HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pierogi”

  • sobota, 28 lipca 2018
    • CALZONE

      Calzone

      CALZONE

      Ciasto :

      • 100 ml mleka
      • 250 -300 g mąki 
      • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1  łyżeczka drożdży instant
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 jajko
      • 90 ml. jogutru naturalnego
      • 2 łyżeczki oregano
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
      Farsz :
      • 1 mała czerwona papryka 
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 bakłażana
      • 3-5 suszonych pomidorów
      • kilka plasterków szynki lub prosciutto
      • 100 g cheddara    
      • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oregano
      • pieprz do smaku
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
      • olej do smażenia 
      Farsz :
      Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
      odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
      również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
      Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
      oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
      oczka)
      Ciasto :
      Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
      lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
      mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
      jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
      Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
      na ok. 30 min.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
      Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
      30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
      bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
      Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

      CALZONE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CALZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2018 14:06
  • czwartek, 24 listopada 2011
  • wtorek, 22 listopada 2011
    • CIASTO NA PIEROGI

      Uniwersalne ciasto na pierogi,uszka itp.wg. Lilusi (20 szt.)
      CIASTO NA PIEROGI
      • 2 szkl. mąki
      • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką zimnej wody
      • 1/4 - 1/2 szkl. wrzącej wody
      • 1 średni ziemniak ugotowany i starty na pure
      • szczypta soli
      Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto , dodając trochę zimnej wody , jeśli 
      ciasto jest zbyt twarde. 
      Ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko posypanej mąką, wykrawać kółka , nałożyć farsz i 
      zlepiać. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Włożyć pierogi, zamieszać .
      Gotować ok. 4 min. po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, odsączyć na sicie . 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2011 20:40

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com