Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „pulpeciki”
Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa
Pulpeciki (24-25 szt) :
250 g. mielonej wołowiny
250 g. mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1/4 szkl. surowego ryżu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Zupa :
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 czerwona papryka
2 średnie ziemniaki
1 1/2 l bulionu
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
1 łyżka oregano
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1 cukinia
2 liscie laurowe
1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
zielona pietruszka do podania
1 łyżka oleju do smażenia
Zupa:
Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek, pokroić na średnią kostkę, cukinię
bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać .
Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek
przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia
czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion,
pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować
zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć
do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą
uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby
pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię paprykę i odsączoną z zalewy i
opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie
dodałam).
Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką
W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokrojone na
spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpeciki:
500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
1 jajko
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
Sos:
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 szklanka soku pomidorowego
5-6 suszonych pomidorów
2 liście laurowe
1-2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 czerwona papryka
kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
sól do smaku
Sos :
Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i
zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem
smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu
30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone.
Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
Pulpeciki:
Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę
wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce
mięsa na 1 pulpecik).
Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie
15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min.
Pieczone pulpeciki z indyka (P Dukan i bez Dukana) 15 szt.

400 g udźca indyczego bez skóry i kości
1 jajko
1 mała cebula lub 2 szalotki
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki harissy w proszku lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół ( majeranek , oregano lub tymianek)
szczypta gałki muszkatołowej
Mięso umyć, zmielić blenderem lub maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.
Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę i rozetrzeć na desce
nożem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek i
roztrzepane jajko dodać do mięsa i wymieszać starannie , najlepiej blenderem.
Mięso włożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się
połączyły, ale można pulpeciki piec od razu.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Uformowac pulpeciki w dłoniach, zwilżonych zimna wodą , biorąc płaską łyżkę mięsa na 1
kotlecik - kulki mają być wielkości dużego orzecha włoskiego.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Ułożyć pulpeciki na blasze i piec 20-25 min.

Pulpeciki można jeśc w fazie proteinowej , a po jej zakończeniu można podać pulpeciki
z sosem pomidorowym lub koperkowym albo zrobic z nich przekąskę - np. szaszłyczki z
pomidorami

Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |