HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kruche”

  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmawować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyiowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 30 września 2016
    • CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto :
      • 120 g masła
      • 230 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 100 g drobnego białego cukru
      • 50 g drobnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 100 g migdałów w słupkach
      Warstwa owocowa:
      • 4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
      • 2 łyżki suszonych żurawin 
      • 65 g cukru
      • 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
      • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , 
      obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem 
      waniliowym. Dodać masło i jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie 
      jednolita masa, przypominająca kruche ciasto 
      Foremkę  20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 
      2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno 
      foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy .
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , 
      podpiec spód ciasta przez 10 min. 
      Brzoskwinie  zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać 
      zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. 
      Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie 
      wymieszać.
      Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. 
      Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam 
      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 17:54
  • piątek, 21 sierpnia 2015
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • CIASTO KOKOSOWO-ŚMIETANKOWE VEL STYROPIAN

      Ciasto kokosowo - śmietankowe vel styropian

      STYROPIAN
      Ciasto :
      • 500 g. mąki 
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/3 szkl. z czubkiem cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 250 g zimnego masła
      • 5 żółtek 
      • szczypta soli
      • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt twarde)
      Masa śmietankowa :
      • 1000 g kwaśnej  śmietany 18 %  ( - ew. 2 łyżki śmietany do ciasta)
      • szczypta soli
      • 2/3 szkl. drobnego cukru
      • 200 g wiórków kokosowych
      • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 350-400 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
      Ciasto :
      Foremkę 20x30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
      Na stolnicę przesiać mąkę i proszek, dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, żółtka i 
      zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając ewentualnie 1-2 łyżki śmietany. 1/3 ciasta 
      zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Resztę ciasta rozwałkować , 
      umieścić w foremce i posmarować dżemem.
      Masa:
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubić białka aż cukier będzie 
      niewyczuwalny - jak na bezy. Wymieszać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i 
      proszkiem do pieczenia, dodawać do białek na zmianę ze śmietaną i starannie wymieszać. 
      Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać .  
      Masę śmietankowo - kokosową wylać na ciasto, zetrzeć na nią na tarce jarzynowej 
      pozostałą część ciasta.
      Ciasto piec  50 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 st. z termoobiegim lub 180 st. bez 
      termoobiegu .  

      STYORPIAN

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 11:34
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • JABŁECZNIK SEROWY

      Jabłecznik serowy
      JABŁECZNIK SEROWY
      • 500 g mąki tortowej
      • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
      • 250 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl. cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
      • 6 jabłek (najlepiej renety lub kortland )
      • 1 łyżka cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 6 suszonych daktyli bez pestek lub kandyzowana skórka pomarańczowa(opcjonalnie) 
      • waniliowy cukier puder do oprószenia ciasta 
      Jabłka obrać, wydrążyć i przekroić na pół ( można do środka połowek jabłek włożyć po 1 daktylu 
      lub odrobinę skórki pomarańczowej .
      Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać serek waniliowy , 
      ekstrakt waniliowy i masło . Zagnieść ciasto.  
      Prostokątną foremkę (25X35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
      Ciasto podzielić na pół , jedną część rozwałkować cienko na prostokąt wielkości blaszki do 
      pieczenia i wyłożyć ciastem foremkę. Połówki jabłek ułożyć na cieście w 3 rzędach po 4 
      wydrążoną stroną na dół i oprószyć cynamonem lub przyprawą do jabłecznika . Drugą część 
      ciasta również rozwałkować na prostokąt wielkosci blaszki i położyć na jabłkach ( najlepiej 
      przenieść ciasto na wałku). Brzegi ciasta lekko docisnąć.
      Piec ciasto w  piekarniku nagrzanym do 180 st. bez temoobiegu lub 170 st. z termoobiegiem 
      przez 45-50 min.
      Po wyjęciu z piekarnika przestudzić ciasto i oprószyć waniliowym cukrem pudrem 
      JABŁECZNIK SEROWY
      Przepis na ten jabłecznik znajduje się na różnych blogach np. tu albo tu lub tu.
      Moje modyfikacje : zwiększyłam ilość mąki i masła, bo miałam 250 g serka waniliowego , a 
      zmniejszyłam ilość cukru pudru z 3/4 szkl. do 1/2 szkl., ciasto jest wystarczająco słodkie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „JABŁECZNIK SEROWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 18:04
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • KRUCHE CIASTO Z MASĄ MIGDAŁOWĄ (FRANGIPANE)

      Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane)
      FRANGIPANE
      Ciasto:
      • 300 g mąki tortowej
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii 
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa migdałowa ( frangipane) :
      • 200 g miękkiego masła 
      • 200 g cukru pudru
      • 200 g mielonych migdałów 
      • 4 jajka 
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)
      Do przełożenia :
      • 400 g dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub malinowego*
      Do posypania :
      • 50 g płatków migdałowych
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać  mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder  , dodać szczyptę soli , 
      zimne masło , posiekac szerokim nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 
      Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie 
      przygotować masę migdałową
      Masa migdałowa (frangipane) :
      Miękkie masło utrzeć  mikserem na puch z przesianym cukrem puderm, dodać esencję 
      migdałową i jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak ma
      być. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać mielone migdały i przesianą mąkę, delikatnie
      wymieszać.
      Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować masłem i wysypać tartą 
      bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
      Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka razy 
      widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170  zt. z termoobiegiem  ok. 10 - 15 min .
      Gorące ciasto posmarować dżemem , wyrównać i nałożyć masę migdałową równą warstwą .
      Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać płatkami migdałowymi i piec 
      jeszcze 10 min.
      Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
      * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam daje się dżem malinowy.

      FRANGIPANE

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 21:48
  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • MAZUREK "KRÓWKOWY" Z BAKALIAMI

      Mazurek "krówkowy" z bakaliami
      MAZUREK KRÓWKOWY
      Ciasto :
      • 300g mąki pszennej 
      • 200g masła
      • 100 g ( = 1/2 szkl.) cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa krówkowa :
      • 500 g miękkich krówek
      • 1 łyżka masła
      • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
      • 200 - 300 g bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, figi ,orzechy włoskie, rodzynki)
      • garść migdałów do dekoracji
      Polewa czekoladowa ( ganache) :
      • 200 g dobrej , gorzkiej czekolady ( min. 70 %) 
      • 1 szkl. śmietany kremówki 30 %
      • 2-3 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)
      Ciasto :
      Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtka i zimne 
      masło . Wszystkie składniki posiekać szerokim nożem  , a następnie szybko zagnieść ciasto. 
      Ciasto zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.  Foremkę 
      26X36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i wylepić nim foremke. Piec 
      w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) 25 - 30 min. aż ciasto bedzie złociste.
      Masa krówkowa:
      Przygotować bakalie : rodzynki, daktyle, figi i migdały sparzyć i odsączyć. Obrać migdały 
      ze skórki, póki gorące. Orzechy i migdały można lekko podsuszyć na blaszce  w piekarniku 
      po wyjęciu ciasta ( 10- 15 min.) Daktyle i figi posiekać, orzechy połamać na mniejsze 
      kawałki.
      Krówki, śmietanę i masło podgrzewać w garnuszku, mieszając aż krówki się rozpuszczą i 
      powstanie gładka masa. Zestawić z ognia, dodać bakalie (oprócz migdałów) i wymieszać. 
      Ciepłą masę wylać na ciasto i zostawić do wystygnięcia.
      Polewa (ganache) :
      W garnuszku zagotować śmietankę, zestawić z ognia , dodać połamaną na drobne kawałki 
      czekoladę i chwilkę poczekać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać likier i 
      delikatnie wymieszać polewę na gładką masę. Ciepłą polewę wylać na masę krówkową, a po 
      chwili, kiedy polewa zacznie twardnieć, udekorować mazurek migdałami.
      MAZUREK KRÓWKOWY
      * Oczywiście mazurek można udekorować inaczej, a posiekane migdały dodać do masy 
      krówkowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 18:26

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com