HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ryż”

  • sobota, 02 lutego 2019
    • KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Kurczak pieczony na ryżu
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU
      • 3 udka kurczaka bez skóry
      Przyprawa do kurczaka :
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli w proszku
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • szczypta cayenne
      Ryż :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 1 1/2 szkl. ryżu
      • 3 szkl. gorącego bulionu ( warzywnego lub drobiowego) 
      • 1-2 listki laurowe
      • Kilka pomidorków koktajlowych
      Wszystkie składniki przyprawy do kurczaka wymieszać , nóżki kurczaka posypać obficie 
      przyprawą. Jeśli trochę przyprawy zostanie, wsypać ją bulionu, dodać liście laurowe.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. ( termoobieg ) lub do 190 st . bez termoobiegu. Cebulę 
      obrać i posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Wybrać naczynie żaroodporne takiej wielkości,żeby pomieściło udka w 1 warstwie np. 
      20x30 cm . Do naczynia wlać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i czosnek, zamieszać i wstawić 
      do piekarnika na ok. 15 min, aż cebulka stanie się szklista i lekko zrumieniona. 
      Do naczynia wsypać ryż, wlać gorący bulion, wymieszać. Na ryżu położyć przyprawione 
      udka kurczaka , naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową ( błyszczącą stroną do 
      środka ) i wstawić do piekarnika na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie. Gdyby ryż był już suchy i upieczony, dolać odrobinkę 
      gorącej wody , położyć pomidorki i piec potrawę 20 -25 min, aż udka będą upieczone. 
       
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2019 15:13
  • niedziela, 28 października 2018
    • RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA

      Ryż z warzywami z piekarnika (duża porcja)

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Ryż:
      • 1 1/2 szkl.  ryżu długoziarnistego ( jaśminowego lub basmati) *
      • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 średnie marchewki
      • 1 liść laurowy
      Warzywa :
      • 2 czerwone cebule
      • 1 duża papryka żółta lub czerwona
      • 1/2 średniego kalafiora
      • 2 cukinie
      • 1/4 szkl oleju ryżowego albo rzepakowego lub oliwy
       Przyprawy:
      • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku gramulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanej (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka  świeżo mielonego pieprzu
       Składniki przyprawy wymieszać. w miseczce. Marchew obrać, pokroić na 1 cm. plasterki . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką wsypać ryż, dodać pokrojoną marchew, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy , wsypać 2 łyżeczki przyprawy, wlać bulion,
      zamieszać . Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min. W czasie , kiedy ryż się 
      gotuje , przygotować warzywa. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Po usunięciu 
      pestek , na duże kawałki pokroić paprykę . Cukinie pokroić na 2cm ćwierćplasterki, kalafior 
      podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do dużego naczynia, skropić olejem i posypać 
      resztą przyprawy, starannie wymieszać, aby przyprawa pokryła warzywa. 
      Wyjąć naczynie z ryżem z piekarnika, odkryć i zamieszać ryż. Zwiększyć temperaturę 
      piekarnika do 200 st. z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. Na ryżu ułożyć warzywa 
      tak, aby cała powierzchnia ryżu była przykryta. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 
      potrawę 30-40 min, aż warzywa się przypieką . Wyjąć naczynie z piekarnika, wymieszać 
      ryż z warzywami. 
      * Ryż musi być długoziarnisty, tylko taki po ugotowaniu będzie sypki.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2018 12:14
  • sobota, 23 czerwca 2018
    • CUKINIA KULISTA FASZEROWANA

