HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „półkruche”

  • środa, 15 sierpnia 2012
    • SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

      Szarlotka z bezową pianką

      SZARLOTKA
      Ciasto półkruche:
      • 2 1/2 - 3 szkl. mąki
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 200 g  zimnego masła
      • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18 %
      Warstwa jabłkowa :
      • 6 średnich jabłek np. papierówek
      • 1 1/2 łyżeczki  przyprawy do jabłecznika Kotanyi lub 
      • 1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru + łyżka cukru
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek
      Warstwa piankowa:
      • 3 białka
      • 1/2 szkl.  waniliowego cukru pudru *
      • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      Posiekać masło z mąką , proszkiem do pieczenia i cukrem, dodac żółtka i śmietanę. 
      Szybko wyrobić ciasto . 2/3 ciasta zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki.
      1/3 również zawinać w folię i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30 min.
      W tym czasie obrać jabłka , wykroić gniazda nasienne , pokroić na cienkie plasterki. 
      Włożyć do miseczki i posypać przyprawą do jabłecznika  lub miesznką cynamonu i imbiru.
      Foremkę (tortownicę) o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Rozgrzać piekarnik do 
      180 st. z termoobiegiem . Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, nakłuć widelcem kilka
      razy i podpiec 10-15 min.
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder i dalej ubijać jak na bezy, 
      dodając przesianą mąkę ziemniaczaną.
      Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyc warstwę jabłek, dodając skórke 
      pomarańczową i żurawiny lub sparzone i odsączone rodzynki. Na warstwę jabłek wyłożyć
      pianę z białek, wyrównać, a na nią zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto .
      Piec 40 - 45 min  w temp. 180 st. z termoobiegiem 
      * waniliowy cukier puder to cukier puder, w którym jest kilka lasek wanilii. Oczwiście 
      można do zwykłego cukru pudru dodac cukier waniliowy lub 1 łyżeczkę ekstraktu
      waniliowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 15 sierpnia 2012 18:50
  • wtorek, 07 lutego 2012
    • SZARLOTKA ANI

      Szarlotka Ani 
      SZARLOTKA ANI
      Ciasto :
      • 2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
      Warstwa jabłkowa :
      • 1 słoik przecieru jabłkowego
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 50 g rodzynek
      Lukier :
      • 1/2 szkl cukru pudru
      • sok z 1/2 cyryny
      • 1 łyżeczka wrzącej wody
      • Dodatkowo do posypania orzechy włoskie 
      Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko 
      zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki 
      na co najmniej 30 min. Prostokątną foremkę (40x30)  wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Podzielić ciasto : 2/3 rozwałkować i wylepić foremkę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 
      180 st. ok. 10-15 min. Wyjąć podpieczone ciasto , położyć warstwę jabłek, wymieszanych ze
      skórką pomarańczową i sparzonymi i odsączonymi rodzynkami. Resztę ciasta rozwałkować, 
      przykryć jabłka i piec 40 min. w temp. 180 st (termoobieg) . 
      Przygotować lukier : utrzeć mikserem  cukier puder z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą . 
      Wyjąć ciasto z piekarnika , przestudzić,  polać lukrem, posypać orzechami . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZARLOTKA ANI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2012 19:44
  • niedziela, 02 października 2011
    • KRUCHE CIASTO

      Kruche klasyczne bardzo kruche (3:2:1)
      • 300 g mąki ( najlepiej krupczatki)
      • 200 g masła
      • 100 g cukru pudru (= 1/2 szkl.) z cukrem waniliowym
      • 2-3 żółtka 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Posiekać na stolnicy masło z mąką, proszkiem do pieczenia  i cukrem, dodać żółtka i 
      szybko zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć 
      na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Kruche oszczędne 
      • 3 1/2 szkl. mąki
      • 200g masła 
      • 2/3 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Posiekać nożem wszystkie składniki , zagnieść szybko ciasto. Zawinąć kulę ciasta w 
      przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Półkruche ciasto Ani
      • 2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
      Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko 
      zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co 
      najmniej 30 min. do lodówki.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 19:55

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com