HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasto z budyniem”

  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • piątek, 24 sierpnia 2012
    • CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

      Ciasto z budyniem i śliwkami.
      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI
      • 1/2 kg śliwek
      • 5 jajek
      • 1 szl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g. masła
      • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
      • 1 l. mleka
      • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
      3/4 l.mleka zagotować z laską wanilii. Wanilię wyjać, nożem zeskrobać ziarenka i dodać 
      je do mleka. Proszek budyniowy rozrobić z resztą mleka i ugotowac budyń.
      Masło roztropić. Jajka utrzeć na puch z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do 
      pieczenia , ekstrakt waniliowy i stopione masło, wszystko zmiksować.
      Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
      Okrągłą formę (śr. 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wlać do formy, 
      położyć śliwki skórką do dołu, na nie wylać ciepły budyń i resztę ciasta.
      Piec 40 min.w temp. 180 st. z termoobiegirm. Przed podaniem ciasto wystudzić ,żeby 
      budyń stężał. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
      Przepis p. Anny Piotrowskiej z "Wysokich obcasów" . Dziękuję za podzielenie się ciekawym 
      przepisem. W oryginale zamiast śliwek były brzoskwinie (świeże lub z puszki, odsączone) .

      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 sierpnia 2012 21:24

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com