HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „udka”

  • piątek, 10 lipca 2015
    • UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE

      Udka kurczaka panierowane i pieczone

      KURCZAK PANIEROWANY PIECZONY

      • 10 górnych części udek kurczaka (bioderka) 
      • 100-150 ml. śmietanki kremówki 30 %
      • 100 -150 g niezbyt drobnej bułki tartej lub Panko *
      • ulubiona , pikantna przyprawa do drobiu, najlepiej z tego przepisu
      • 1 łyżka oleju
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć . Udka posypać przyprawą do drobiu, umieścić w 
      szczelnym naczyniu , przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do 
      pieczenia i lekko posmarować olejem. 
      Do miseczki wlać śmietankę , dodać 1-2 łyżki przyprawy do drobiu i wymieszać. Na talerz 
      wysypać bułkę tartą . Udka panierować  zanurzając najpierw w śmietance z przyprawami, 
      a następnie obtaczając bułką tartą . Ułożyć na blaszce i piec 35-40 min. aż mięso będzie 
      upieczone , a panierka złocista.
      * Do panierowania najlepiej jest użyć własnoręcznie przygotowanej bułki tartej . Miąższ 
      bułki pokruszyć ,najlepiej posługując się malakserem lub blenderem (pulsacyjnie) na 
      niezbyt drobne okruszki, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podsuszyć 
      w piekarniku, nie dopuszczejąc do zrumienienia. Wystudzić na blaszce , przechowywać w 
      szczelnym pojemniku. Tak przygotowana panierka jest bardziej chrupiąca niż z 
      tradycyjnej, drobnej bułki tartej. Można też użyć gotowej japońskiej panierki Panko.
      KURCZAK PANIEROWANY 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lipca 2015 20:06
  • sobota, 07 lutego 2015
    • PASZTET DROBIOWY II

      Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
      suszonymi śliwkami)
      PASZTET DROBIOWY II
      • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
      • 1 golonka indycza (ok.400 g)
      • 400 g piersi kurczaka 
      • 400 g wątróbki drobiowej
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 selera
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
      • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • sól do smaku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 2 jajka
      Dodatkowo do wyboru:
      • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
      • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
      • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
      Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
      seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
      zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
      miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
      do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
      szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
      będa upieczone. 
      Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
      Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
      wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
      zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
      usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
      Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
      w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
      czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
      się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
      najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
      suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
      Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
      do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
      Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
      termoobiegu . Piec 45 min. 
      Wystudzić pasztet w foremkach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lutego 2015 14:04
  • środa, 03 grudnia 2014
    • CZACHOCHBILI (GRUZIŃSKI KURCZAK )

      Czachochbili (gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym)

      CZACHOCHBILI

      • 4 górne części udek kurczaka bez skóry
      • 2 duże cebule
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
      • 1 liść laurowy
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 łyżka przyprawy chmeli-suneli *
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych ziół (kolendra+pietruszka+koperek+bazylia)
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 łyżki oleju do smażenia
      Cebulę pokroić na półplasterki . Pomidory wymieszać z przyprawą chmeli-suneli i chili . 
      Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na dużej 
      patelni na oleju zrumienić kawałki kurczaka. Mięso zdjąć z patelni i udusić na niej cebulę 
      na złoto. Na patelnię włożyć kawałki kurczaka, dodać pomidory z przyprawami i liść laurowy. 
      Przykryć patelnię i dusić potrawę 35 min. na wolnym ogniu aż kurczak bedzie miękki. 
      Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do potrawy , wymieszać .Czachochbili posypać 
      posiekanymi ziołami . Odstawić na 5 minut przed podaniem . 
      Jeść z białym ryżem lub bagietką.
      * Chmeli suneli jest aromatyczną, , niezbyt ostrą mieszanką drobno zmielonych przypraw.  
      Użyłam gotowej ,w której skład wchodzi: kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, 
      imbir, sól ,gorczyca. 
      Przyprawę można skomponować samodzielnie, mieszając np. bazylię, liście laurowe, 
      kolendrę, koper, cząber, kozieradkę , majeranek, czosnek i odrobinę ostrej papryki.
      Przepis znalazłam tu i trochę zmodyfikowałam

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 17:53
  • sobota, 12 lipca 2014
    • UDKA KURCZAKA W CYDRZE

