HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „oliwki”

  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • sobota, 11 października 2014
    • BRUSCHETTA

      Bruschetta

      BRUSCHETTA

      • 6 kromek pszennego chleba lub bagietka
      • 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano)
      • 1/2 białej cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek ( najlepiej z tego przepisu )
      • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii + kilka listków do dekoracji
      • 1 kulka dobrej mozarelli ( mozarella di bufala campana ) , opcjonalnie
      • kilka łyżek aromatycznej oliwy (np. z tego przepisu)
      • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę, odsączyć na sicie z nadmiaru 
      soku ( można lekko odcisnąć) . Cebulę i oliwki drobno posiekać ,2 ząbki czosnku przecisnąć 
      przez praskę i na desce do krojenia utrzeć ze szczyptą soli na pastę. Bazylię pokroić na 
      cienkie paseczki. Pomidory, cebulę, oliwki, czosnek i bazylię wymieszać z 1 łyżka oliwy, 
      przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. (funkcja termogrill lub grill) . 
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na kromki. Kromki chleba 
      lub bagietki posmarować aromatyczną oliwą, położyć na blaszce i piec ok. 5 min. aż będą 
      lekko przypieczone. Wyjąć grzanki, posmarować ząbkiem czosnku, odwrocić na drugą 
      stronę i dopiec grzanki (ok. 3 min.).
      Pomidory z przyprawami położyć na gorących grzankach, na wierzchu ułożyć kawałki 
      mozarelli porwanej na kawałki, nie krojonej . Udekorowac listkami bazylii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:53
  • piątek, 13 lipca 2012
    • CZARNE OLIWKI - PIKANTNE I AROMATYCZNE

      Czarne oliwki pikantne i aromatyczne
      CZARNE OLIWKI
      • 1 słoiczek czarnych oliwek w solance (160-200g po odsączeniu)
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • 3 gałązki świeżego rozmarynu
      • 3 gałązki świeżego tymianku
      • 3-4 małe suszone papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili 
      • ok. 400 ml. dobrej oliwy lub oleju ryżowego
      Oliwki odsączyć ze słonej zalewy, włożyć do większego słoiczka ,dodać przyprawy i 
      zalać taką ilością oliwy, aby oliwki były przykryte. Słoik zakręcić, potrząsnąć  parę razy 
      i wstawić do lodówki na min. 2 dni. 
      Takie oliwki są wspaniałym dodatkiem do różnych potraw - sałatek , pizzy, makaronu, a 
      aromatyczną oliwą można skropić grzanki ,natrzeć mięso przed pieczeniem lub użyć do 
      sałatek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 13 lipca 2012 15:21
  • piątek, 20 stycznia 2012
    • OLIWKI PO BASKIJSKU

      Oliwki po baskijsku

      OLIWKI PO BASKIJSKU

      • 1 słoik zielonych oliwek bez pestek (ok. 800-900 g, w tym 450-500 g oliwek)
      • 8 ząbków czosnku
      • 2 cebule
      • 12 łyżek oleju z pestek winogron lub ryżowego
      • 8 łyżek białego octu winnego (np. jabłkowego)
      • 10 ostrych , suszonych papryczek
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
      Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać , dodać do oleju wymieszanego z octem, dodać 
      odsączone oliwki i tyle  zalewy ze słoika, żeby oliwki były przykryte . Wymieszać i 
      nakładać do słoików, dodając suszone papryczki.i rozmaryn. Zakręcić słoiki i zostawić w 
      temp. pokojowej (18-22 st) na 2-3 dni.  Można przechowywać w lodówce nawet kilka 
      tygodni. 
      Dodawać do sałatek np. greckiej, do pizzy , makaronów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2012 19:32

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com