HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „golonka”

  • środa, 30 stycznia 2019
    • GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Golonka pieczona w kapuście 
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      • 2 golonki po ok. 1600 g
      Na wywar warzywny :
      • 2 l wody
      • 3 marchewki 
      • 2 pietruszki 
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 liscie laurowe
      • 5 ziaren  ziela angielskiego
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      Marynata piwna :
      • 500 ml jasnego piwa
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      Dodatkowo : 
      • 1 kg dobrej , kiszonej kapusty
      • 2 liscie laurowe
      • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 5 ziaren jałowca ( opcjonalne )
      Przygotować golonki . Mięso umyć, osuszyć i ewentualnie opalić lub ogolić. 
      Cebulę podpiec w piekarniku, czosnek obrać i przekroić na 2-3 kawałki. 
      piekarniku. . W dużym garnku zagotować wodę z solą , warzywami, liśćmi laurowymi, zielem  
      angielskim, pieprzem , czosnkiem i podpieczoną cebulą 
      Do gorącego wywaru włożyć golonki i ewentualnie dolać tyle gorącej wody ,żeby mięso 
      było przykryte. Garnek przykryć i gotować golonki 2 - 2  1/2 godziny ,aż mięso będzie 
      miękkie. Golonki przestudzić w wywarze.
      W dużym garnku wymieszać  składniki marynaty. Przestudzone golonki wyjąć na deskę do 
      krojenia i z jednej strony naciąć skórę w kratkę, nie  nacinając mięsa . Golonki włożyć do 
      garnka i całe polać marynatą . Zostawić golonki w marynacie na 2 -3  godz .
      W czasie , kiedy golonki się marynują, przygotować kapustę . Można ją ugotować w garnku,
      ale najwygodniej będzie udusić ją w dużym naczyniu do zapiekania, w którym później będą 
      się piekły golonki. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać , włożyć do garnka , dodać 
      liście laurowe, majeranek ,ziarenka jałowca i odrobinę wywaru , w którym gotowały się 
      golonki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-60 min , od 
      czasu do czasu przemieszać.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st  z termoobiegiem. Golonki wyjąć z marynaty, położyć na 
      kapuście tak, aby nacięta skórka była na górze. Marynaty nie wylewać .
      Piec golonki 90 min , aż skórka się zrumieni , polewając odrobiną marynaty co ok. 20 min. 
      Podawać z kapustą, chrzanem , musztardą, pieczywem i piwem (najlepiek takim samym ,jak 
       w marynacie) lub z czerwonym wytrawnym winem .
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 16:43
  • środa, 08 stycznia 2014
    • GOLONKA A LA CAPTAIN GREG - SZYNKOWAR

      Golonka a'la Captain Greg - szynkowar

      GOLONKA

      • 1.0 - 1.2 kg golonki (czystego mięsa bez kości i skóry)

      Marynata peklująca:

      • 2 łyżeczki soli peklującej
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 1/2 łyżeczki cukru pudru 
      • 2 ząbki czosnku 
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 5 ziaren jałowca 
      • 5 ziaren kolendry
      • 10 ziaren czarnego pieprzu 
      • imbir, kardamon, gałka muszkatołowa  do smaku
      • 100 ml zimnej wody

      Przygotowanie :

      Jałowiec, kolendrę i pieprz utłuc w moździerzu , czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz wody)  wymieszać w dość dużej misie.

      Z golonki wyjąć kość, odciąć skórę, mięso umyć i pokroić na małe kawałki 3 x 3 cm- jak na gulasz.

      Wilgotne kawałki mięsa wymieszać w misie z przyprawami dolewając zimną wodę. Mieszać i ugniatać mięso z przyprawami przez około 10 minut do czasu gdy mięso zrobi się lekko kleiste. Przykryć i odstawić w misie na godzinę.

      Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją  ( tzn. włożyć do szynkowaru związane sznureczki pomocne przy wyciąganiu gotowego produktu oraz woreczek plastikowy z wywiniętymi na zewnątrz brzegami).

      Po ok. godzinie od "wyrobienia" mięso przełożyć do szynkowaru starając się mocno ubijać je w woreczku. Zawinąć ciasno woreczek i zamknąć szynkowar mocno dokręcając pokrywę. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (temp. 4-8 st, C) na około 5 godzin. 

      Po tym czasie wstawiamy szynkowar do dużego garnka z wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa  w szynkowarze) , sprawdzając mocne dociśnięcie pokrywy. Podgrzewamy do 90 st.C a następnie zmniejszamy temp. do 85 st C utrzymując ją przez 1 godz 45 min.

      Następnie lekko schładzamy szynkowar w zlewie z zimną wodą (kilka minut), bez otwierania szynkowar usuwamy skroploną wodę. Zamknięty,zimny szynkowar odstawić na minimum 12 godz. do lodówki +4 st C.

      Przepis, wykonanie i zdjęcia : Captain Greg . C.D.N.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „GOLONKA A LA CAPTAIN GREG - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 08 stycznia 2014 13:56

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com