      Udka kurczaka w cydrze

      KURCZAK W CYDRZE

      • 1 kg udek kurczaka (najlepiej górne części)
      • 1 biała cebula
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 200 ml. wytrawnego cydru
      • 3 liście laurowe
      • sól, pieprz lub ulubiona przyprawa do drobiu (np z tego przepisu)
      • 2 łyżeczki sosu Worcester 
      • sól, pieprz sdo smaku
      • olej ryżowy  do smażenia 
      • 1 kwaśne jabłko np. reneta +  2 łyżeczki majeranku 
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć , osuszyć i przyprawić solą i pieprzem  . Cebulę 
      pokroić w sporą kostkę . Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko na 6-8 części 
      Obsmażyć udka na dużej patelni na rozgarznym oleju. Zmniejszyć temperaturę , dodać 
      cebulę i zeszklić ją. Do udek dodać liście laurowe ,majeranek , sos Worcester i 100 ml. 
      cydru. 
      Patelnię przykryć i dusić udka na wolnym ogniu 20 min. Odwrócić udka , dodać resztę 
      cydru i dusić jeszcze 20 min. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i 
      posypać jabłka majerankiem i przysmażyć jabłka na złoto . Odkryć patelnię z udkami i 
      zredukować sos . Udka podać z przysmażonymi jabłkami .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lipca 2014 13:35
  • sobota, 31 maja 2014
    • PASZTET DROBIOWY

      Pasztet drobiowy (zgodny z dietą Dukana)

      PASZTET DROBIOWY

      • 3 udka kurczaka (górne części)
      • pojedyńcza pierś kurczaka (łącznie 700 g mięsa drobiowego)
      • 300 g wątróbki drobiowej
      • 500 ml. bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego (może być z kostki)
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 2-3 liście laurowe 
      • 5-6 ziaren ziela angielskiego
      • przyprawa do kurczaka lub sól i pieprz 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego (opcjonalnie)
      • 1 1/2 łyżki przyprawy do pasztetu "Pasztet szlachecki" Kamis lub miesznaki jak poniżej
      • 1 1/2 łyżki mieszanki przypraw (słodka papryka, imbir,pieprz,gałka muszkatołowa)
      • 1 jajko
      Zdjąć skórę z udek kurczka. Piekarnik rozgrzać do 180 st, 2 udka posypać ulubioną 
      przyprawą do kurczaka np z tego przepisu. Piec udka , aż będą miękkie (ok. 40 min.)  . 
      W czasie kiedy udka się pieką ,zagotować bulion z liśćmi laurowymi,sosem Worcestershire 
      i zielem angielskim, włożyć do bulionu 1 udko i pierś kurczka. Garnek przykryć i gotować 
      mięso do miękkości (30 min.) , a następnie przestudzić w bulionie . Upieczone udka 
      również przestudzić . Gotowane i pieczone udka obrać z kości .Wątróbki umyć, oczyścić 
      i zaparzyć w odrobinie bulionu . Mięso zmielić w maszynce lub blenderem, dodając 
      przyprawę do pasztetu, rozmaryn, majeranek , przeciśnięty przez praskę ,roztarty z solą
      czosnek , pieprz  i sól  do smaku. Spróbować , czy pasztet jest dośc pikantny . 
      Zmielic wątróbkę i dodać do mięsa razem z lekko roztrzepanym jajkiem. Masę wymieszać 
      starannie.
      Keksówkę 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę mięsną . 
      Piec pasztet 40 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem . Wystudzić w foremce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 maja 2014 13:02
  • piątek, 22 listopada 2013
    • KURCZAK CACCIATORE

