HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „przekąski”

  • środa, 18 stycznia 2012
    • WYTRAWNE KOPERTKI

      Wytrawne kopertki (16-18 szt.) Doroty,Córki B. & R.
      KOPERTKI
      Ciasto :
      • 250 g twarogu (kostka, nie homogenizowany, najlepiej tłusty)
      • 250 g mąki
      • 200 g masła
      • 1 jajko 
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 żółtko do posmarowania kopertek
      Farsz z kwaśnej kapusty :
      • 300 g kiszonej kapusty
      • 1-2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      • 1/2 szkl. wywaru grzybowego lub bulionu
      • 1 cebula
      Wykonanie
      Ciasto: Twaróg  zmiksować z jajkiem (np. blenderem) i zagnieść elastyczne ciasto na stolnicy 
      , dodając resztę składników. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
      Farsz: Kapustę posiekać, włożyć kapustę i przyprawy do żaroodpornego naczynia, dodać 
      wywar, przykryć i wstawić do piekarnika (180 st. , termoobieg) na ok. godzinę aż kapusta 
      będzie miękka albo gotować kapustę w garnku do miękkości. Cebulę drobno pokroić, zeszklić 
      na oleju. Dodać do kapusty, wmieszać i odparować nadmiar płynu, jeśli to konieczne. Farsz 
      przestudzić.
      Kopertki: Posypać mąką stolnicę , rozwałkować cienko ciasto, podsypując mąką i pokroić 
      na kwadraty boku ok. 8 cm. Na środku położyć farsz i skleić w kopertę , łącząc rogi. Dużą 
      formę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kopertki ( mogą być dość blisko, nie rosną).  
      Posmarować żółtkiem, roztrzepanym z odrobiną wody. Piec ok. 30  min. w temp . 180 st z 
      termoobiegiem. Dobre są na ciepło i na zimno. 
      Z tego ciasta można też piec tradycyjnie zawijane paszteciki lub rogaliki i dodawać inny 
      farsz np. jak do ruskich pierogów ( przepis tutaj ) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WYTRAWNE KOPERTKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 18 stycznia 2012 23:34
  • sobota, 31 grudnia 2011
    • ORZESZKI NIGELLI

       Orzeszki Nigelli
      ORZESZKI NIGELLI
      Przepis z programu Nigelli Lawson. 
      • 1/2 kg różnych mieszanych orzechów(np.włoskie,ziemne,cashew,laskowe,pekan)
        i migdały
      • 1  czubata łyżeczka świeżego rozmarynu ( nie może być suszony )
      • 1/2 łyżeczki cayenne lub ostrej papryki
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      Migdały zalać w miseczce wrzątkiem, po chwili obrać ze skórki. Jeśli orzechy laskowe 
      są ze skórką ,wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć parę minut w 
      piekarniku w 180 st.pilnując, żeby się nie spaliły. Wysypać na wilgotna ściereczkę lub 
      papierowy ręcznik i otrzeć skórkę. 
      Wszystkie orzechy i migdały wysypać na blachę i prażyć  10 min. w piekarniku w 180 st. 
      Rozmaryn drobno posiekać , wymieszać z przyprawami.
      Na dużej patelni roztopić masło, wsypać orzechy i migdały, posypać mieszanką przypraw,  
      dokładnie wymieszać i chwilkę razem prażyć . Pyszne na ciepło i na zimno. Przechowywać 
      w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ORZESZKI NIGELLI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 18:45

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com