HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „dynia”

  • wtorek, 01 listopada 2016
    • ZUPA DYNIOWA

      Zupa dyniowa

      ZUPA DYNIOWA

      Pieczona dynia :

      • 1 dynia Hokkaido (ok. 500 g )
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego

      Wywar warzywny :

      • 2 marchewki 
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 niedużego selera 
      • 2-3 cm kawałek imbiru
      • 2 liście laurowe 
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
      • 1 l. wody 
      • 1 łyżeczka soli lub Vegety
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • kilka plasterków chilli 
      • 1/4 łyżeczki tabasco (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka i kilka plasterków chilli do dekoracji
      Przygotowac wywar warzywny. Warzywa umyć, obrać , pokroić na mniejsze kawałki. Imbir 
      obrać i pokroić na plastreki lub słupki
      Do garnka wlać 1 l. wody, dodać warzywa i przyprawy ,oprócz zielonej pietruszki i tabasco, 
      przykryć i gotowac na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
      Dynię umyć, przekroić na pół , usunąć pestki i bez obierania pokroić na plasterki. Olej 
      wymieszać z przyprawami, posmarować plastry dyni i ułożyć je w 1 warstwie na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st . Piec dynię do miękkości 
      ok. 20-30 min.
      Wywar warzywny odcedzić, dodać do niego upieczoną dynię i razem gotowac 5-10 min. 
      Zmiksować zupę na gładki krem i zagotować , dodając tabasco do smaku i odrobinę wody, 
      gdyby zupa była za gęsta . 
      Podawać z natką pietruszki i kilkoma plasterkami chilli.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA DYNIOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2016 16:20
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com