HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „schab”

  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

      Schab pieczony w rękawie

      SCHAB Z RĘKAWA

      • 1000-1300 g schabu 
      • 3 ząbki czosnku do naszpikowania mięsa
      • 3 liście laurowe
      Marynata:
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 7 ziarenek jałowca
      • 3 ząbki czosnku 
      • 3 łyżki oleju 
      • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      Schab umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść, 3 ząbki czosnku przepuścić przez 
      praskę i rozetrzeć na gładką pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki 
      marynaty, 3 ząbki czosnku pokroić na słupki i naszpikowac mięso. Natrzeć mięso marynatą i 
      włożyć do szczelnego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin . 
      Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju . Zawiązać 1 koniec rękawa do 
      pieczenia i włożyć mięso do rękawa . Wlać 2 łyżki wody i włożyć liście laurowe. Zamknąć 
      rękaw do pieczenia, na górze rękawa zrobić małe, 1 cm nacięcie. Rękaw z mięsem umieścić 
      na blaszce lub na kratce , włożyć do ZIMNEGO piekarnika. 
      Włączyć piekarnik i rozgrzać go do do 180 st . Piec mięso przez 60 min. od momentu , 
      kiedy termometr pokaże 180 st.  Po godzinie ostrożnie rozciąć rękaw od góry i rozwinąć 
      rękaw tak, żeby nie wypłynął sok z pieczenia i podpiec mięso przez 10 min. 
      Wyjąć mięso z piekarnika i odstawic na 10 min. , jeśli ma być podane na gorąco lub 
      zostawić do wystudzenia - bądzie pyszna wędlinka na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 19:52
  • czwartek, 03 stycznia 2013
    • SCHAB Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI - SZYNKOWAR

      Schab z suszonymi śliwkami - szynkowar
      SCHAB ZE ŚLIWKAMI
      • 1 kg schabu
      • 1 łyżeczka soli
      • 2-3 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 10-15 suszonych, a najlepiej wędzonych  śliwek bez pestek
      Schab umyć i osuszyć. Śliwki opłukać i szybko osuszyć ,żeby nie były zbyt miękkie . Wąskim, 
      długim  nożem zrobić nacięcie w schabie na całą długość mięsa i włożyć tyle sliwek, ile się uda
      wcisnąć .
      Wymieszać sól, majeranek ,czosnek , pieprz i żelatynę, starannie natrzeć mięso mieszanką.
      Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczki 
      umieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięso
      włożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć szynkowar
      i mocno dokręcić pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a najlepiej na 48 godz.
      Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej  wody, aby jej
      poziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić wodę do wrzenia i
      gotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.
      Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go
      do zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „SCHAB Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 stycznia 2013 17:14

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com