      Kurczak cacciatore
      KURCZAK CACCIATORE
      • 1 kg kurczaka - najlepiej górnych części udek (6-8 kawałków)
      • 2 czerwone papryki
      • 250 g pieczarek
      • 2 cebule
      • 5-6 ząbków czosnku
      • 2 marchewki
      • 800 g krojonych pomidorów z puszki
      • 2 szkl. bulionu
      • 1 czubata łyżka oregano
      • 1 łyżeczka rozmarynu
      • 3 liscie laurowe
      • sól, pieprz , chili, wędzona papryka do smaku
      • mąka do oprószenia mięsa
      • 2-3 łyżki oleju do smażenia
      • 6-7 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
      • świeża bazylia do podania
      Kawałki kurczaka opłukać ( można zdjąć skórę ) przyprawić solą i pieprzem , oprószyć 
      mąką . Pieczarki obrać i przekroić na pół , małe pieczarki zostawić w całości. Paprykę 
      pokroić na duże kawałki, cebulę w piórka, a obraną marchew na plasterki . Na dużej 
      patelni na oleju zrumienić kawałki kurczaka , mięso wyjąć i na tym samym oleju  na dużym 
      ogniu zrumienić pieczarki, marchew i paprykę . Zmniejszyć temperaturę, dodać cebulę i 
      zeszklić ją , nie rumieniąc. Przecisnąć przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. 
      Dodać pomidory z puszki, pokrojone na paseczki pomidory suszone , bulion, liście laurowe 
      sól, pieprz , chili , wędzoną paprykę , oregano i rozmaryn, wymieszać. Na sosie ułożyć 
      kawałki kurczaka, przykryć patelnię i dusić potrawę przez 25 min., odwrócić kawałki 
      kurczaka i dusić jeszcze 20 min. 
      Listki bazylii pokroić na paseczki i posypac potrawę . Kurczaka cacciatore podawać z 
      makaronem lub bagietką. 
      KURCZAK CACCIATORE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KURCZAK CACCIATORE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 22 listopada 2013 17:56
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • FILIPIŃSKI KURCZAK ADOBO

      Filipiński kurczak adobo

      KURCZAK ADOBO
      • 1 kg całych  udek kurczaka  lub tylko  górne części tzw. bioderka

      Marynata:

      • 1/4 szkl. octu jabłkowego
      • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego * 
      • 4 ząbki czosnku
      • 3 liście laurowe 
      • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach 
      • 1/4 szkl. wody do duszenia mięsa
      Całe udka podzielić na 2 części , ale lepiej jest użyć tylko górnych części udek. Mięso umyć, 
      osuszyć , zdjąć skórę.
      Czosnek obrać i lekko zgnieść. Pieprz utłuc niezbyt drobno w moździeżu ( wg. innej wersji 
      przepisu można zostawić całe ziarenka ) .
      * Przepisy na kurczaka adobo różnią się proporcjami octu do sosu sojowego ( 2:1 ,1:1 lub 1:2) .
      Im więcej sosu sojowego, tym potrawa będzie bardziej słona (dałam 1/4 szkl sosu sojowego
      na 1/4 szkl. octu, można dać mniej sosu sojowego)
      W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, pieprz , czosnek i liście laurowe. Udka
      włożyć do marynaty , przykryć i wstawić do lodówki  co najmniej  na godzinę, a najlepiej na
      kilka godzin  . 
      Przygotować patelnię z pokrywką, tak dużą żeby udka zmieściły się na niej w 1 warstwie. 
      Do zamarynowanych udek dodać 1/4 l wody , ułożyć udka na patelni , wlać marynatę i
      zagotować na dużym ogniu. Patelnię przykryć, zmniejszyć temperaturę i dusić 20 min. ,
      odwrócić udka na drugą stronę , przykryć patelnię i dusić mięso do miękkości (ok. 10 min).
      Odkryć patelnię , zwiększyć temperaturę i odparować sos - ma być dość gęsty.
      Udka podawać z sosem i białym ryżem .

      FILIPIŃSKI KURCZAK ADOBO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FILIPIŃSKI KURCZAK ADOBO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 13:45
  • wtorek, 15 maja 2012
  • sobota, 08 października 2011
    • KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

      Kurczak w pikantnym sosie musztardowym

      KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

      • 4 udka kurczaka
      • 1 średnia cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1/2 szkl. bulionu z kurczaka
      • 1/4 szkl. musztardy z Dijon
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • 1/2 łyżeczki tabasco
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • pieprz, sól
      Bulion wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem , sosem 
      Worcestershire, tabasco i musztardą . Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami 
      prowansalskimi. Obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać 
      bulionem, przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st ok. 40 min. (po 30 min. odkryć 
      naczynie) . Mięso wyjąć na półmisek, jeśli trzeba,  zredukować sos . Mięso polać sosem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 21:37

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com