HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „zapiekanka”

  • sobota, 02 lutego 2019
    • KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Kurczak pieczony na ryżu
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU
      • 3 udka kurczaka bez skóry
      Przyprawa do kurczaka :
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli w proszku
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • szczypta cayenne
      Ryż :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 1 1/2 szkl. ryżu
      • 3 szkl. gorącego bulionu ( warzywnego lub drobiowego) 
      • 1-2 listki laurowe
      • Kilka pomidorków koktajlowych
      Wszystkie składniki przyprawy do kurczaka wymieszać , nóżki kurczaka posypać obficie 
      przyprawą. Jeśli trochę przyprawy zostanie, wsypać ją bulionu, dodać liście laurowe.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. ( termoobieg ) lub do 190 st . bez termoobiegu. Cebulę 
      obrać i posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Wybrać naczynie żaroodporne takiej wielkości,żeby pomieściło udka w 1 warstwie np. 
      20x30 cm . Do naczynia wlać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i czosnek, zamieszać i wstawić 
      do piekarnika na ok. 15 min, aż cebulka stanie się szklista i lekko zrumieniona. 
      Do naczynia wsypać ryż, wlać gorący bulion, wymieszać. Na ryżu położyć przyprawione 
      udka kurczaka , naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową ( błyszczącą stroną do 
      środka ) i wstawić do piekarnika na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie. Gdyby ryż był już suchy i upieczony, dolać odrobinkę 
      gorącej wody , położyć pomidorki i piec potrawę 20 -25 min, aż udka będą upieczone. 
       
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2019 15:13
  • niedziela, 28 października 2018
    • RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA

      Ryż z warzywami z piekarnika (duża porcja)

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Ryż:
      • 1 1/2 szkl.  ryżu długoziarnistego ( jaśminowego lub basmati) *
      • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 średnie marchewki
      • 1 liść laurowy
      Warzywa :
      • 2 czerwone cebule
      • 1 duża papryka żółta lub czerwona
      • 1/2 średniego kalafiora
      • 2 cukinie
      • 1/4 szkl oleju ryżowego albo rzepakowego lub oliwy
       Przyprawy:
      • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku gramulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanej (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka  świeżo mielonego pieprzu
       Składniki przyprawy wymieszać. w miseczce. Marchew obrać, pokroić na 1 cm. plasterki . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką wsypać ryż, dodać pokrojoną marchew, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy , wsypać 2 łyżeczki przyprawy, wlać bulion,
      zamieszać . Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min. W czasie , kiedy ryż się 
      gotuje , przygotować warzywa. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Po usunięciu 
      pestek , na duże kawałki pokroić paprykę . Cukinie pokroić na 2cm ćwierćplasterki, kalafior 
      podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do dużego naczynia, skropić olejem i posypać 
      resztą przyprawy, starannie wymieszać, aby przyprawa pokryła warzywa. 
      Wyjąć naczynie z ryżem z piekarnika, odkryć i zamieszać ryż. Zwiększyć temperaturę 
      piekarnika do 200 st. z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. Na ryżu ułożyć warzywa 
      tak, aby cała powierzchnia ryżu była przykryta. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 
      potrawę 30-40 min, aż warzywa się przypieką . Wyjąć naczynie z piekarnika, wymieszać 
      ryż z warzywami. 
      * Ryż musi być długoziarnisty, tylko taki po ugotowaniu będzie sypki.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2018 12:14
  • czwartek, 11 października 2018
    • WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA

