Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „zapiekanka”
Kurczak pieczony na ryżu

3 udka kurczaka bez skóry
Przyprawa do kurczaka :
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 1/2 łyżeczki soli
szczypta cayenne
Ryż :
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 1/2 szkl. ryżu
3 szkl. gorącego bulionu ( warzywnego lub drobiowego)
1-2 listki laurowe
Kilka pomidorków koktajlowych
Wszystkie składniki przyprawy do kurczaka wymieszać , nóżki kurczaka posypać obficie
przyprawą. Jeśli trochę przyprawy zostanie, wsypać ją bulionu, dodać liście laurowe.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. ( termoobieg ) lub do 190 st . bez termoobiegu. Cebulę
obrać i posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.
Wybrać naczynie żaroodporne takiej wielkości,żeby pomieściło udka w 1 warstwie np.
20x30 cm . Do naczynia wlać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i czosnek, zamieszać i wstawić
do piekarnika na ok. 15 min, aż cebulka stanie się szklista i lekko zrumieniona.
Do naczynia wsypać ryż, wlać gorący bulion, wymieszać. Na ryżu położyć przyprawione
udka kurczaka , naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową ( błyszczącą stroną do
środka ) i wstawić do piekarnika na 30 min.
Po tym czasie odkryć naczynie. Gdyby ryż był już suchy i upieczony, dolać odrobinkę
gorącej wody , położyć pomidorki i piec potrawę 20 -25 min, aż udka będą upieczone.

