HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pieczeń”

  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • sobota, 07 czerwca 2014
    • PIERŚ INDYCZA PIECZONA W MLEKU

      Pierś indycza * pieczona w mleku
      PIERŚ INDYCZA W MLEKU
      • 750 g piersi indyczej w zgrabnym kawałku
      • 3 ząbki czosnku
      Marynata :
      • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki majeranku
      • ulubiona przyprawa do mięsa np. z tego przepisu lub 
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka słodkiej paryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
      • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
      Do pieczenia:
      • 750 ml mleka 
      • 3 listki laurowe
      • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 4 ząbki czosnku
      • 1-2 łyzki oleju (najlepiej ryżowego) do obsmażenia mięsa 
      Mięso umyć i osuszyć.  Składniki marynaty wymieszać , czosnek przekroić wzdłuż na 
      3-4 części. Naszpikować mięso czosnkiem, natrzeć marynatą i włożyć do lodówki w 
      zamkniętym pojemniku na kilka godzin, najlepiej na noc. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mleko zagotować  listkami laurowymi, ziarnistym pieprzem, 
      zielem angielskim i pozostałym czosnkiem.  
      Pierś indyka obwiązać  białą , bawełnianą nicią , obsmażyć na patelni z każdej strony na 
      rozgrzanym oleju i włożyć do naczynia żaroodpornego . Wlać gorące mleko - tyle żeby 
      mięso było zanurzone w mleku co najmniej do połowy. Wstawić naczynie do piekarnika 
      (nie przykrywać) i piec pierś indyczą ok. 60 min., odwracając mięso co 15 minut i dodając 
      gorące mleko, gdyby było go mniej niż do połowy mięsa. W czasie gotowania mleko 
      nabierze kremowego koloru . Mleko , a właściwie sos mleczny , może się zwarzyć, ale 
      "nic to"tak ma być. 
      Upieczoną pierś indyczą można podawać na ciepło z sosem lub na zimno .
      Jeśli pierś indycza ma być podana na ciepło, wyjąć mięso z naczynia, przykryć ,żeby 
      nie wystygło , sos przecedzić i zmiksowac na gładko.
      Jeśli ma być na podana na zimno , po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik, uchylić 
      drzwiczki i zostawić mięso do wystygnięcia w sosie . Sos można podgrzać, przecedzić , 
      zmiksowac na gładko i wykorzystać do innych potraw np. do makaronu.
      * W podobny sposób można upiec schab. 
      PIERŚ INDYCZA W MLEKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ INDYCZA PIECZONA W MLEKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 czerwca 2014 14:27
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

      Schab pieczony w rękawie

      SCHAB Z RĘKAWA

      • 1000-1300 g schabu 
      • 3 ząbki czosnku do naszpikowania mięsa
      • 3 liście laurowe
      Marynata:
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 7 ziarenek jałowca
      • 3 ząbki czosnku 
      • 3 łyżki oleju 
      • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      Schab umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść, 3 ząbki czosnku przepuścić przez 
      praskę i rozetrzeć na gładką pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki 
      marynaty, 3 ząbki czosnku pokroić na słupki i naszpikowac mięso. Natrzeć mięso marynatą i 
      włożyć do szczelnego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin . 
      Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju . Zawiązać 1 koniec rękawa do 
      pieczenia i włożyć mięso do rękawa . Wlać 2 łyżki wody i włożyć liście laurowe. Zamknąć 
      rękaw do pieczenia, na górze rękawa zrobić małe, 1 cm nacięcie. Rękaw z mięsem umieścić 
      na blaszce lub na kratce , włożyć do ZIMNEGO piekarnika. 
      Włączyć piekarnik i rozgrzać go do do 180 st . Piec mięso przez 60 min. od momentu , 
      kiedy termometr pokaże 180 st.  Po godzinie ostrożnie rozciąć rękaw od góry i rozwinąć 
      rękaw tak, żeby nie wypłynął sok z pieczenia i podpiec mięso przez 10 min. 
      Wyjąć mięso z piekarnika i odstawic na 10 min. , jeśli ma być podane na gorąco lub 
      zostawić do wystudzenia - bądzie pyszna wędlinka na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 19:52
  • czwartek, 29 listopada 2012
    • CIELĘCINKA Z RĘKAWA

      CIELĘCINKA Z RĘKAWA

      CIELĘCINA
      na 1 dużą porcję porcję obiadową :
      • 170-200 g cielęcej szynki
      • 1 ząbek czosnku
      • listki kilku gałązek rozmarynu
      • listki kilk gałązek tymianku
      • lub po sporej szczypcie suszonego rozmarynu i tymianku
      • 1 liść laurowy
      • 1/4 łyżczki słodkiej papryki 
      • 1 łyżeczka oliwy
      • sól lub Delikat uniwersalny,
      •  mielony pieprz do smaku
      Mięso umyć, osuszyć, posypać solą , pieprzem , ziołami i pokrojonym w cienkie plasterki 
      czosnkiem. Posmarować oliwą i z listkiem laurowym włożyć do naczynia . Przykryć szczelnie i
      wstawić do lodówki na kilka godzin . W tym czasie 2-3 razy obrócić mięso, żeby się
      równomiernie zamarynowało.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Mięso z listkiem laurowym włożyć do rękawa , 
      dodać łyżkę wody lub bulionu i starannie zamknąć rękaw ( można użyć torebki do pieczenia).
      Rękaw u góry naciąć lekko , na 1 cm. Mięso w rękawie położyć w naczyniu żaroodpornym  i
      wstawić do piekarnika na niższą półkę.
      Piec 30 min, a następnie rozciąć i rozsunąć rękaw . Piec jeszcze 10-15 min. aż mięso się
      zrumieni.
      CIELĘCINA

       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 listopada 2012 20:13
  • niedziela, 15 stycznia 2012
    • PIECZEŃ WIEPRZOWA

      Pieczeń wieprzowa
      PIECZEŃ
      • 1 kg. mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka lub łopatka)
      • 500 g. pieczarek
      • 1 duża cebula
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju (np. ryżowego)
      • 3 liście laurowe
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      • 1 łyżka naszej przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej
      • 1/2 szkl. bulionu (może być np. grzybowy z kostki)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
      • olej do smażenia
      Mięso umyć, posypać przyprawą (PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T.) , dokładnie 
      posmarować sosem sojowym, a nastepnie  olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu 
      na kilka godzin lub na całą noc. 
      PIECZEŃ
      Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
      PIECZEŃ
      Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto. Cebulę pokroić w dużą 
      kostkę i udusić nie rumieniąc. Mięso , pieczarki i cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego 
      naczynia , dodać liście laurowe, bulion , posypać grubo mielonym  lub utłuczonym w moździerzu 
      pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 
      1 godz. Jeśli mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram mięsa.
      Po upieczeniu sos można zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka mąki na 1/s szkl. 
      zimnej wody). Mąkę wymieszać z wodą , dodać do mięsa, wymieszać chwilę gotować do 
      zgęstnienia sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 stycznia 2012 18:27

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com