HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pulpeciki”

  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokrojone na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • niedziela, 08 marca 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
      • 1 jajko 
      • 1 mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
      • sól do smaku

      Sos:

      • 1 puszka pomidorów krojonych  (400 g)
      • 1 szklanka soku pomidorowego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • 2 liście laurowe
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 czerwona papryka  
      • kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
      • sól do smaku

      Sos :
      Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i 
      zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem 
      smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu 
      30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone. 
      Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
      W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
      Pulpeciki:
      Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
      nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę 
      wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce 
      mięsa na 1 pulpecik).
      Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie 
      15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min. 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 marca 2015 13:00
  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
    • PIECZONE PULPECIKI Z INDYKA

      Pieczone pulpeciki z indyka (P Dukan i bez Dukana) 15 szt.

      PULPECIKI Z INDYKA
      • 400 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 1 jajko
      • 1 mała cebula lub 2 szalotki
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej  papryki 
      • 1/2 łyżeczki harissy w proszku lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki
      • 1 łyżeczka ziół ( majeranek , oregano lub tymianek)
      • szczypta gałki muszkatołowej
      Mięso umyć, zmielić blenderem lub maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.
      Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę i rozetrzeć na desce  
      nożem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek i
      roztrzepane jajko dodać do mięsa i wymieszać starannie , najlepiej blenderem.
      Mięso włożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się 
      połączyły, ale można pulpeciki piec od razu.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Uformowac pulpeciki w dłoniach, zwilżonych zimna wodą , biorąc płaską łyżkę mięsa na 1 
      kotlecik - kulki  mają być wielkości dużego orzecha włoskiego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Ułożyć pulpeciki na blasze i piec 20-25 min.
      PULPECIKI Z INDYKA
      Pulpeciki można jeśc w fazie proteinowej , a po jej zakończeniu można podać pulpeciki
      z sosem pomidorowym lub koperkowym albo zrobic z nich przekąskę - np. szaszłyczki z
      pomidorami
      PULPECIKI Z INDYKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2012 14:39

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com