      Warzywny * sernik czyli  quiche bez ciasta

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Baza :
      • 200 -250 g twarogu
      • 4 jajka
      • 2 czubate łyżki startego sera, najlepiej cheddara
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ulubione zioła i przyprawy do np.
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1 czubata łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      Dodatki :
      • 1/2 bakłażana
      • 1/2 cukinii
      • 1 papryka 
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • por ( tylko biała część) lub cebula
      • 1-2 ząbki czosnku
      • olej do smażenia np. ryżowy
      • * wędlina np. szynka pokrojona w kostkę ( wtedy nie będzie już warzywny ;-)) 
      Do serniczka użyć można dowolnych warzyw , najlepiej pieczonych , np escalivady z tego 
      przepisu ,dodać pieczonego kalafiora , usmażone pieczarki , oczywiście można 
      przygotować warzywa specjalnie do tej potrawy, a nawet dodać wędlinę, pokrojoną 
      w kostkę
      Warzywa umyć, bakłażana  pokroić na ćwierćplasterki, posolić i odłożyć na 30 min. na 
      durszlak. Suszone pomidory pokroić na paseczki . Cukinię pokroić na ćwierćplasterki, 
      paprykę w kostkę , cebulę niezbyt drobno posiekać .Por pokroić na plastry  starannie 
      wypłukać i osuszyć . Bakłażana opłukać z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
      Na sporej patelni na oleju usmażyć na złoto cukinię i bakłażana, podsmażyć paprykę. 
      Warzywa przełożyć do miseczki i na tej samej patelni na małym ogniu udusić cebulkę lub  
      por, dodając pod koniec duszenia czosnek,  przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory, 
      cebulę lub pora  ( i ewentualnie wędlinę) dodać do warzyw i zostawić do przestygnięcia.
      Twaróg zmiksowac z jajkami i przyprawami na gładką masę , dodać ser ( masa będzie dość 
      rzadka) 
      Foremkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć warzywa , zalać je masą 
      twarogowo-jajeczną, lekko wymieszać. 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. Piec quiche 
      40 min, aż wierzch ładnie się przyrumieni. 
      Quiche lekko przestudzić , pokroić na porcje i podawać na gorąco. 
      Dobry jest też na zimno . 
      Na zdjęciu jest quiche z połowy składników, upieczony w żaroodpornym naczyniu o śr. 17cm. 

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2018 18:55
  • sobota, 20 stycznia 2018
    • CZENAKI

      Czenaki

       CZENAKI

      Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/4 średniego selera
      • 6 pieczarek
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
      • 2-3 łyżki oleju
      • 200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
      • sól, pieprz , majeranek
      Do podania 
      • kwaśna śmietana
      • kiszony ogórek
      Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je 
      przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.  
      Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać, 
      połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
      Pieczarki pokroić na plastry, można je lekko podsmażyć na odrobinie oleju. 
      Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i wymieszać z olejem, solą, resztą  
      cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .  
      Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa. 
      Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw,  dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią 
      warstwę mają stanowić warzywa.

      CZENAKI

      CZENAKI

      CZENAKI

      Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
      Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do 
      piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu) 
      Piec potrawę 50-60 min.
       Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka 
      plasterków  kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką. 

      CZENAKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 stycznia 2018 15:11
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • PAPRYKA FASZEROWANA

      Papryka faszerowana II

      PAPRYKA FASZEROWANA

      Na 1 porcję:

      • 1 papryka
      • kilka różyczek brokułów
      • 2-3 pieczarki
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 jajko
      • 4 pomidorki koktajlowe
      • 2 łyżki parmezanu startego na tarce jarzynowej ( duże oczka )
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz do smaku 
      Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki , odciąć ogonek. Brokuł ugotować na parze 
      na półmiękko ( kilka minut). Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie 
      oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajko lekko ubić, dodać 1 łyżkę sera, 
      przestudzone pieczarki i brokuły, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Naczynie 
      do zapiekania  posmarować odrobiną oleju. Połówki papryki wypełnić farszem , na wierzchu 
      położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, lekko posolone.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec paprykę 20 min., posypać 1 łyżką startego sera i 
      zapiekac jeszcze 10 min.
      PAPRYKA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 19:53
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • piątek, 16 października 2015
    • KALAFIOROWO - PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      • 1 mały kalafior ( ok. 700 g)
      Do pieczenia kalafiora:
      • 1/2 łyżeczki  granulowanej cebuli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
      Do zapiekanki:
      • 1 duża czerwona papryka
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g mąki
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • spora szczypta płatków chili
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 100 g parmezanu
      • 100 g cheddara
      • 10 jajek
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
      • 2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
      • 8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
      • olej do smażenia
      Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
      Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.  Podzielić 
      kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
      Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem 
      do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na 
      pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) . 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka). 
      Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
      Przygotowanie zapiekanki :
      Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę  cebuli pokroić w kostkę. Paprykę 
      umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać  paprykę i lekko ją 
      przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) 
      Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę, 
      starty ser, rozmaryn i bazylię.
      Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać  i dodać do mąki. 
      Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do 
      góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie 
      zrumieniona. 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2015 17:54

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com