HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „stefanka”

  • sobota, 12 stycznia 2019
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik

      STEFANKA MIODOWNIK

      Ciasto:
      • 50 g masła 
      • 2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      Krem budyniowy:
      • 1/2 l mleka
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego *
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %, najlepiej 75%
      • 1 szl. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

      Dodatkowo do przełożenia

      • kilka łyżek dobrego, kwaśnego dżemu np. żurawinowego lub porzeczkowego
      Ciasto :
      Masło, miód, cukier i mleko zagotować, mieszając aż cukier się rozpuści,lekko przestudzić 
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , szczyptą soli , dodać jajko i masło z 
      miodem i cukrem, zagnieść ciasto . 
      Zimne ciasto trudno się wałkuje, więc póki ciepłe od razu rozwałkować na 4 placki wielkości 
      foremki o średnicy .20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 
      36X25 ( wersja szybsza, równie dobra) .  
      Blachę lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Piec placki po 15 min. w temp 190 st (grzałka góra i dół ) , aż się ładnie zezłocą .
      Krem budyniowy:
      Zagotować 1/2 l mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką 
      pszenną i ziemniaczaną i cienkim strumieniem dodać do gotującego się mleka, mieszając 
      energicznie,żeby nie było grudek 
      Gotować budyń na wolnym ogniu budyń kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje . 
      Na powierzchni ugotowanego budyniu położyć kawałek przezroczystej folii ,żeby nie 
      utworzył się się kożuch. Budyń wystudzić, zdjąć folię i budyń lekko zmiksować,żeby łatwiej 
      było go połączyć z masłem.
       Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać
      sok cytrynowy i spirytus , utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia dodać likier , lekko przestudzić dodać likier, 
      wymieszać i dodać i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy czekolada zacznie się 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać starannie polewę, żeby nie było 
      kawałków czekolady  
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto jest dość twarde, może się przy krojeniu pokruszyć, ale to nie 
      szkodzi, po przełożeniu kremem ciasto ładnie się połaczy.
      Krem podzielić na 4 części, z czego 1 powinna być trochę większa, żeby wystarczyło na
       posmarowanie boków ciasta. Pierwszy placek posmarować dżemem, nałożyć 1/4 kremu ,
       na to kolejne placki, posmarowane kremem. Kremem na ostatnim placku posmarować 
      również boki ciasta. Stefankę polać polewą czekoladową na wierzchu i rozprowadzić na 
      boki ciasta . 
      Odstawić ciasta do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 
      Stefanka najlepsza jest po 2-3 dniach, kiedy placki zmiękną i smaki się przenikną 

      STEFANKA MIODOWNIK

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „STEFANKA - MIODOWNIK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 stycznia 2019 13:48
  • sobota, 19 listopada 2011
    • STEFANKA - MIODOWNIK I

      Stefanka - miodownik
      STEFANKA
      Ciasto:
      • 50 g masła
      • 2 łyżki prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Krem budyniowy:
      • budyń z 1/2 l mleka
      • 1 szkl cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %
      • 100 ml. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną . Masło, miód, cukier i mleko zagotować i 
      lekko przestudzić, dodać do mąki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto . Póki ciepłe od 
      razu  (bo zimne trudno się wałkuje) rozwałkować na 4 placki wielkości tortownicy 
      śr.20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 36X25 ( wersja 
      szybsza, równie dobra) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec placki po 15 min. w 
      temp. 200 st.
      Krem budyniowy:
      Ugotować budyń z 1/2 l mleka , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą 
      masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok cytrynowy , spirytus
      i utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, rozmieszać starannie polewę i zostawić do 
      ostygnięcia
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto przełożyć kremem, na ostatnim ma być krem. Polać polewą 
      czekoladową.
       ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa.
      Odstawić do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 16:17

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com