Ryż z warzywami z piekarnika (duża porcja)
Ryż:
1 1/2 szkl. ryżu długoziarnistego ( jaśminowego lub basmati) *
3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 liść laurowy
Warzywa :
2 czerwone cebule
1 duża papryka żółta lub czerwona
1/2 średniego kalafiora
2 cukinie
1/4 szkl oleju ryżowego albo rzepakowego lub oliwy
Przyprawy:
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub majeranku
1 łyżeczka czosnku gramulowanego
1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanej (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Składniki przyprawy wymieszać. w miseczce. Marchew obrać, pokroić na 1 cm. plasterki .
Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu.
Do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką wsypać ryż, dodać pokrojoną marchew,
czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy , wsypać 2 łyżeczki przyprawy, wlać bulion,
zamieszać . Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min. W czasie , kiedy ryż się
gotuje , przygotować warzywa. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Po usunięciu
pestek , na duże kawałki pokroić paprykę . Cukinie pokroić na 2cm ćwierćplasterki, kalafior
podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do dużego naczynia, skropić olejem i posypać
resztą przyprawy, starannie wymieszać, aby przyprawa pokryła warzywa.
Wyjąć naczynie z ryżem z piekarnika, odkryć i zamieszać ryż. Zwiększyć temperaturę
piekarnika do 200 st. z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. Na ryżu ułożyć warzywa
tak, aby cała powierzchnia ryżu była przykryta. Wstawić naczynie do piekarnika i piec
potrawę 30-40 min, aż warzywa się przypieką . Wyjąć naczynie z piekarnika, wymieszać
ryż z warzywami.
* Ryż musi być długoziarnisty, tylko taki po ugotowaniu będzie sypki.
Przepis znalazłam na tym blogu.
Warzywny * sernik czyli quiche bez ciasta
Baza :
200 -250 g twarogu
4 jajka
2 czubate łyżki startego sera, najlepiej cheddara
1/2 łyżeczki soli
ulubione zioła i przyprawy do np.
2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 czubata łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatki :
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1 papryka
5-6 suszonych pomidorów
por ( tylko biała część) lub cebula
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia np. ryżowy
* wędlina np. szynka pokrojona w kostkę ( wtedy nie będzie już warzywny ;-))
Do serniczka użyć można dowolnych warzyw , najlepiej pieczonych , np escalivady z tego
przepisu ,dodać pieczonego kalafiora , usmażone pieczarki , oczywiście można
przygotować warzywa specjalnie do tej potrawy, a nawet dodać wędlinę, pokrojoną
w kostkę.
Warzywa umyć, bakłażana pokroić na ćwierćplasterki, posolić i odłożyć na 30 min. na
durszlak. Suszone pomidory pokroić na paseczki . Cukinię pokroić na ćwierćplasterki,
paprykę w kostkę , cebulę niezbyt drobno posiekać .Por pokroić na plastry starannie
wypłukać i osuszyć . Bakłażana opłukać z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na sporej patelni na oleju usmażyć na złoto cukinię i bakłażana, podsmażyć paprykę.
Warzywa przełożyć do miseczki i na tej samej patelni na małym ogniu udusić cebulkę lub
por, dodając pod koniec duszenia czosnek, przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory,
cebulę lub pora ( i ewentualnie wędlinę) dodać do warzyw i zostawić do przestygnięcia.
Twaróg zmiksowac z jajkami i przyprawami na gładką masę , dodać ser ( masa będzie dość
rzadka)
Foremkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć warzywa , zalać je masą
twarogowo-jajeczną, lekko wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 190 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. Piec quiche
40 min, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Quiche lekko przestudzić , pokroić na porcje i podawać na gorąco.
Dobry jest też na zimno .
Na zdjęciu jest quiche z połowy składników, upieczony w żaroodpornym naczyniu o śr. 17cm.
Czenaki
Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1/4 średniego selera
6 pieczarek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
2-3 łyżki oleju
200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
sól, pieprz , majeranek
Do podania
kwaśna śmietana
kiszony ogórek
Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je
przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.
Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać,
połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
Pieczarki pokroić na plastry, można je lekko podsmażyć na odrobinie oleju.
Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i wymieszać z olejem, solą, resztą
cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .
Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa.
Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw, dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią
warstwę mają stanowić warzywa.
Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu)
Piec potrawę 50-60 min.
Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka
plasterków kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką.
Papryka faszerowana z pieczarkami
Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko
posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry.
Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu .
Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min.
W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą .
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni
przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim
ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera oraz sól i pieprz
do smaku, wymieszać . Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera.
Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a
ser się stopi .
Pieczone ziemniaki
6 średnich ziemniaków
200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
50 - 70 g masła
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu
żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były
zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem .
Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami
do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone
Przepis znalazłam na tym blogu
Kabaczek po meksykańsku
2 kabaczki * (po ok. 900 g)
500 g mielonej piersi indyczej
1 średnia czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub
po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
3-4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów
2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
100 g żółtego sera np. cheddara
Sos :
2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu Worcestrershire
szczypta ostrej papryki
Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać
odrobiną soli i odłożyć.
Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej
patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka
minut smażyć , mieszając. Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z
groszkiem. Patelnię przykryć i dusić mięso 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo
mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do
garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos
Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do
kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem
startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
*W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba ich wcześniej podpiekać .
Papryka faszerowana II
Na 1 porcję:
1 papryka
kilka różyczek brokułów
2-3 pieczarki
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki parmezanu startego na tarce jarzynowej ( duże oczka )
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki , odciąć ogonek. Brokuł ugotować na parze
na półmiękko ( kilka minut). Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie
oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajko lekko ubić, dodać 1 łyżkę sera,
przestudzone pieczarki i brokuły, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Naczynie
do zapiekania posmarować odrobiną oleju. Połówki papryki wypełnić farszem , na wierzchu
położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, lekko posolone.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec paprykę 20 min., posypać 1 łyżką startego sera i
zapiekac jeszcze 10 min.

Ryba śródziemnomorska w folii
Na 1 porcję:
200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
1/2 średniej cukini
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
szalotka lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
1/2 łyżeczki tymianku
olej
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
sok z cytryny
Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem
cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć .
Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z
nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i
połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez
praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora,
resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko
rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min.

Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka
Do pieczenia kalafiora:
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
Do zapiekanki:
1 duża czerwona papryka
2 czerwone cebule
200 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego pieprzu
spora szczypta płatków chili
1 łyżeczka kurkumy
100 g parmezanu
100 g cheddara
10 jajek
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
olej do smażenia
Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Podzielić
kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na
pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) .
Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka).
Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
Przygotowanie zapiekanki :
Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę cebuli pokroić w kostkę. Paprykę
umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać paprykę i lekko ją
przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka)
Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę,
starty ser, rozmaryn i bazylię.
Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać i dodać do mąki.
Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do
góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie
zrumieniona.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |