HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „jogurt”

  • sobota, 25 listopada 2017
    • BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Babka jogurtowa kubeczkowa 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Składniki mierzy się kubeczkami jogurtu 

      • 1 kubeczek jogurtu 180 ml.
      • 2 kubeczki mąki tortowej
      • 1 kubeczek mąki ziemniaczanej
      • 1 kubeczek cukru
      • 1 kubeczek oleju , najlepiej ryżowego 
      • 3 paskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 duże lub 4 małe jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • szczypta soli
      • 150-200 g ananasa z puszki , pokrojonego w kostkę *
      • cukier puder do posypania.
      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
      Jogurt przełożyć do miseczki , kubeczek umyć, wysuszyć i używać jako miarki .
      Ananas odsączyć z zalewy . 
      Mąkę ziemniaczaną , tortową i proszek do pieczenia przesiać do miseczki . Mikserem ubić  
      jajka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę 
      Dodać jogurt i sok cytrynowy , wymieszać i dodać stopniowo olej, miksując na małych 
      obrotach, a następnie wsypać mąkę z proszkiem.  
      Wymieszać ciasto i na koniec dodać kostki ananasa , oprószone odrobiną mąki, delikatnie 
      wymieszać . 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć 
      mąką.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. Piec ciasto 
      40 -45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem . 
      To ciasto przypomina babkę piaskową dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej. 
      * Zamiast ananasa można dodać jabłko, pokrojone w kostkę lub suszone żurawiny 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 25 listopada 2017 16:26
  • sobota, 29 lipca 2017
    • CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Ciasto jogurtowo-morelowe

       CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      • 150 g mąki tortowej
      • 70 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 125 g jogurtu morelowego 
      • 2 jajka 
      • 100 g masła
      • 1 op. cukru o zapachu migdałowym lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 8 szt. moreli
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier puder do posypania 
      Morele umyć, usunąć pestki. Morele  ze skórką pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Masło stopić i 
      przestudzić. 
      Jajka  z cukrem utrzeć do białości mikserem, dodać jogurt i masło, zmiksować, a następnie
      dodać  przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać ciasto. 
      Foremkę 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 ciasta, ułożyć 1/3 pokrojonych
      moreli , wylać resztę ciasta i na wierzchu położyć resztę owoców.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 40-45 min, sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone. 
      Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi stąd 

      CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 lipca 2017 11:07
  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • niedziela, 21 września 2014
    • BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      Bułeczki wieloziarniste

      BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      • 6 łyżek mąki żytniej razowej (typ 2000)
      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy 
      • 190 g jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka pestek słonecznika
      • 1 łyżka pestek dyni
      • 1 łyżka siemienia lnianego
      • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
      • 1/3 łyżeczki soli
      • szczypta cukru

      W miseczce wymieszać jogurt z olejem. Do większej miseczki wsypać pozostałe składniki, 

      dodać jogurt z olejem , wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto 

      podzielić na 3 części, uformować okrągłe bułeczki (można  naciąć wierzch bułeczek na 

      krzyż) , ułożyć na blaszce. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

      W oryginalnym przepisie, który znalazłam tutaj bułeczki były 4 i piekły się w silikonowych foremkach .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 17:37
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      Jogurtowe ciasto z truskawkami (mała foremka 20x20 cm)

      JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka 
      • 1/2 szkl. gęstego jogurtu (greckiego, bałkańskiego)
      • 1/3 szkl. oleju ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • ok. 300 g truskawek
      • cukier puder do posypania
      Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , dodać cukier. W drugim 
      naczyniu wymieszać na jednolitą masę jajka, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
      Do mąki wlać zawartość drugiego naczynia, dodać sok cytrynowy i krótko, do połączenia 
      składników, wymieszać ciasto łyżką . 
      Truskawki umyć, odszypułkowac Duże truskawki przekroić na pół, mniejsze zostawić w 
      całości .
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto , równomiernie ułożyć 
      truskawki (przekrojone - przecięciem do góry) .
      Piec ciasto 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić 
      patyczkiem czy już jest upieczone). Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 17:25
  • piątek, 07 marca 2014
    • SERNICZEK JOGURTOWY

