HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kapusta pekińska”

  • niedziela, 20 maja 2012
    • SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SEREM PLEŚNIOWYM

      Surówka z kapusty pekińskiej z serem pleśniowym 
      SURÓWKA Z SEREM PLEŚNIOWYM
      Na 1 dużą porcję:
      • 4 liście kapusty pekińskiej
      • 1/2 pora ( tylko biała część)
      • 1-2 ogórki konserwowe
      • 3 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor
      • 50 g chudego boczku wędzonego
      • 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
      Sos :
      • 1 łyżeczka musztardy 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól i mielony pieprz do smaku
      • 7 łyżek dobrej oliwy lub oleju ryżowego
      • 1 -2 łyżka octu winnego lub soku z cytryny lub po 1 łyżce octu i cytryny
      • 2-3 łyżki wrzącej wody
      Surówka: Liście kapusty pekińskiej opłukać, wyciąć zgrubiałe części , a resztę drobno 
      pokroić.  Wędzony boczek pokroić w kostkę, usmażyć skwarki , odsączyć tłuszcz  i 
      jeszcze ciepłe dodać do kapusty, wymieszać. Pora pokroić na drobne krążki, starannie 
      wypłukać, odsączyć i dodać do kapusty. Ogórki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć 
      skórkę i pokroić - koktajlowe na ćwiartki, duże  w kostkę. Ser pleśniowy pokroić lub 
      pokruszyć. 
      Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem czosnkowo - musztardowym.
      Sos: 1 łyżeczkę musztardy , cukier, szczyptę soli , mielonego pieprzu i przeciśnięty przez 
      praskę czosnek utrzeć razem.  Miksując, dodawać stopniowo olej - sos będzie miał 
      konsystencję majonezu. Po dodaniu całego oleju dodać , miksując ocet lub sok cytrynowy,  
      a następnie 2-3 łyżki wrzącej wody. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 maja 2012 20:00
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • WIOSENNA SURÓWKA

      Wiosenna surówka
      WIOSENNA SURÓWKA
      • kapusta pekińska lub sałata lodowa
      • czerwona papryka
      • 3-4 ogórki świeże
      • pęczek rzodkiewek
      • kilka pomidorków koktajlowych lub 2-3 malinowe
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • feta (najlepiej Arla pokrojona w kostki) lub litewski twaróg wędzony z czosnkiem 
      Sos vinaigrette :
      • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
      • 2 łyżki octu winnego, białego octu balsamicznego lub soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyzeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
      • 1-2 ząbki czosnku, jeśli dodaję fetę, bez czosnku jeśli wędzony twaróg czosnkowy  
      Kapustę pekińską lub sałatę  podzielić na liście, umyć i starannie odsączyć wodę..
      Wyciąć białe, zgrubiałe części kapusty , zielone drobno pokroić ( sałatę ręcznie zręcznie 
      porwać na małe kawałki). Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę, pomidory 
      sparzyć , obrać ze skórki i pokroić - koktajlowe na pół, duże na ósemki. Rzodkiewki i 
      obrane ze skórki ogórki pokroić na cienkie plasterki  . Szczypiorek posiekać. Wędzony 
      twaróg pokroić w kostkę  lub pokruszyć .
      Sos:
      Czosnek przecisnąc przez praskę i z pozostałymi składnikami umieścić w słoiczku. Zakręcić 
      i energicznie wymieszać aż powstanie jednolita emulsja.
      Kapustę lub sałatę wymieszać z połową sosu i częścią szczypiorku, ułożyć w salaterce 
      kapustę/sałatę, paprykę , ogórki, rzodkiewkę , pomidory i polać resztą sosu. Na wierzchu 
      posypać wędzonym twarogiem lub fetą i resztą szczypiorku .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 21:53

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com