HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „cukinia”

  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • piątek, 08 maja 2015
    • ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      Zapiekanka wielowarzywna

      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      • 450 - 490 g cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
      • 180 g marchewki (2 szt)
      • 300 g ziemniaków
      • 100 g pora (tylko biała część)
      • 1/2 dużej cebuli , najlepiej białej
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 100 g żółtego sera ( np .cheddar, oscypek, parmezan)
      • 100 g mąki
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub w proszku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • sól ( 1 łyżeczka do cukinii, 1/2 łyżeczki do roztarcia czosnku)
      • masło do wysmarowanie foremki
      Warzywa umyć. Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), przełożyć na 
      sitko, posypać 1 łyżeczką soli  odstawić na ok. 30 min. aż puści sok. Marchew i ziemniaki 
      obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej . Por przekroić wzdłuż na pół , wypłukać i 
      pokroic na cienkie połplasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać , ser zetrzeć na tarce 
      jarzynowej . Czosnek przecisnąc przez praskę, posypać solą  i rozetrzeć na desce na pastę. 
      Jajka lekko ubić. Cukinię odsączyć z nadmiaru soku. 
      W dużej misce wymieszać, wszystkie warzywa, czosnek , ser, rozmaryn, koperek , jajka , 
      paprykę i pieprz. Dodać przesianą mąkę i masę starannie wymieszać.
      Foremkę 20 x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Wylać 
      masę  i wstawić foremkę do piekarnika rozgrznego do 180 st (termoobieg) na 30 -35 min., 
      aż zapiekanka będzie lekko złocista na brzegach. Zapiekankę lekko przestudzić i wyjąć z 
      foremki. 
      Podawać na ciepło lub na zimno jako danie głowne lub jako dodatek obiadowy.
      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNAPrzepis znalazłam na tym blogu i troszkę zmodyfikowałam .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 20:08
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • niedziela, 23 lutego 2014
    • LECZO WEGETARIAŃSKIE

      Leczo wegetariańskie 
      LECZO WEGETARIAŃSKIE
      • 1 cukinia
      • 2 czerwone papryki
      • 1 por (tylko biała część)
      • 1 puszka krojonych pomidorów
      • 1 mała papryczka chili
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich 
      • 2 łyżeczki papryki wędzonej
      • 3 liscie laurowe
      • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      • sól i ew. pieprz do smaku
      • 2-3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego) do smażenia 
      Cukinię i paprykę umyć, cukinię pokroic na ćwierćplasterki, Usunąć pestki z papryki, 
      pokroić paprykę na duże kawałki. Por pokroić na 2 cm. krążki i starannie opłukać pod 
      bieżącą wodą. Papryczkę chili pokroić drobno, suszone pomidory w paseczki.
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyc osobno cukinię i paprykę , zdjąć z patelni , a 
      następnie na bardzo małym ogniu udusić por aż będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty 
      przez praskę, cukinię,  paprykę , chili ,  suszone pomidory , pomidory z puszki , liście 
      laurowe, zioła prowansalskie , przecier pomidorowy  i odrobinę wody. Posolić do smaku, 
      przykryć patelnię i dusić leczo 15 - 20 mn.
      Podawać ze świeżą bagietką, ryżem , makaronem lub z zielonymi kluseczkami z pesto 
      ( przepis na kluseczki jest tutaj)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LECZO WEGETARIAŃSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 lutego 2014 12:36
  • piątek, 23 sierpnia 2013
    • CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Cukiniowe wstążki ( 1 porcja)

