HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „babka makowa”

  • piątek, 28 grudnia 2012
    • BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

      Babka makowa z marcepanem
      BABKA MAKOWA
      • 1/3 szkl. suchego maku
      • 3/4 szkl. mleka
      • 200 g miękkiego masła
      • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej *
      • 3/4 szkl. cukru
      • 3 jajka
      • 2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
      • 250 g gotowej masy marcepanowej lub polewa czkoladowa*
      Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszystą mase z cukrem, a 
      następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczową oprószyć  1 łyżeczką mąki.
      Przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia . Mieszając, dodawać sponiowo mąkę z
      proszkiem na zmianę z mlekiem z makiem i sok pomarańczowy. Delikatnie wymieszać ze
      skórką pomarańczową.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku , 
      nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem przez 60 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
      jest upieczone) .
      Ciasto lekko przestudzić, wyjąć z tortownicy.
      Masę marcepanową rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej 
      średnicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć krążek marcepanu na
      ciepłym (ale nie gorącym) cieście, lekko docisnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
      Jeśli zostanie trochę masy marcepanowej, możne do niej dodać odrobię startej czekolady, 
      zagnieść , rozwałkować i wycinać np. gwiazdki do dekoracji
      Przepis z nr 01/01/2013 "Mojego Gotowania" z moimi modyfikacjami
      * W przepisie oryginalnym była 1 łyżka startej skórki pomarańczowej , którą należy dodać 
      do ucieranego masła. Zamiast marcepanu była polewa czekoladowa - ganache z 1/2 szkl.
      śmietany 30 % i 150 gorzkiej czekolady ( zagotować śmietanę, odstawić z ognia, dodać
      połamaną czekoladę i wymieszać), ale z marcepanem babka jest smaczniejsza, polewa
      czekoladowa ma zbyt intensywny smak .
      BABKA MAKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2012 17:04
  • czwartek, 17 listopada 2011

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com