HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „śliwki”

  • wtorek, 14 października 2014
    • POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      Powidła śliwkowe bez mieszania

      POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      • 5 kg. śliwek (najlepiej węgierek) - 7 słoiczków jak na zdjęciu po 370 g
      • 600-700 g. cukru
      • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
      • 2-3 laski wanilii i kawałek cynamonu ( nie w proszku) - opcjonalnie
      Śliwki umyć, wydrylować. W dużym garnku układać  śliwki, przesypując cukrem - ostatnią 
      warstwą ma być cukier. Śliwki pokropić octem. Odstawić bez przykrycia na 12 godz. Po tym 
      czasie postawić na bardzo małym ogniu i gotować bez przykrycia 5-6 godz. 
      NIE MIESZAĆ !!!!!!
      Kiedy powidła będą gotowe, zwiększyć temperaturę i mieszając , odparować nadmiar soku. 
      Powidła można od razu nakładać do słoiczków lub wystudzić i następnego dnia jeszcze raz 
      przegotować . 
      Pasteryzować : Chłodne powidła nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić 
      wieczka. Na dnie dużego garnka położyć ściereczkę ,wstawić słoiczki do garnka i nalać tyle 
      zimnej wody , żeby sięgała ok. 2 cm poniżej zakrętki. Wodę doprowadzić do wrzenia i 
      gotować 10 min. od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Słoiki ostrożnie wyjąć z wody i 
      wystudzić. 
      Przepis pochodzi z tej strony . Dziękuję przepięknie.
      POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 18:27
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • niedziela, 20 października 2013
  • piątek, 07 września 2012
  • piątek, 24 sierpnia 2012
    • CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

      Ciasto z budyniem i śliwkami.
      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI
      • 1/2 kg śliwek
      • 5 jajek
      • 1 szl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g. masła
      • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
      • 1 l. mleka
      • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
      3/4 l.mleka zagotować z laską wanilii. Wanilię wyjać, nożem zeskrobać ziarenka i dodać 
      je do mleka. Proszek budyniowy rozrobić z resztą mleka i ugotowac budyń.
      Masło roztropić. Jajka utrzeć na puch z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do 
      pieczenia , ekstrakt waniliowy i stopione masło, wszystko zmiksować.
      Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
      Okrągłą formę (śr. 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wlać do formy, 
      położyć śliwki skórką do dołu, na nie wylać ciepły budyń i resztę ciasta.
      Piec 40 min.w temp. 180 st. z termoobiegirm. Przed podaniem ciasto wystudzić ,żeby 
      budyń stężał. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
      Przepis p. Anny Piotrowskiej z "Wysokich obcasów" . Dziękuję za podzielenie się ciekawym 
      przepisem. W oryginale zamiast śliwek były brzoskwinie (świeże lub z puszki, odsączone) .

      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 sierpnia 2012 21:24

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com