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 pomidor 
      • 1 mała papryka
      • 1/2 cebuli 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 2-3 suszone pomidory
      • kilka oliwek czarnych (najlepiej z tego przepisu) lub zielonych (z tego przepisu)
      • 1 łyżka przecieru ( koncentratu) pomidorowego
      • kilka listków bazylii
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego do smażenia 
      • sól, pieprz , harissa , ostra papryka, papryka wędzona - do smaku
      Do gotowania cukinii :
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 liść laurowy
      Do podania :
      • 2-3 pomidorki koktajlowe
      • 1 łyżka fety ( kostki Arla)
      Sos :
      Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Suszone 
      pomidory i oliwki pokroić na plasterki.  Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
      Na patelni rozgrzać olej , wrzucić paprykę i chwilę smażyć do lekiego zrumienienia.
      Zmniejszyć ogień , dodać cebulę i zeszklić ją. Czosnek  przecisnąć przez praskę, dodać do
      cebuli i papryki, dodać oliwki, pomidory świeże i suszone , przecier pomidorowy, sól, pieprz ,
      odrobinę harissy lub/i  paprykę  . Gotować parę minut, dodając ew. 1-2 łyżki wody, aby
      powstał gęsty sos . 
      Cukinia :
      Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw . Ścinać 
      plasterki tak, aby pozostał sam środek z pestkami .( środek można pokroić i dodac do sosu
      razem z pomidorami) . Zagotować wodę jak na makaron , dodać  sól, czosnek i liść laurowy,
      chwilę razem pogotować . Do wrzącej wody włożyć plastry cukinii, gotować 2-3 min.
      Cukinię ostrożnie odcedzić na durszlaku.
      Przed podaniem do gorącego sosu dodać posiekaną bazylię , wymieszać.
      Na talerzu ułożyć cukinię, dodać sos, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe , posypać 
      fetą , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem .

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 23 sierpnia 2013 17:08
  • poniedziałek, 05 sierpnia 2013
    • CUKINIA FASZEROWANA

      Cukinia faszerowana (1 porcja)

      CUKINIA FASZEROWANA

      • 1 cukinia 
      • 1 pomidor
      • 1/2 cebuli, najlepiej białej 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • ulubione zioła - oregano, bazylia , zioła prowansalskie
      • szczypta chili w proszku lub kilka plasterkow chili ( ostrej papryczki)
      • 1/3 szkl. gęstego soku pomidorowego ze szczyptą chili lub harissy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka startego na grubej tarce parmezanu lub pecorino romano albo 
      • kilka plasterkow mozarelli
      Cukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka . Cukinię 
      posolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić
      w kostkę . Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju . Dodać miąższ z cukinii,
      chwilę razem smażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, sól , pieprz, zioła i
      chili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.
      Łódeczki cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć pieprzem, nałożyć farsz.
      Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok pomidorowy z przyprawami i ułożyć cukinię .Naczynie 
      przykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnika
      nagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasie
      odkryć naczynie, cukinię posypać startym serem lub położyć plasterki mozarelli i zapiekać
      jeszcze 10 min.
      CUKINIA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 sierpnia 2013 17:52
  • piątek, 03 sierpnia 2012
    • FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY

      Flan cukiniowo - ziemniaczany czyli zapiekanka 
      FLAN CUKINIOWY
      Na 1 porcję:
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 mała cukinia
      • 1 jajko 
      • 1 -2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka startego parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka suszonego oregano
      • sól, pieprz do smaku
      Ugotować ziemniaki , utłuc na piure i wystudzić. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju , dodać 
      obrany czosnek i wolno podgrzewać, aby czosnek był miękki, ale nie przypalony. 
      Wyjąć czosnek,  przepuścić przez praskę i dodać do  ziemniaków. Cukinię umyć , pokroić 
      w 2 cm. kostkę i podsmażyć na złoto w oleju aromatyzowanym czosnkiem. Przyprawić solą ,
      pieprzem ( sporo, ok 1/2 łyżeczki) i oregano , lekko przestudzić. Do ziemniaków dodać 
      roztrzepane jajko i starty ser, wymieszać starannie, a następnie dodać cukinię i delikatnie 
      wymieszać. Masę cukiniowo - ziemniaczną włożyć do naczynia żaroodpornego lub dużej 
      kokilki . Piec 20-25 min w temp. 170 st. z termoobiegiem, aż wierzch ładnie się zrumieni. 
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 
      Przepis znalazłam tutaj , dodałam oregano, którego nie było w oryginale.
      Do wypróbowania :
      * zamiast cukinii dodać paprykę pokrojona w kostkę
      * zamiast parmezanu - oscypek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2012 12:55

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com