HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „cukinia”

  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • piątek, 08 maja 2015
    • ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      Zapiekanka wielowarzywna

      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      • 450 - 490 g cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
      • 180 g marchewki (2 szt)
      • 300 g ziemniaków
      • 100 g pora (tylko biała część)
      • 1/2 dużej cebuli , najlepiej białej
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 100 g żółtego sera ( np .cheddar, oscypek, parmezan)
      • 100 g mąki
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub w proszku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • sól ( 1 łyżeczka do cukinii, 1/2 łyżeczki do roztarcia czosnku)
      • masło do wysmarowanie foremki
      Warzywa umyć. Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), przełożyć na 
      sitko, posypać 1 łyżeczką soli  odstawić na ok. 30 min. aż puści sok. Marchew i ziemniaki 
      obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej . Por przekroić wzdłuż na pół , wypłukać i 
      pokroic na cienkie połplasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać , ser zetrzeć na tarce 
      jarzynowej . Czosnek przecisnąc przez praskę, posypać solą  i rozetrzeć na desce na pastę. 
      Jajka lekko ubić. Cukinię odsączyć z nadmiaru soku. 
      W dużej misce wymieszać, wszystkie warzywa, czosnek , ser, rozmaryn, koperek , jajka , 
      paprykę i pieprz. Dodać przesianą mąkę i masę starannie wymieszać.
      Foremkę 20 x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Wylać 
      masę  i wstawić foremkę do piekarnika rozgrznego do 180 st (termoobieg) na 30 -35 min., 
      aż zapiekanka będzie lekko złocista na brzegach. Zapiekankę lekko przestudzić i wyjąć z 
      foremki. 
      Podawać na ciepło lub na zimno jako danie głowne lub jako dodatek obiadowy.
      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNAPrzepis znalazłam na tym blogu i troszkę zmodyfikowałam .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 20:08
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • niedziela, 23 lutego 2014
    • LECZO WEGETARIAŃSKIE

      Leczo wegetariańskie 
      LECZO WEGETARIAŃSKIE
      • 1 cukinia
      • 2 czerwone papryki
      • 1 por (tylko biała część)
      • 1 puszka krojonych pomidorów
      • 1 mała papryczka chili
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich 
      • 2 łyżeczki papryki wędzonej
      • 3 liscie laurowe
      • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      • sól i ew. pieprz do smaku
      • 2-3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego) do smażenia 
      Cukinię i paprykę umyć, cukinię pokroic na ćwierćplasterki, Usunąć pestki z papryki, 
      pokroić paprykę na duże kawałki. Por pokroić na 2 cm. krążki i starannie opłukać pod 
      bieżącą wodą. Papryczkę chili pokroić drobno, suszone pomidory w paseczki.
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyc osobno cukinię i paprykę , zdjąć z patelni , a 
      następnie na bardzo małym ogniu udusić por aż będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty 
      przez praskę, cukinię,  paprykę , chili ,  suszone pomidory , pomidory z puszki , liście 
      laurowe, zioła prowansalskie , przecier pomidorowy  i odrobinę wody. Posolić do smaku, 
      przykryć patelnię i dusić leczo 15 - 20 mn.
      Podawać ze świeżą bagietką, ryżem , makaronem lub z zielonymi kluseczkami z pesto 
      ( przepis na kluseczki jest tutaj)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LECZO WEGETARIAŃSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 lutego 2014 12:36
  • piątek, 23 sierpnia 2013
    • CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Cukiniowe wstążki ( 1 porcja)

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 pomidor 
      • 1 mała papryka
      • 1/2 cebuli 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 2-3 suszone pomidory
      • kilka oliwek czarnych (najlepiej z tego przepisu) lub zielonych (z tego przepisu)
      • 1 łyżka przecieru ( koncentratu) pomidorowego
      • kilka listków bazylii
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego do smażenia 
      • sól, pieprz , harissa , ostra papryka, papryka wędzona - do smaku
      Do gotowania cukinii :
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 liść laurowy
      Do podania :
      • 2-3 pomidorki koktajlowe
      • 1 łyżka fety ( kostki Arla)
      Sos :
      Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Suszone 
      pomidory i oliwki pokroić na plasterki.  Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
      Na patelni rozgrzać olej , wrzucić paprykę i chwilę smażyć do lekiego zrumienienia.
      Zmniejszyć ogień , dodać cebulę i zeszklić ją. Czosnek  przecisnąć przez praskę, dodać do
      cebuli i papryki, dodać oliwki, pomidory świeże i suszone , przecier pomidorowy, sól, pieprz ,
      odrobinę harissy lub/i  paprykę  . Gotować parę minut, dodając ew. 1-2 łyżki wody, aby
      powstał gęsty sos . 
      Cukinia :
      Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw . Ścinać 
      plasterki tak, aby pozostał sam środek z pestkami .( środek można pokroić i dodac do sosu
      razem z pomidorami) . Zagotować wodę jak na makaron , dodać  sól, czosnek i liść laurowy,
      chwilę razem pogotować . Do wrzącej wody włożyć plastry cukinii, gotować 2-3 min.
      Cukinię ostrożnie odcedzić na durszlaku.
      Przed podaniem do gorącego sosu dodać posiekaną bazylię , wymieszać.
      Na talerzu ułożyć cukinię, dodać sos, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe , posypać 
      fetą , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem .

