HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „paszteciki”

  • środa, 18 stycznia 2012
    • WYTRAWNE KOPERTKI

      Wytrawne kopertki (16-18 szt.) Doroty,Córki B. & R.
      KOPERTKI
      Ciasto :
      • 250 g twarogu (kostka, nie homogenizowany, najlepiej tłusty)
      • 250 g mąki
      • 200 g masła
      • 1 jajko 
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 żółtko do posmarowania kopertek
      Farsz z kwaśnej kapusty :
      • 300 g kiszonej kapusty
      • 1-2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      • 1/2 szkl. wywaru grzybowego lub bulionu
      • 1 cebula
      Wykonanie
      Ciasto: Twaróg  zmiksować z jajkiem (np. blenderem) i zagnieść elastyczne ciasto na stolnicy 
      , dodając resztę składników. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
      Farsz: Kapustę posiekać, włożyć kapustę i przyprawy do żaroodpornego naczynia, dodać 
      wywar, przykryć i wstawić do piekarnika (180 st. , termoobieg) na ok. godzinę aż kapusta 
      będzie miękka albo gotować kapustę w garnku do miękkości. Cebulę drobno pokroić, zeszklić 
      na oleju. Dodać do kapusty, wmieszać i odparować nadmiar płynu, jeśli to konieczne. Farsz 
      przestudzić.
      Kopertki: Posypać mąką stolnicę , rozwałkować cienko ciasto, podsypując mąką i pokroić 
      na kwadraty boku ok. 8 cm. Na środku położyć farsz i skleić w kopertę , łącząc rogi. Dużą 
      formę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kopertki ( mogą być dość blisko, nie rosną).  
      Posmarować żółtkiem, roztrzepanym z odrobiną wody. Piec ok. 30  min. w temp . 180 st z 
      termoobiegiem. Dobre są na ciepło i na zimno. 
      Z tego ciasta można też piec tradycyjnie zawijane paszteciki lub rogaliki i dodawać inny 
      farsz np. jak do ruskich pierogów ( przepis tutaj ) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WYTRAWNE KOPERTKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 18 stycznia 2012 23:34
  • niedziela, 13 listopada 2011
    • PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

      Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)
      PASZTECIKI Z PIECZARKAM

      Ciasto:

      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko 
      • 5 dkg drożdży 
      • 1/2 szkl.mleka 
      • 1 łyżeczka cukru 
      • 1/2 łyżeczki soli 
      Farsz do pasztecików: 
      • 1 kg pieczarek 
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku 

      Farsz:

      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 

      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 

      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 

      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 

      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki. 

      Ciasto: 

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do 
      mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli 
      trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować.
      Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i  pokroić na prostokąty. Na środku położyć 
      farsz . 
      PASZTECIKI_INSTRUKCJA SKLADANIA
      Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do 
      pieczenia.  Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu 
      paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. 

      PASZTECIKI

      Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.
      PASZTECIKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTECIKI Z PIECZARKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2011 19:11
  • środa, 28 września 2011
    • FARSZ DO PASZTECIKÓW

      Farsz do pasztecików
      • 1 kg pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku
      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 
      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 
      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 
      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 
      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki.  Ta ilość farszu 
      wystarcza na paszteciki z 50 dkg mąki ( przepis DROŻDŻOWE ROGALIKI/ PASZTECIKI/
      STRUCLA) lub DROŻDŻOWE /PASZTECIKI Z PIECZARKAMI. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 22:29
    • ROGALIKI / PASZTECIKI / STRUCLA

      Rogaliki / paszteciki / strucla
      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko
      • 5 dkg drożdży
      • 1/2 szkl.mleka
      • 1 łyżeczka cukru
      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż wyrośnie, dodać do mąki i 
      zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli trzeba dodając 
      tyle mąki , aby ciasto dało się wałkować .

      Rogaliki
      Rozwałkować cienko, pokroić w trójkąty . Na środku położyć nadzienie 
      (śliwkę , wiśnie z syropu, konfiturę) i zwinąć rogalik. 

      Paszteciki
      Do zagniatanego ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Ciasto pokroić na prostokąty, 
      na środku położyć farsz (np. pieczarkowy FARSZ DO PASZTECIKÓW ,kawałek oscypka 
      owinięty plasterkiem boczku). Zwinąć paszteciki.

      Strucla
      Do zagniatanego ciasta po wyjęciu z wody dodać 3 - 4 łyżki cukru.  Rozwałkować 
      prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć struclę.

      Rogaliki , paszteciki i struclę zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. ,
      posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
      Rogaliki i paszteciki piec 20 min. w temp. 180 st(termoobieg), struclę ok. 
      60 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 22:20

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com