HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „bułeczki”

  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • BUŁECZKI - CHMURKI (DUKANOWE)

      Bułeczki - chmurki (dukanowe)

      BUŁECZKI CHMURKI

       

      • 2 jajka
      • 4 płaskie łyżki serka homogenizowanego ( np. Miss Talia 0%)
      • 1/8 łyżeczki cream of tartar ( kwaśnego winianu potasu)
      • szczypta soli
      • szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

       Żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod 

      koniec ubijania dodać cream of tartar. Delikatnie wymieszać białka z serkiem i żółtkami. 
      Dużą blaszkę  z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, lekko 
      wyrównać - powinno być 6 placuszków . 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st . ok. 20-25 min.,  aż będą złociste. Bułeczki 
      wystudzić na kratce. Można je przechowywać w lodówce 2- 3 dni w  foliowym woreczku. 
      Ten przepis pojawia się na różnych blogach pod nazwą "Cloud Bread"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 20:00
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • sobota, 25 kwietnia 2015
  • niedziela, 21 września 2014
    • BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      Bułeczki wieloziarniste

      BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      • 6 łyżek mąki żytniej razowej (typ 2000)
      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy 
      • 190 g jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka pestek słonecznika
      • 1 łyżka pestek dyni
      • 1 łyżka siemienia lnianego
      • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
      • 1/3 łyżeczki soli
      • szczypta cukru

      W miseczce wymieszać jogurt z olejem. Do większej miseczki wsypać pozostałe składniki, 

      dodać jogurt z olejem , wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto 

      podzielić na 3 części, uformować okrągłe bułeczki (można  naciąć wierzch bułeczek na 

      krzyż) , ułożyć na blaszce. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

      W oryginalnym przepisie, który znalazłam tutaj bułeczki były 4 i piekły się w silikonowych foremkach .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 17:37
  • niedziela, 25 maja 2014
    • PANDESAL - FILIPIŃSKIE BUŁECZKI

      Pandesal (pan de sal) - filipińskie bułeczki

      PANDESAL

      • 3 - 3 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 3 łyżeczki suchych drożdży
      • 3 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 250 ml. ciepłej wody
      • 3 łyżeczki oleju lub 2 łyżki stopionego masła
      • 100-150 g niezbyt drobnej tartej bułki 
      Sposób tradycyjny : W małej miseczce mieszać drożdże i ciepłą wodę aż drożdże się 
      rozpuszczą. Przesiać mąke do dużej miski, dodać cukier, sól, olej lub masło i drożdże z 
      wodą. Zagniatać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki . Przykryć miskę ściereczką i 
      zostawić ciasto w cieple (ok. 30 st). do wyrośnięcia aż podwoi objętość. 
      Automat do pieczenia chleba : Wlać ciepłą wodę, olej lub masło , wsypać mąkę 
      wymieszaną z solą i cukrem oraz suche drożdże. Włączyć program do wyrabiania ciasta 
      (Dough) 
      Kiedy ciasto jest gotowe , stolnicę posypać mąką , wyłożyć ciasto, lekko zagnieść . 
      Uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Ostrym nożem odcinać  kawałki ciasta  grubości 
      3 cm pod kątem 45 st. i obtoczyć je w bułce tartej. 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć bułeczki , zostawiając między nimi 
      kilkucentymetrowy odstęp i zostawić w cieple do wyrośnięcia - mają dwukrotnie 
      zwiększyć objętość . 
      Rozgrzać piekarnik do 145  st. (grzałka dolna i górna) . Piec bułeczki 15 - 20 min.  aż 
      będą lekko złociste
      "Gościnny" przepis i wykonanie - HERUELA VAN BERNARD REBALDE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 maja 2014 12:51
  • środa, 02 maja 2012
    • BUŁECZKI BAZYLIOWE

      Bułeczki bazyliowe ( 6 szt.)

      BUŁECZKI BAZYLIOWE
      • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
      • 4 łyżki mąki  żytniej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 8 łyżek wody
      • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii  
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 2-3 suszone pomidory ( suche, nie z oleju)
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki harissy w proszku lub papryki słodkiej ze szczyptą ostrej (opcjonalnie)
      Suszone pomidory drobno pokroić . Wszystkie składniki wymieszać w miseczce . 
      Bułeczki można piec na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia lub w foremkach na 
      muffiny . Nakładać łyżką porcje ciasta - z tej ilości powinno być 6 szt. Piec 20 min. w 
      temperaturze 180 st. z termoobiegiem. Bułeczki można podać jako dodatek do sałatek , 
      wina lub z 
      kremowym serkiem .

      BUŁECZKI BAZYLIOWE
      Przepis znalazłam  tutaj  i były to kluseczki bazyliowe . Po swojemu zmodyfikowałam - 
      są bułeczki. Dziękuję za inspirację .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2012 11:21

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com