HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „chaczapuri”

  • środa, 26 czerwca 2013
    • CHACZAPURI

      Chaczapuri
      CHACZAPURI
      Ciasto:
      • 2 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
      • 3/4 szkl. mleka lub wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka stopionego masła
      Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
      • 200 g ziemniaków
      • 200 g twarogu solankowego wędzonego *
      • 200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
      • pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
      Ciasto :
      W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
      sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)
      Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. 
      Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
      drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
      spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)
      Farsz:
      Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser 
      zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na 
      środku położyć kulkę farszu,  zlepić starannie i lekko rozwałkować.

      CHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURI
      CHACZAPURI
      Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną.  Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
      przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min.
       
      Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się 
      bardziej płaskie. Podawać na gorąco.
      Ten świetny przepis znalazłam na  tej stronie . Dziękuję .
      Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz  osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego 
      1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu
      Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była:
      * feta
      ** mozarella lub Cheddar
      i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny
      CHACZAPURI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHACZAPURI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 22:30

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com