      Serniczek jogurtowy

      SERNICZEK JOGURTOWY

      (Serniczek , a nie sernik, bo pieczony w małej foremce o śr. 17 cm i wys. 7 cm *, 

      to są "wariacje na temat" sernika jogurtowego. )

      Spód :
      • 100 g herbatników Petit Beurre
      • 60 g masła
      • 1 czubata łyżeczka kakao
      • 1 łyżka migdałów w słupkach (opcjonalnie)
      Masa jogurtowo-serowa :
      • 220 g jogurtu greckiego
      • 200 g waniliowego serka homogenizowanego 
      • 3 jajka
      • 70 g cukru
      • 1/4 szkl. oleju ( najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( proszek, na 1/2 l mleka)
      • 3 łyżeczki soku z cytryny
      • 2 łyżki bakalii ( skórka pomarańczowa, kandyzowana papaja, mieszanka keksowa)
      • odrobina mąki do oprószenia bakalii
      Spód :
      Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobne okruszki. Masło roztopic w małym garnuszku , 
      dodać kakao i wymieszać. Masło i migdały dodać do herbatników , wymieszać starannie . 
      Foremkę o śr. 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypac tartą 
      bułką. 
      Herbatniki wsypać do foremki, wygładzić powierzchnie, dociskając łyżką, aby warstwa 
      była równa . Foremkę wstawić na 10 min. do piekarnika, nagrzanego do 170 st. (termoobieg)
      W czasie, kiedy piecze się spód, przygotować masę jogurtowo-serową
      Masa jogurtowo - sernikowa : 
      Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę , dodać proszek 
      budyniowy, olej , zmiksować , a następnie dodać  serek , jogurt  i bakalie oprószone 
      odrobiną mąki - wmieszać delikatnie.
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli  i delikatnie wymieszac z masą serową.
      Masę serową wylać na podpieczony spód . 
      Serniczek piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. ,z temoobiegiem. Po tym czasie 
      wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i w piekarniku wystudzić serniczek ( dzięki 
      temu mniej opadnie). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
      SERNICZEK JOGURTOWY
      * Ilość składników można podwoić i upiec serniczek w większej foremce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SERNICZEK JOGURTOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 07 marca 2014 19:59
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • SERNIK JOGURTOWY

      Sernik jogurtowy
      SERNIK JOGURTOWY
      Spód:
      • 220 g ciasteczek Digestive
      • 80 g masła
      Masa jogurtowa :
      • 800 g gęstego jogurtu greckiego ( 2 pojemniki)
      • 5 jajek
      • 3/4 szkl cukru
      • 1/2 szkl. oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 1/2 l mleka )
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      •  1 łyżeczka mąki do oprószenia skórki pomarańczowej
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do masła i 
      starannie wymieszać. Kwadratową foremkę 24 x 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia,
      wysypać ciasteczka z masłem, powierzchnię wygładzić, dociskając łyżką  , aby warstwa była
      równa . Piec  15 min.w temp. 180 st (termoobieg).

      Masa jogurtowa:
      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, budyń (proszek) , olej, 
      sok z cytryny, jogurt i zmiksować na wolnych obrotach. Skórkę pomarańczową oprószyć
      odrobiną mąki, dodać do masy i wymieszć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie
      wymieszać z masą.
      Wylać masę na podpieczony spód. Piec 50 - 60 min. w temp. 170 st (termoobieg) Sprawdzić 
      patyczkiem w środku , czy ciasto jest już upieczone. Wystudzić , najlepiej ciasto wstawić
      do lodówki na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi z tego bloga, dziękuję za inspirację 

      SERNIK JOGURTOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK JOGURTOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 16:26

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com