HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „buchty”

  • sobota, 03 marca 2012
    • BUCHTY Z POWIDŁAMI LUB RÓŻĄ WG. HALINKI

      Buchty z powidłami śliwkowymi lub różą wg. Halinki 
      Ze wspomnień Janusza o buchticzkach (buchticky po cesky)
      BUCHTY
      • 500 g mąki
      • 40 g świeżych drożdży
      • 1 szkl. mleka
      • 2 jajka
      • 1/2 szkl. cukru
      • 100 g rozpuszczonego masła do ciasta
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego
      • 60 g rozpuszczonego masła do formowania bucht i do polania ciasta
      • aromat lub cukier waniliowy, otarta skórka cytrynowa
      • powidła śliwkowe lub konfitura różana 
      Wersja łatwa - z automatu do piecznia chleba :
      Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. 
      Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut . W tym czasie jajka roztrzepać z resztą cukru, 
      aromatem waniliowym i skórką cytrynową  ( nie ubijać, tylko wymieszać) . Rozpuszczone 
      masło (100 g) , olej, jajka, resztę mleka i drożdże wlać do pojemnika automatu, wsypać 
      mąkę i dodać szczyptę soli. 
      Nastawić program "Dough" albo odpowiednik do wyrabiania ciasta na 90 min.
      Wersja trdycyjna : 
      Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. 
      Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 15 - 20 min aż podwoi objętość. Do miski przesiać mąkę , 
      dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże , roztrzepane jajka , resztę mleka, cukier , aromat, 
      olej i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki . Miskę przykryć 
      ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 -120 min.
      Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko posypaną mąką, krótko zagnieść. Podzielić ciasto 
      na porcje - powinno ich być 16 - 18 . Każdą porcję lekko rozwałkować lub rozciągnąć palcami na 
      placuszek, na środku położyć łyżeczkę powideł śliwkowych lub konfitury z róży. Zlepić starannie 
      dłońmi lekko umoczonymi w roztopionym maśle. 
      BUCHTY
      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać buchty ciasno obok 
      siebie zlepioną stroną do dołu . Posmarować wierzch pozostałym masłem , przykryć ściereczką 
      i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
      BUCHTYPiec w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg) przez 30 min.
      Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. Odrywać buchty i jeść - ze śliweczką,, z różą, 
      ze śliweczką, z różą ...........
      BUCHTY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BUCHTY Z POWIDŁAMI LUB RÓŻĄ WG. HALINKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 marca 2012 18:27

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com