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 12:47
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM

      Gołąbki Babci Antoniny (15-16 gołąbków)
      GOŁĄBKI 
      • 1 duża główka kapusty
      • 750 g karkówki
      • 2 szkl. ryżu arborio lub carneroli
      • 1-2 cebule
      • 3 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki Delikata Uniwersalnego lub 1 płaska łyżeczka soli
      • 3-4 liście laurowe
      • 1 l. rosołu lub  wywaru warzywnego 
      Zagotować wodę w dużym garnku. Naciąć głąb, żeby łatwiej oddzielić liście. Do wrzątku 
      włożyć kapustę i sparzyć ją , oddzielić liście . Wyciąć grubsze części liści ,żeby dały się 
      zwinąć.
      Cebulę posiekać bardzo drobno , mięso też drobno posiekać w półcentymetrową kostkę 
      (nie mielić ! ) , dodać surowy ryż , pieprz i Delikat lub sól, dokładnie wymieszać. Nakładać 
      po 2 łyżki farszu na liście kapusty, zwinąć ciasno gołąbki i związać białą , bawełnianą nitką. 
      Na dnie żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego położyć kilka liści, na nich układać 
      ciasno gołąbki,dodając liście laurowe i trochę pieprzu w ziarenkach. Na wierzchu położyć 
      kilka liści kapusty. Zalać rosołem , przykryć i dusić w piekarniku w 180 st. 2 godz. 
      Podawać po podsmażeniu na patelni lub podpieczeniu w piekarniku do lekkiego 
      zrumienienia kapusty. 
      GOŁĄBKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2012 20:52
  • niedziela, 15 stycznia 2012
    • PIECZEŃ WIEPRZOWA

      Pieczeń wieprzowa
      PIECZEŃ
      • 1 kg. mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka lub łopatka)
      • 500 g. pieczarek
      • 1 duża cebula
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju (np. ryżowego)
      • 3 liście laurowe
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      • 1 łyżka naszej przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej
      • 1/2 szkl. bulionu (może być np. grzybowy z kostki)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
      • olej do smażenia
      Mięso umyć, posypać przyprawą (PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T.) , dokładnie 
      posmarować sosem sojowym, a nastepnie  olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu 
      na kilka godzin lub na całą noc. 
      PIECZEŃ
      Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
      PIECZEŃ
      Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto. Cebulę pokroić w dużą 
      kostkę i udusić nie rumieniąc. Mięso , pieczarki i cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego 
      naczynia , dodać liście laurowe, bulion , posypać grubo mielonym  lub utłuczonym w moździerzu 
      pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 
      1 godz. Jeśli mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram mięsa.
      Po upieczeniu sos można zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka mąki na 1/s szkl. 
      zimnej wody). Mąkę wymieszać z wodą , dodać do mięsa, wymieszać chwilę gotować do 
      zgęstnienia sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 stycznia 2012 18:27
  • piątek, 04 listopada 2011
    • POLĘDWICZKI W BOCZKU

      Polędwiczki wieprzowe w boczku
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Na 1 porcję :
      1 polędwiczka wieprzowa 
      4-5 cienkich plasterków wędzonego boczku ( paczkowany, krojony Morliny)
      sól, mielony pieprz
      Wersja podstawowa :
      • tymianek,
      • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
      Wariacje na temat :
      • majeranek, śliwki suszone
      • rozmaryn, suszone pomidory
      Plastry boczku ułożyć obok siebie , aby utworzyły prostokąt długości polędwiczki . Mięso 
      przyprawić solą , pieprzem , ziołami i w wersji podstawowej natrzeć czosnkiem .  Można w 
      polędwiczce cienkim nożem zrobić  nacięcie wzdłuż i włożyć 2-3 suszone śliwki lub 
      suszone pomidory. Cienką część polędwiczki zawinąć, aby mięso miało jednakową grubość.
      Owinąć boczkiem, spiąć małymi metalowymi szpikulcami lub obwiązać białą , bawełnianą 
      nitką. 
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na oleju na patelni do zrumienienia boczku. 
      Zawinąć w folię aluminiową ( strona błyszcząca do wewnątrz), położyć na blaszce lub 
      na ruszcie i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez  30 min. 
      Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed rozwinięciem folii. 
      Można podawać na gorąco lub na zimno, pokrojoną na plastry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2011 18:04
  • środa, 02 listopada 2011
    • GJUWECZ ( DZIUWECZ) X 2

      Gjuwecz klasyczny

      gjuwecz

      • 1 kg cebuli
      • 2-3  ząbki czosnku
      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 10 papryk
      • 1/2 kg pomidorów
      • 1/2 szkl. ryżu
      • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć 
      skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, 
      pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub 
      bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego 
      do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i 
      dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby 
      odparować potrawę 

      Gjuwecz mięsno - warzywny

      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 1/2 kg cebuli
      • 1/2 kg fasolki szparagowej
      • 1/2 kg ziemniaków
      • 1/2 kg pomidorów
      • 4 duże czerwone papryki
      • 1/2 szkl. bulionu
      • sól, pieprz do smaku
      • posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
      • olej do smażenia
      • kwaśna śmietana do podania
      Cebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na 
      pół, paprykę w  słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę 
      podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać 
      mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę  i wymieszać . Przełożyć do 
      żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st .
      do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 16:57
  • środa, 19 października 2011
    • CEVAP

      Cevap czyli bałkańskie inspiracje
      • 1 kg karkówki lub szynki 
      • 1/2 kg cebuli
      • 1/2 kg papryki
      • 4-5 ząbków czosnku
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżeczka tymianku , majeranku lub rozmarynu
      Mięso i cebulę  bardzo drobno posiekać. Dodać czosnek roztarty z odrobiną soli, sól,  
      pieprz i tymianek . Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w krążki i wymieszać z mięsem. 
      Na dużym kawałku folii aluminiowej ( błyszcząca strona do wewnątrz)  położyć mięso , 
      folię ciasno zawinąć i położyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. 
      Piec w temp. 180 st. przez 40 min. Rozwinąć folię i piec jeszcze przez 10 min, najlepiej 
      pod grillem .
      Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym i świeżym pieczywem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2011 20:22

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com