      Cukinia kulista faszerowana
      CUKINIA KULISTA
      • 4 kuliste cukinie lub 3 cukinie kuliste i 1 podłużna
      • 1 czerwona papryka
      • 1 czerwona cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • 1/4 szkl. ryżu 
      • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
      • 1 puszka pomidorów krojonych lub 600 g świeżych pomidorów
      • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 3 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      Ryż ugotować w 1/2 szkl. lekko osolonej wody z przecierem pomidorowym. Cukinie i 
      paprykę umyć. Z 3 cukinii odciąć 3 cm.  wierzch , aby powstała "czapeczka", cukinie 
      wydrążyć łyżeczką ( bardzo przydatna jest mała łyżeczka do wycinania kulek z melona) , 
      zostawiając 1 cm. ścianki . Cukinie lekko posolić i położyć na sicie przecięciem do dołu. 
      Miąższ posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę  drobno 
      posiekać, suszone pomidory pokroić na paseczki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać odrobinę pieprzu i smażyć paprykę aż się lekko 
      przypiecze i skarmelizuje. Wyjąć paprykę i na tej samej patelni przysmażyć miąższ cukinii, 
      a następnie na małym ogniu podsmażyć cebulę , dodając pod koniec smażenia czosnek ,
      przeciśnięty przez praskę. Dodać ugotowany ryż, suszone  pomidory , zioła prowansalskie,
      ser, sól , paprykę wędzoną i pieprz do smaku , wymieszać. Cukinie wewnąrz  osuszyć 
      papierowym ręcznikiem, nałożyć farsz i przykryć "czapeczką"
       Świeże pomidory spzrzyć, zdjąć skórkę , pomidory posiekać.
      Ostatnią cukinię pokroić w kostkę, przysmażyć, dodać do pomidorów z puszki lub świeżych 
      wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalski i listkami laurowymi , gotować aż powstanie gęsty sos.
      Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać sos pomidorowy , położyć cukinie i przykryć 
      naczynie.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. ( termoobieg) lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Piec cukinie 30 min , odkryć naczynie i piec potrawę jeszcze 15 min.  

      CUKINIA KULISTA

      CUKINIA KULISTA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2018 17:00
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • sobota, 01 marca 2014
    • ZAPIEKANKA FUSION - PRAWIE CZUSZKA BIUREK

      Zapiekanka fusion - prawie czuszka biurek

      CZUSZKA BIUREK

      • 1 kg czerwonej papryki
      • 100 g ryżu do risotto (arborio lub carneroli)
      • 250 g fety (w kostce, prawdziwej, greckiej)
      • 2 jajka 
      • 1 cebula 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
      "Kruszonka" :
      • 3 ząbki czosnku 
      • szczypta soli
      • 2 płaskie łyżki bułki tartej
      • 1 łyżka oliwy lub oliwy czosnkowej ( np. z tego przepisu)
      Piekarnik rozgrzac do 200 st . Dużą foremkę wyłożyć folią aluminiową, położyć umyte i 
      osuszone papryki i piec je , aż skórka zbrązowieje . Papryki zawinać szczelnie w folię, 
      na której się piekły i odstawić do ostygnięcia .
      Cebulkę bardzo drobno pokroić i udusić na złoto na odrobinie oleju.
      50 g fety pokroić w kostkę, resztę pokruszyć dość drobno.
      Ugotować ryż, dodać zioła, drobno pokrojoną papryczkę chili, wędzoną paprykę , fetę i 
      roztrzepane jajka, wymieszać starannie.
      Z papryki zdjąc skórkę i usunąc nasiona.
      Czosnek przepuścić przez praskę na deskę do krojenia, pospać szczyptą soli i rozetrzeć 
      na gładką pastę. Przygotować "kruszonkę" - w miseczce wymieszać czosnek, oliwę i tartą 
      bułkę 
      Naczynie do zapiekania posmarować lekko oliwą lub olejem, ułożyć połowę ryżu, 
      wyrównać, przykryć połową plastrów papryki, ułożyć resztę ryżu, drugą warstwę papryki, 
      posypać czosnkową kruszonką i kostkami fety.
      Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st (termoobieg) lub do 200 st. bez 
      termoobiegu i piec 25 min.  Podawać na gorąco jako samodzielne danie .
      Inspirujący przepis znalazłam tutaj , dziękuję . Musiałam dokonać w nim zmiany - nie mam 
      czubrycy (już wiem , gdzie można ją kupic),a tymczasem zamiast niej użyłam przyprawy 
      bałkańskiej, oregano, papryki wędzonej i chili. 
      Czuszka biurek to potrawa bułgarska (w wersji oryginalnej całą parykę faszeruje się 
      ryżem, panieruje i smaży) - u mnie w wersji uproszczonej , ale również pysznej .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA FUSION - PRAWIE CZUSZKA BIUREK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2014 21:24
  • piątek, 26 kwietnia 2013
    • PAPRYKA FASZEROWANA