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 23 sierpnia 2013 17:08
  • poniedziałek, 05 sierpnia 2013
    • CUKINIA FASZEROWANA

      Cukinia faszerowana (1 porcja)

      CUKINIA FASZEROWANA

      • 1 cukinia 
      • 1 pomidor
      • 1/2 cebuli, najlepiej białej 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • ulubione zioła - oregano, bazylia , zioła prowansalskie
      • szczypta chili w proszku lub kilka plasterkow chili ( ostrej papryczki)
      • 1/3 szkl. gęstego soku pomidorowego ze szczyptą chili lub harissy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka startego na grubej tarce parmezanu lub pecorino romano albo 
      • kilka plasterkow mozarelli
      Cukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka . Cukinię 
      posolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić
      w kostkę . Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju . Dodać miąższ z cukinii,
      chwilę razem smażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, sól , pieprz, zioła i
      chili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.
      Łódeczki cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć pieprzem, nałożyć farsz.
      Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok pomidorowy z przyprawami i ułożyć cukinię .Naczynie 
      przykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnika
      nagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasie
      odkryć naczynie, cukinię posypać startym serem lub położyć plasterki mozarelli i zapiekać
      jeszcze 10 min.
      CUKINIA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 sierpnia 2013 17:52
  • piątek, 03 sierpnia 2012
    • FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY

      Flan cukiniowo - ziemniaczany czyli zapiekanka 
      FLAN CUKINIOWY
      Na 1 porcję:
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 mała cukinia
      • 1 jajko 
      • 1 -2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka startego parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka suszonego oregano
      • sól, pieprz do smaku
      Ugotować ziemniaki , utłuc na piure i wystudzić. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju , dodać 
      obrany czosnek i wolno podgrzewać, aby czosnek był miękki, ale nie przypalony. 
      Wyjąć czosnek,  przepuścić przez praskę i dodać do  ziemniaków. Cukinię umyć , pokroić 
      w 2 cm. kostkę i podsmażyć na złoto w oleju aromatyzowanym czosnkiem. Przyprawić solą ,
      pieprzem ( sporo, ok 1/2 łyżeczki) i oregano , lekko przestudzić. Do ziemniaków dodać 
      roztrzepane jajko i starty ser, wymieszać starannie, a następnie dodać cukinię i delikatnie 
      wymieszać. Masę cukiniowo - ziemniaczną włożyć do naczynia żaroodpornego lub dużej 
      kokilki . Piec 20-25 min w temp. 170 st. z termoobiegiem, aż wierzch ładnie się zrumieni. 
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 
      Przepis znalazłam tutaj , dodałam oregano, którego nie było w oryginale.
      Do wypróbowania :
      * zamiast cukinii dodać paprykę pokrojona w kostkę
      * zamiast parmezanu - oscypek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2012 12:55
  • sobota, 07 lipca 2012
    • TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )

      Tian  - zapiekane warzywa po prowansalsku
      TIAN
      • 1 cukinia 
      • 3 pomidory (najlepiej Lima)
      • 4 średnie ziemniaki
      • 1 cebula lub 4 szalotki
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu lub ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      • 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju np. ryżowego ( 2 do smażenia cebuli , 2 do warzyw)
      • 1/2 szkl. tartego parmezanu lub pecorino romano albo gruyera
      • 100 g chudego wędzonego lub parzonego boczku (opcjonalnie)
      Do tej potrawy plastry warzyw  powinny być jednakowe, żeby zapiekanka ładnie 
      wyglądała , a warzywa upiekły się równocześnie.
      Cebulę pokroić na półplasterki (szalotkę na plasterki), zeszklić na 2 łyżkach oleju. 
      Dodać 3 ząbki czosnku , przeciśnięte przez prasę , smażyć razem 1-2 min., przyprawić 
      szczyptą soli i pieprzu. Do cebuli można dodać pokrojony w kostkę i lekko podsmażony 
      boczek ,w oryginalnym przepisie nie ma boczku. 
      Cebulę ułożyć równą warstwą w okrągłym naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do 
      zapiekania o średnicy 25-27 cm .
      Umyć cukinię i pomidory ( nie obierać )  , obrać ziemniaki. Warzywa pokroić na plastry o 
      grubości 1 cm. Cukinię i ziemniaki włożyć do miski i polać 2 łyżkami  oliwy wymieszanej z 
      solą , pieprzem i ziołami.
      W naczyniu układać dość ciasno warzywa na zmianę - po plastrze ziemniaki, pomidory i 
      cukinię , zaczynając od brzegu naczynia. Naczynie przykryć pokrywka lub folią aluminiową.
      Piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez 
      termoobiegu (górna i dolna grzałka) . Odkryć naczynie, posypać warzywa startym serem i 
      zapiekać bez przykrycia 30 min.  
      Podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do dań mięsnych.
      TIAN
       

      TIAN

      Przepis znaleziony tutaj, oczywiście troszkę zmodyfikowany 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lipca 2012 20:30

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com