HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „wiśnie”

  • poniedziałek, 11 lutego 2013
    • MURZYNEK Z KREMEM I WIŚNIAMI

      Murzynek z kremem i wiśniami

      MURZYNEK Z WIŚNIAMI
      Ciasto:
      • 250 g masła
      • 1 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3 czubate łyżki kakao
      • 1/4 szkl. wody
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      Krem:
      • 250 g mascarpone
      • 250 ml. śmietanki kremówki (30 %)
      • 2 łyżki waniliowego cukru pudru lub 
      • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 śmietanfix
      Dodatkowo:
      • 1 duży słoik wiśni w syropie
      • 2 - 3 łyżki spirytusu lub nalewki wiśniowej 
      • płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
      Ciasto:
      Ciasto można przygotować w garnku, więc w dużym garnku mieszając, zagotować na małym 
      ogniu  masło, wodę, kakao i cukier aż cukier się rozpuści. Masę ostudzic . Zostawić 1/3 szkl.
      na polewę , a do reszty masy w garnku miksując dodać ekstrakt waniliowy i przesianą makę
      z proszkiem do pieczenia na zmiane z jajkami.
      Tortownicę  o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką. Ciasto wyłożyc do tortownicy i piec  w temp. 180 st z termoobiegiem ok. 40 min.
      (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto wystudzić.
      Kiedy ciasto się piecze , wiśnie odsączyć z syropu na sitku, przełożyć do miseczki i polać 
      spirytusem lub nalewką wiśniową. Syrop (ok. 3/4 szkl.) zachować do nasączenia ciasta.
      Płatki migdałowe podpiec lekko na suchej patelni, pilnując , żeby się nie przypaliły, wysudzić.
      Krem:
      Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone rozmieszać 
      mikserem z ekstraktem waniliowym , dodać ubitą śmietankę i wymieszać krem.
      Zimne ciasto przekroić na pół.
      Odsączyć wiśnie ze spirytusu, spirytus dodać do syropu wiśniowego .
      Nasączyć syropem obie cześci ciasta. Dolny płat ciasta posmarować równo kremem , ułożyć
      wiśnie ( można zostawić trochę wiśni do dekoracji) , przykryć drugim płatem ciasta , lekko
      docisnąć. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać zachowaną  polewą . Udekorować
      wiśniami i płatkami migdałowymi.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MURZYNEK Z KREMEM I WIŚNIAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2013 22:21
  • środa, 18 lipca 2012

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com