      Papryka faszerowana (4 szt.)
      PAPRYKA FASZEROWANA
      • 4 papryki do faszerowania 
      • 1 mała papryka do farszu
      • 1 bakłażan
      • 1 szkl. ryżu
      • 2 szkl. bulionu
      • 1 płaska łyżeczka kurkumy
      • 1 średnia cebula
      • 1 mała puszka kukurydzy (220 g. )
      • 1 mała puszka groszku (220 g.) lub 
      • 1 duża puszka groszku z kukurydzą (400 g.)
      Sos :
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 
      • 1 łyżka ziół prowansalskich 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2-3 listki laurowe
      • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
      Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 min . , a następnie opłukać plastry 
      w zimnej wodzie i osuszyć papierowym rącznikiem. Bakłażana podsmażyć na odrobinie
      oleju albo skropić olejem i podpiec w piekarniku. Lekko przestudzić i pokroić w kostkę. 
      Ugotować ryż w bulionie z kurkumą. Małą paprykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć
      na oleju. Cebulę drobno pokroić i udusić na złoto. Do ugotowanego ryżu dodać
      kukurydzę, groszek, podsmażoną , cebulę, bakłażana i łyżkę pomidorów z puszki .
      Farsz wymieszać.
      Papryki umyć,  odkroić wierzch z ogonkiem, usunąć pestki.
      Ryż nałożyć do papryki, nakryć "czapeczką" 
      Sos : Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki sosu wymieszać - ma być 
      dość pikantny .
      Do dużego naczynia żaroodpornego, w którym zmieszczą się wszystkie papryki , wlać sos 
      i włożyć papryki . Można też zapiekać papryki pojedynczo,w osobnych naczyniach .
      Wstawić do piekarnika , nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem na 30- 40 min  . 
      Podawać na gorąco z sosem 
      PAPRYKA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „PAPRYKA FASZEROWANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 26 kwietnia 2013 20:50
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU

      Meksykańskie po naszemu 
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      • 250 g dobrej kiełbasy lub pojedyńcza pierś kurczaka
      • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 450 g mrożonych warzyw meksykańskich
      • 1 opakowanie Fix Kurczak po meksykańsku Knorr
      • 2-3 łyżeczki mielonej kolendry 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 torebki ryżu Tri Colo (po 125 g) 
      • kwaśna śmietana lub jogurtowy sos czosnkowy 
      Pierś kurczaka pokroić na niedużą kostkę lub  kiełbasę na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.  Mięso lub kiełbasę podsmażyć 
      na oleju, dodać cebulę i podsmażyć, nie rumieniąc. Dodać zamrożone warzywa, chili, czosnek 
      i kolendrę,  smażyć chwilę. Fix rozmieszać z wodą ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ) , 
      wylać na patelnię i gotować bez przykrycia 10-15 min., mieszając od czasu do czasu.
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      Ugotować ryż . Na talerz nałożyć ryż, zrobić w środku dołek i nałożyć sos. Podawać z kwaśną 
      śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 21:01
  • środa, 02 listopada 2011
    • GJUWECZ ( DZIUWECZ) X 2

      Gjuwecz klasyczny

      gjuwecz

      • 1 kg cebuli
      • 2-3  ząbki czosnku
      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 10 papryk
      • 1/2 kg pomidorów
      • 1/2 szkl. ryżu
      • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć 
      skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, 
      pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub 
      bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego 
      do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i 
      dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby 
      odparować potrawę 

      Gjuwecz mięsno - warzywny

      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 1/2 kg cebuli
      • 1/2 kg fasolki szparagowej
      • 1/2 kg ziemniaków
      • 1/2 kg pomidorów
      • 4 duże czerwone papryki
      • 1/2 szkl. bulionu
      • sól, pieprz do smaku
      • posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
      • olej do smażenia
      • kwaśna śmietana do podania
      Cebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na 
      pół, paprykę w  słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę 
      podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać 
      mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę  i wymieszać . Przełożyć do 
      żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st .
      do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 16:57

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com