HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „Pizza”

  • sobota, 28 lipca 2018
    • CALZONE

      Calzone

      CALZONE

      Ciasto :

      • 100 ml mleka
      • 250 -300 g mąki 
      • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1  łyżeczka drożdży instant
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 jajko
      • 90 ml. jogutru naturalnego
      • 2 łyżeczki oregano
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
      Farsz :
      • 1 mała czerwona papryka 
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 bakłażana
      • 3-5 suszonych pomidorów
      • kilka plasterków szynki lub prosciutto
      • 100 g cheddara    
      • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oregano
      • pieprz do smaku
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
      • olej do smażenia 
      Farsz :
      Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
      odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
      również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
      Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
      oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
      oczka)
      Ciasto :
      Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
      lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
      mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
      jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
      Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
      na ok. 30 min.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
      Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
      30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
      bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
      Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

      CALZONE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CALZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2018 14:06
  • piątek, 31 lipca 2015
    • PIZZA BIANCA

      Pizza bianca

      PIZZA BIANCA

      • 200-250 ml. ciepłego mleka  
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g mąki
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1 jajko
      • 180 ml. jogurtu naturalnego
      • 1 cukinia
      • 100 - 150 g sera scamorza lub mozzarelli di bufala
      • kilka plasterków raclette (opcjonalnie)
      • 100 g prosciuto  lub szynki  szwarcwaldzkiej w cienkich plasterkach
      • kilkanaście zielonych oliwek (najlepiej z tego przepis)
      • aromatyczna , pikantna oliwa czosnkowa ( np. z tego przepisu)
      • 1 biała lub czerwona cebula
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 3-4 łyżeczki suszonego oregano
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      Przygotować ciasto : W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i 
      100 ml. ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie 
       zwiększą objętość.
      Do większej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól , drożdże i jajko ,
      wymieszane z jogurtem. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając odrobinę ciepłego mleka, 
      gdyby ciasto było zbyt twarde, przykryć miskę  ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe 
      miejsce na ok. 30 min. , aż ciasto podwoi objętość. 
      Przygotować resztę składników : Ser  i oliwki pokroić na plasterki, cebulę w krążki. 
      Cukinię umyć i ze skórką pokroić na plastry o grubości 1 cm. 
      Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Z ciasta uformować placek o grubości ok. 
      2 cm. Ciasto posmarowac oliwą, położyć plasterki sera , posypać ziołami , na nich ułożyć 
      cienkie plastry szynki,  a następnie plastry cukinii , posmarowane oliwą. i oprószone 
      pieprzem Na wierzchu umieścić oliwki i posmarowane oliwą krążki cebuli.
      Pizzę piec ok. 20 min w temp. 220 st. (program "pizza" lub dolna grzałka z termoobiegiem)  

      PIZZA BIANCA

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 19:13
  • sobota, 09 czerwca 2012
    • "PIZZA" NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

      "Pizza" na francuskim cieście
      • Gotowe ciasto francuskie (płat 25x25 cm) *
      • 1/2 świeżej papryki
      • 1/2 papryczki chili
      • 1/2 dużego pomidora lub 2-3 koktajlowe
      • 1 czerwona cebula
      • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
      • 6 pomidorków koktajlowych 
      • kilka oliwek ( czarne lub zielone )
      • 6 plastrów mozarelli (np. bazyliowej Zottarelli)
      • kilka listków świeżej bazylii
      • 1 łyżeczka oregano
      • sól, pieprz do smaku
      Paprykę pokroić w drobną kostkę , chili w cienkie plasterki i przysmażyć na oleju na złoto 
      Paprykę zdjąć z patelni . Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na oleju . 1/2 pomidora
      lub 2-3 pomidorki koktajlowe bez skórki posiekać drobno , dodać do cebuli z przecierem  
      pomidorowym, oregano i mielonym pieprzem  i przesmażyć razem , aby powstał gęsty sos . 
      Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół ( nie zdejmować skórki)
      Ciasto francuskie rozmrozić (jeśli jest mrożone), rozwinąć płat i odkroić kwadrat 25x25 
      cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia Zawinąć brzegi ciasta, skleić rogi, żeby 
      farsz nie wypadł. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-cebulowym , na nim położyć paprykę,
      pomidory koktajlowe skórką do dołu, oliwki, plastry mozarelli i listki bazylii. Wierzch 
      oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem , lekko skropić dobrą oliwą ( np. czosnkową) .

      Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st ( termoobieg) 
      * Użyłam świeżego ciasta francuskiego Linessa  z Lidla (nie trzeba go rozmrażać) , ale 
      można użyć dowolnego, ulubionego . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „"PIZZA" NA FRANCUSKIM CIEŚCIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2012 20:14
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • PIZZA NASZA, ZUPEŁNIE NIEORTODOKSYJNA

      Pizza nasza, zupełnie nieortodoksyjna
      PIZZA
      Ciasto:
      • 500 g mąki tortowej
      • 50 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
      • 1 szkl. wody 
      • 2 łyżki oleju
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      Na wierzch:
      • 1/2 kg pieczarek
      • 1-2 cebule
      • 1 papryka
      • 1 papryczka chili
      • kilka pomidorków koktailowych
      • 200 g szynki (opcjonalnie)
      • zielone lub czarne oliwki lub 2 ogórki kiszone ( ale czy wtedy to jeszcze jest pizza ?)
      • 1 szkl. keczupu
      • 2 łyżki suszonego oregano
      • 1 łyżka suszonego majeranku
      • 200 g mozarelli
      Ciasto: 
      Wersja łatwa z suchymi drożdżami - w automacie do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać 
      olej i wodę, wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże . Włączyć program "dough" do wyrabiania 
      ciasta. Program trwa 90 min.
      Wersja tradycyjna: Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1/2 łyżeczki cukru 
      i 1 łyżeczką mąki  Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić dołek i wlać drożdże, 
      oprószyć mąką. Zostawić w cieple na ok. 20 min. aż zaczyn podwoi objętość. Wyrobić ciasto, 
      dodając sól, olej i resztę wody aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć miskę 
      ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-60 min.
      Kiedy ciasto rośnie, przygotowac wierzch.
      Na wierzch:
      Pieczarki pokroić na grube plastry , podsmażyć na złoto na oleju, przyprawić solą i mielonym 
      pieprzem. Cebule pokroić w dużą kostkę i udusić , nie rumieniąc. Paprykę pokroić w kostkę 
      lub paski , pomidorki przekroić na pół. Mozarellę pokroić na plastry. Keczup wymieszać z 
      oregano , majerankiem i bardzo drobno posiekaną papryczką chili. Oliwki można pokroić na 
      3 plasterki lub zostawić w całości, jeśli są małe . Zamiast oliwek można dać ogórki pokrojone 
      na cienkie plasterki.
      Foremkę ( 26X40 )  posmarować olejem . Wyjąć ciasto z miski lub z pojemnika automatu i 
      wyłożyć nim foremke, ciasto lekko posmarować olejem lub oliwą. Układać składniki, na 
      wierzchu powinien być keczup z ziołami ,  pomidorki ułożone skórką do spodu i mozarella.
      Pizzę zostawić do wyrośnięcia ok. 30 min. Piec w temp. 200st (tylko dolna grzałka) ok. 40 
      min. lub programem "pizza" 30 min. 
      Uwaga : Na zdjęciu foremka jest wyłożona papierem do pieczenia , ale zupełnie niepotrzebnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA NASZA, ZUPEŁNIE NIEORTODOKSYJNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 22:07

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com