HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ogórki”

  • sobota, 01 lipca 2017
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
    • OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Ogórki konserwowe z papryką (kartuskie/kanapkowe) wg. Ani

      OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Na 4 - 5 słoików :

      • 8 dużych ogórków
      • 1 czerwona papryka
      • 4 większe cebule lub kilkanaście małych cebulek

       Zalewa : 

      • 5 szkl.  wody
      • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
      • 1 szkl. cukru
      • 3 łyżeczki soli
      • 1/2 - 3/4 łyżeczki kurkumy 

      Do każdego słoika:

      • 2 ziarna ziela angielskiego
      • 1/2 łyżeczki gorczycy
      • gałązka kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
      • 1 liść laurowy
      • kawałek korzenia chrzanu
      • 2 ząbki czosnku
      Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę umyć , usunąc pestki i pokroić na 
      długie paski. Cebulę i czosnek obrać , duże cebule pokoić na plastry lub na ćwiartki, małe 
      na 2 części.
      Zagotować wodę z octem, kurkumą , cukrem i solą.
      W wyparzonych słoikach układać pionowo plastry ogórków i paprykę . Dodać cebulę ( po 1 
      dużej lub 3 małe na słoik) , ziele angielskie , gorczycę, koper, chrzan  i czosnek. Zalać 
      gorącą zalewą i zakręcić słoiki. Wstawić słoiki do garnka z gorąca wodą , pasteryzować 
      3-4 min. Wyjąć gorące słoiki i odstawić do wystygnięcia. 
      OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 sierpnia 2015 20:20
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • SŁODKO-PIKANTNY RELISH OGÓRKOWY

      Słodko-pikantny relish ogórkowy

      SŁODKO-PIKANTNY RELISH

      • 2 ogórki (500-600g ) 
      • 2 małe cebule
      • 1 duża czerwona papryka lub po pół czerwonej i żółtej
      • 100 ml. octu winnego
      • 200 ml. wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 ml. cukru
      • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 40 ml. mąki ziemniaczanej
      • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
      Ogórki obrać, usunąć nasiona. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Ogórki, paprykę i cebulę 
      pokroić w bardzo drobną kostkę. W sporym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. 
      Włożyć pokrojone warzywa , zamieszać i gotować 7 min. bez przykrycia , na małym ogniu . 
      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mieloną gorczycą ,kolendrą i 3-4 łyżkami zimnej wody , 
      wlać do garnka z sosem . Gotować na wolnym ogniu 5-7 min do zgęstnienia sosu, mieszając 
      od czasu do czasu. Dodać musztardę z ziarenkami gorczycy, wymieszać.
      Gorący sos nałożyć do słoików, zakręcić słoiki. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
      Relish ogórkowy jest słodko-kwaśno-pikantny. Podawać na zimno do potraw chińskich lub 
      jako sos do wędlin i mięsa.
      Przepis pochodzi z tej strony, z drobną zmianą - mąkę pszenną zastąpiłam ziemniaczaną, 
      aby sos był klarowny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 20:35
  • piątek, 25 października 2013
    • SŁODKO-KWAŚNA SAŁATKA OGÓRKOWA

      Słodko-kwaśna sałatka ogórkowa
      OGÓRKI SŁODKO-KWAŚNE
      • 500 g ogórków ( czyli 2-3 ogórki szklarniowe )
      • 1/3 szkl. octu jabłkowego
      • 1/3 szkl. wody
      • 4 płaskie łyżki cukru
      • 1 łyżka soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu *
      • koperek (opcjonalnie)
      Ogórki umyć i pokroić ze skórką na bardzo cienkie plasterki. Zagotować wodę z octem, solą, 
      cukrem i pieprzem. Ogórki zalać gorącą zalewą, wymieszać i zostawic do ostygnięcia ,
      mieszając od czasu do czasu. Sałatkę ogórkową można przed podaniem posypać drobno
      posiekanym koperkiem.
      Sałatkę można przechowywać 2-3 dni w lodówde w zamkniętym pojemniku. 
      * W oryginalnym przepisie z tego bloga była 1 łyżeczka pieprzu, sałatka jest bardziej 
      (zbyt) ostra.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 17:42
  • czwartek, 06 października 2011

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com